Ποια σκοπιμότητα κρύβει η κίνηση Ερντογάν να αφήσει ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Ποια σκοπιμότητα κρύβει η κίνηση Ερντογάν να αφήσει ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Ενημερώθηκε: 15/08/18 - 02:51

Αιφνιδίασε ο Ερντογάν σήμερα με την κίνησή του να αφήσει ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, που έχουν γονατίσει την τουρκική οικονομία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή του «Σουλτάνου» κρύβει σκοπιμότητες.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, ότι η απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών, ίσως είναι προάγγελος της απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Η κίνηση να απελευθερωθούν πρώτα οι δύο Έλληνες ίσως γίνεται για να μην φανεί ότι ο Ερντογάν υποχωρεί στο τελεσίγραφο του Τραμπ, αλλά είναι μια απόφαση της... «ανεξάρτητης» τουρκικής δικαιοσύνης, που υποτίθεται ότι λειτουργεί πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ύστερα από αυτό, η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία. Οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.