Προκλητικά περιστατικά εμπορικής εκμετάλλευσης του Αγίου Παϊσίου

 
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ

Ενημερώθηκε: 12/07/16 - 23:11

Του Νίκου Κουβαρά

Σήμερα, Τρίτη 12 Ιουλίου, η εκκλησία τιμά έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους αγίους της Ορθοδοξίας. Σαν σήμερα το 1994 "κοιμήθηκε" ο γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε Άγιος.

Ένας Άγιος, ο οποίος όσο έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, άλλο τόσο έχει διχάσει. Οι προφητείες του για την Ελλάδα και όχι μόνο κυκλοφορούν παντού, άλλοτε όπως τις είχε πεί ο Άγιος και άλλοτε παραποιημένες. Τα θεόπευστα λόγια του κάνουν τον γύρο του κόσμου και οδηγούν χιλιάδες ανθρώπου στην πνευματική αφύπνιση. Αν και έχει "κοιμηθεί" ζει ανάμεσα μας και παρουσιάζεται ως αμέριστος συμπαραστάτης σε κάθε επίκληση για βοήθεια.

Δυστυχώς όμως κάποιοι ξεκίνησαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να εκμεταλλεύονται το όνομα και την τεράστια επιρροή του Αγίου Παϊσίου, προχωρόντας σε ένα σύγχρονο εμπορικό παζάρι. Παζάρι που εμπόρευεται κάθε τι που αφορά τον σπουδαίο Γέροντα του Αγίου Όρους. Εμπόριο που αρκετές φορές φτάνει και ξεπερνά τα όρια της υπερβολής και της προκλητικότητας.

Αρκεί να γίνει μια αναφορά στο πιο πρόσφατο περιστατικό, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών: Όπως ανακοινώθηκε από τον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας Χουνταλέικων στην μητρόπολη Αργολίδος θα πραγματοποιηθεί ιερά πανήγυρη στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγειορείτη τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιουλίου. Στο ναό θα βρίσκονται για προσκύνημα τα γυαλιά του Αγίου". Δείτε την σχετική διαφημιστική αφίσα της Μητροπόλεως:

Ας θυμηθούμε και ένα άλλο προκλητικό περιστατικό

Τον Μάρτιο του 2015, είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση η ενέργεια ενός Ιερέα στην Κύπρο να βάλει σε προσκύνημα τις... παντόφλες του Αγίου Παϊσίου.

Το γεγονός αυτό έγινε γρήγορα γνωστό και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μητρόπολης Λεμεσού αλλά και της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στη φωτογραφία που ανέβηκε στο διαδίκτυο φαίνεται ένα ζευγάρι λαστιχένιες παντόφλες που φέρεται να ανήκουν στον Γέροντα Παΐσιο, μέσα σε μια ξύλινη θήκη.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και το θέμα έφτασε στους Ιεράρχες της Κύπρου που θορυβήθηκαν. Ο Ιερέας έσπευσε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως είναι ένα οικογενειακό κειμήλιο, αλλά μάλλον δεν έπεισε κανέναν...

«Ήταν λάθος μου που δεν ενημέρωσα πριν την Μητρόπολη» ανέφερε ο ιερέας ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη του λέγοντας πως κατά την διάρκεια εγκαινίων ιερού ναού αφιερωμένου στους Όσιους Αρσένιο και Παΐσιο είχε τεθεί σε προσκύνηση ράσο του δεύτερου.

Μετά τις αντιδράσεις το «κειμήλιο», (που βλέπετε στην κάτω φωτογραφία), αποσύρθηκε...

Ανιψιός του γέροντα Παΐσιου είχε αναφέρει το 2013 «Εκμεταλλεύονται τον Παΐσιο για να πουλάνε βιβλία»

Ο ανιψιός του σπάει τον όρκο σιωπής της οικογενείας και τα λέει έξω από τα δόντια

«Εκμεταλλεύονται τον Παΐσιο. Εμάς δεν μας ρώτησε ποτέ κανένας για όσα γράφονται». Για πρώτη φορά έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια, από τότε δηλαδή που ο γέροντας Παΐσιος κοιμήθηκε, συγγενικό του πρόσωπο, ο ανιψιός του Αντώνης Εζνεπίδης, έσπασε τον όρκο σιωπής και τα είπε όλα στην τοπική εφημερίδα των Ιωαννίνων «News».

«Ο μπαμπάς μου δεν ήθελε ποτέ να μιλάει για τον θείο μου, τον Παΐσιο. Ίσως μας έλεγε κάποια πράγματα όταν ήμασταν μικροί. Όλη η οικογένεια πίστευε και πιστεύει πως ο βίος του θείου μου τα λέει όλα. Δεν χρειάζεται καμιά διαφήμιση, αφού ο ασκητισμός του ήταν η ζωή του», μας λέει ο ανιψιός του, ξετυλίγοντας έστω και περιεκτικά το κουβάρι του «φαινομένου Παΐσιου», τα λόγια του οποίου όσο περνάει ο καιρός και η κρίση βαθαίνει στην Ελλάδα γίνονται πιο επίκαιρα από ποτέ.

Στο σπίτι του αδερφού του Ραφαήλ στην Κόνιτσα, οι επισκέψεις απλών ανθρώπων για να πάρουν την ευχή του είναι πλέον ελάχιστες, αφού η οικογένεια δεν επιθυμεί να μιλάει για το δικό της άνθρωπο, τον γέροντα Παΐσιο.

Ωστόσο, όλη η Κόνιτσα θεωρεί την οικογένεια Εζνεπίδη ευλογημένη για τον τόπο τους, αφού έβγαλε έναν άγιο -κατά κοινή ομολογία- άνθρωπο, που με τις προφητείες του έχει βοηθήσει πολύ κόσμο.

Το μεγάλο «γιατί» της οικογένειας, ωστόσο, είναι ως πού θα φτάσει η εκμετάλλευση του ονόματος του Παΐσιου και των λόγων που απηύθυνε στον απλό κόσμο, προφητεύοντας πολλά απ' όσα του ζητούσαν.

«Ναι, τον εκμεταλλεύονται τον Παΐσιο. Και το θέμα είναι ότι εμείς δεν είχαμε ποτέ καμία ενημέρωση και ούτε ζητήθηκε η γνώμη μας για όλα αυτά», μας λέει ο αγαπημένος του ανιψιός με αισθητά ανεβασμένο τον τόνο της φωνής του. Του ζητάμε να μας ενημερώσει για τα πνευματικά δικαιώματα του γέροντα Παΐσιου, καθώς τα αντίτυπα των βιβλίων που αναφέρονται στο όνομά του είναι χιλιάδες εδώ και χρόνια.

«Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα του γέροντα και κανείς δεν μας ρωτάει», μας λέει με δυσαρέσκεια για όλα όσα ακούγονται ή συμβαίνουν γύρω από το όνομα του Παΐσιου!

Ο Ιησούς εκδιώκει τους εμπόρους από το Ναό στα Ιεροσόλυμα

Ας δούμε πως αντιμετώπισε ο Ιησούς Χριστός το εμπόριο της πίστης....

β' Μκ 11, 15: Όταν ήρθαν πάλι στα Ιεροσόλυμα (την επόμενη μέρα), μπήκε ο Ιησούς στον Ναό... Ιω 2, 14: Μέσα στον περίβολο του ιερού (Ναού) βρήκε αυτούς που πουλούσαν βόδια, πρόβατα και περιστέρια για τις θυσίες, και τους αργυραμοιβούς καθιστούς πίσω από τους πάγκους. Τότε έφτιαξε ένα μαστίγιο από σχοινιά και τους έβγαλε όλους έξω από τον περίβολο του Ναού, μαζί και τα πρόβατα και τα βόδια, και έριξε καταγής τα νομίσματα των αργυραμοιβών, και αναποδογύρισε τους πάγκους. Και είπε σε αυτούς που πουλούσαν τα περιστέρια: "Πάρτε τα αυτά από εδώ, μην κάνετε εμπορικό κατάστημα το σπίτι του Πατέρα μου. Μτ 21, 13: ...Η Γραφή λέει: Ο οίκος μου πρέπει να είναι οίκος προσευχής (Ησαΐας 56, 7), εσείς όμως τον κάνατε σπήλαιο ληστών". (Ιερεμίας 7, 11) Εκεί στον Ναό τον πλησίασαν κουτσοί και τυφλοί, και τους θεράπευσε. Όταν είδαν οι αρχιερείς και οι γραμματείς τα θαύματα που έκανε, και τα παιδιά να φωνάζουν μέσα στον Ναό και να λένε "Δόξα στον Υιό του Δαβίδ", αγανάκτησαν και του είπαν: "Δεν ακούς τι λένε αυτοί; " Και ο Ιησούς τους λέει: "Και βέβαια τα άκουσα. Αλλά και εσείς δεν διαβάσατε ποτέ στην Γραφή, πως από το στόμα νηπίων και βρεφών έκανες να βγει τέλειος ύμνος;" (Ψαλμός 8, 3) Τους άφησε και βγήκε έξω από την πόλη, στη Βηθανία, και διανυκτέρευσε εκεί. Μκ 11, 18: Τα πληροφορήθηκαν αυτά οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι και οι αρχιερείς, και αναζητούσαν τρόπο να τον εξοντώσουν. Τον φοβούνταν όμως, γιατί ο λαός εντυπωσιαζόταν με τη διδασκαλία του.

Ο Χριστός καταγγέλλει με το δικό του τρόπο την εμπορευματοποίηση της λατρείας,που γινόταν με την ανοχή και την άδεια της θρησκευτικής ηγεσίας αποφέροντας μεγάλα κέρδη στον αρχιερέα τους ιερείς και τους άλλους παράγοντες του Ναού.Απαιτεί να ξαναγίνει ο Ναός χώρος αληθινής λατρείας,προσευχής και διδαχής.Ζητάει να επανέλθει η αυθεντική πνευματικότητα στο "σπίτι του Πατέρα Του".Στον καινούριο κόσμο της Βασιλείας του Θεού,η λατρεία δεν έχει σχέση με χρηματισμούς ,εμπόριο και εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών.Ο Ιησούς δεν αρέσει στη θρησκευτική ηγεσία της εποχής του αλλά και σε κάθε θρησκευτική εξουσία διαχρονικά. Μεγάλοι Πατέρες όπως π.χ. ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος διώχθηκαν από το "χριστιανικό" Βυζάντιο.Είναι τυχαίο που σπάνια ακούμε στα κηρύγματα για την εκδίωξη των εμπόρων από το Ναό;;;Είναι τυχαίο που σπανίζει στους ναούς μας η αναπαράσταση αυτής της εκδίωξης;;

Τότε ήταν ο Ιησούς Χριστός, σήμερα Ποιος;