Πρωταπριλιά: Πώς επικράτησε το έθιμο να λέμε ψέματα (video)

 
Πρωταπριλιά:Πώς ξεκίνησε το έθιμο να  λέμε ψέματα (video)

Ενημερώθηκε: 31/03/19 - 20:02

Έρχεται και ο Απρίλιος, και όλοι σκέφτονται την Πρωταπριλιά.

Στην πρώτη ημέρα του τέταρτου μήνα του έτους, λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε αυτόν που έχουμε δίπλα μας ή απέναντί μας, ενώ δυστυχώς πολλές φορές τα ψέματα είναι παρατραβηγμένα,Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές πιστεύουν ότι αν ξεγελάσουμε αυτόν που θα πούμε ψέματα, θα έχουμε την τύχη με το μέρος μας.

Από πού κρατάει το έθιμο της Πρωταπριλιάς

Το έθιμο έχει πιθανότατα καταγωγή από τη Δύση και οι ρίζες του φτάνουν στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους, στις οποίες μεγαλοποιούσαν την ψαριά και τις περιπέτειές τους στη θάλασσα, ήταν πολλές.

Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Όσοι από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν τους άλλους, που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στον ελληνικό χώρο το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις. Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

Δείτε το βίντεο από το loutraki365: