Ψήφος εμπιστοσύνης με διαδικασίες εξπρές

 
Ψήφος εμπιστοσύνης με διαδικασίες εξπρές

Ενημερώθηκε: 15/01/19 - 14:14

Ξεκινά σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο του Σώματος αυτή την εβδομάδα.

Στις 12 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη θα ανοίξει η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός μέσα από το Ωνάσειο (146631)

Η έναρξη της συζήτησης προσδιορίστηκε τελικά στις 12 το μεσημέρι αντί για τις 10 το πρωί, μετά από αίτημα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να αναβληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ώστε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, «να γίνει καλύτερη προετοιμασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία που αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από μία έντονη συζήτηση που έγινε, όπως είπε, διευκρινίστηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει σε τέσσερεις κύκλους.

Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη ο οποίος θα γνωστοποιήσει τη θα κάνει το κόμμα με τον Σπ. Δανέλλη ο οποίος θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 Η ψήφος εμπιστοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι για να θεωρηθεί πως μια κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας, πρέπει να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των παρόντων στην ψηφοφορία βουλευτών, που πάντως δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων. Αφενός το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, και αφετέρου οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης από βουλευτές που δεν ανήκουν οργανικά στο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν πολύ υψηλά τον πήχυ, με την τελική ψηφοφορία να έχει αποκτήσει, στοιχεία θρίλερ ως προς το εάν θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει τον αριθμό 151, που θεωρητικά δίνει αέρα δεδηλωμένης ακόμα και για εξάντληση της τετραετίας.

Για τους 151 βουλευτές που χρειάζεται η κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης τα πράγματα φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει. Υπάρχουν οι έξι απαραίτητοι βουλευτές και δεν αποκλείεται να υπάρχει και κάποια εφεδρεία.

Οι έξι που θα στηρίξουν την κυβέρνηση είναι οι:

δήλωσαν χτες την ξεκάθαρη στήριξή της στην κυβέρνηση

θα παραδώσει την έδρα του αφού ψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Β. Κοκκαλη, Ε. Κουντουρά που. Ο Θ. Παπαχριστόπουλο που χτες δήλωσε ότι . Ο Κ. Ζουράρι, που παρά τη θέση του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όπως λέι χαρακτηριστικά, για προσωπικούς και ιδεολογικούς λόγους δεν θέλει να καταψηφίσει «μία αριστερή κυβέρνηση». Ο ίδιος, μάλιστα, έχει ενημερώσει τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συνεχίζουν να συμπλέουν και να διατηρούν άριστες σχέσεις. Επίσης, η Κατερίνα Παπακώστα φέρεται σε αυτούς που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης

ο οποίος παρά την πίεση που δέχτηκε από το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης

Τέλος, η κρίσιμη ψήφος, προέρχεται από το βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπ. Δανέλλη, . Γεγον΄ςο που οδήγησε στη διαγραφή του από την Κο του Ποταμιού.

  • 14:12

    Κριτική Κυρ. Μητσοτάκη για την επιλογή Αποστολάκη

    Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ για την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπ. Άμυνας για την οποία είπε ότι έγινε «καθ' υπόδειξη Καμμένου» υπενθυμίζοντας ότι «ποτέ κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε κυβέρνηση εν ενεργεία στρατιωτικό για τη θέση του υπ. Άμυνας».

    Ο τελευταίος εν ενεργεία στρατιωτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση ήταν επί χούντας πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    «Θέλω να πω κάτι για τον Αποστολάκη που διορίστηκε καθ υπόδειξη του Καμμένου: ποτέ καμιά κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία στρατιωτικό. Η εξαίρεση Χηνοφώτη ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε μετά εξελέγη βουλευτής και μετά πήρε υπουργικά καθήκοντα όχι στο ΥΠΕΘΑ. Εσείς πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε. Ο τελευταίος που είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Σπαντιδάκης την 21η Απριλίου 1967» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

  • 14:10

    Αλ. Τσίπρας: Κολοσσιαίο ατόπημα Μητσοτάκη- προσέβαλε το δημοκρατικό φρόνημα των ενόπλων δυνάμεων

     Κολοσσιαίο ατόπημα χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον στρατηγό της χούντας, Σπαντιδάκη.   

    «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άθελά του θέλω να πιστεύω υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα. Συνέκρινε τον μέχρι χθες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Πρόκειται για μεγάλη προσβολή στο δημοκρατικό φρόνημα των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας και του ζήτησε να ανακαλέσει.

  • 14:07

    Κυρ. Μητσοτάκης: Άθλιο θέατρο από τους κ.κ. Τσίπρα-Καμμένο με τρεις στόχους

    Η τελευταία πράξη μίας παράστασης και ένα άθλιο θέατρο είναι η σημερινή συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ανέφερε εισαγωγικά στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

    «Κυβέρνηση κουρελού είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Εξειδικεύοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για άθλιο θέατρο το οποίο έστησαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος με τρεις στόχους, όπως είπε: Πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμα εξουσίας, δεύτερον, να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και τρίτον, να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ ώστε να διατηρήσει τα προνόμιά του ο αρχηγός του.

    Η φαρσοκωμωδία των ελιγμών του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου απαιτεί και κομπάρσους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ που εξήγησε: «Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια αφού κουρέλιασε και την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα.

    Αναφερόμενος στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε μιλώντας στη Βουλή: «Για τον κ. Καμμένο ισχύει η λαϊκή ρήση. Αν δεν ταιριάζατε, δεν θα συμπεθεριάζατε. Η έξοδος του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική και οι χειρισμοί προσυνεννοημένοι».

    Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για υπουργό 'Αμυνας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ένα ιστορικό προηγούμενο υπάρχει, αυτό του Γρ. Σπαντιδάκη (επί δικτατορίας), προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης.

    Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας:«Εσείς παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Γιατί κάποιοι είπαν όχι όταν ζητήθηκαν και εσείς είπατε ναι; Και ο κ. Καμμένος τον οποίο δεν βλέπω καν στην αίθουσα σήμερα, ίσως έχει πάει να μεταλάβει, τώρα σκίζει ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας. Ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο την στήριξε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

    Επιτιθέμενος κατά των κ.κ. Τσίπρα - Καμμένου, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το δίδυμο αυτό δεν έχει καμία αναστολή προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα. Διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς. Και μετατρέπει την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι.

    Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε: «Υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες για να κρατηθείτε στην εξουσία και σήμερα βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες για να αποφύγετε τις εκλογές για λίγους μήνες».

  • 13:32

    Αλ. Τσίπρας: Διαφωνώ με την επιλογή του Π. Καμμένου, αλλά σέβομαι την απόφασή του

    «Ζητώ με ευθύνη και σοβαρότητα την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή την κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και μπορεί να ανοίξει δρόμους προοπτικής για τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την διαφωνία του με την επιλογή του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δηλώνοντας όμως ότι σέβεται την επιλογή του. «Η διαφωνία του Καμμένου με εμένα και με την κυβερνητική γραμμή στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας τον οδήγησε να φύγει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του. Το είπα και στον ίδιο, θα το πω και δημόσια: θεωρώ ότι κάνει λάθος, δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά, ούτε θεωρώ ότι η επιλογή αυτή ήταν αναπόφευκτη. Πιστεύω ότι μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση χωρίς να την καταψηφίσει. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία την επιλογή του» είπε.

    Κάνοντας μία αναδρομή στις σχέσεις των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πολλά από τα «δύσκολα βήματα» που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έγιναν από μία κυβέρνηση δύο κομμάτων με εντελώς διαφορετική πολιτική αφετηρία, «μία κυβέρνηση που λοιδορήθηκε από τους πολιτικούς της αντιπάλους». «Όλα αυτά τα πετύχαμε από κοινού με ένα κόμμα που ήταν γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές. Θέλω όμως να αναγνωρίσω ότι το κόμμα αυτό, οι ΑΝΕΛ, συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη προσπάθεια» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «έντιμη και ειλικρινή την συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

    Εστιάζοντας στο Σκοπιανό, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως εξαρχής γνώριζε τη διαφωνία του κ. Καμμένου. «Διαφώνησε από την αρχή με τη σύνθετη ονομασία. Δεν το έκανε τώρα προσχηματικά, αλλά είχε πάντα αυτή τη στάση, είναι η άποψή του. Διαφωνώ μαζί του, αλλά την σέβομαι. Έχει μια καθαρότητα» παρατήρησε.

    «Αυγή νέας εποχής»

    Εκτίμησε παράλληλα ότι «η αυγή του 2019 είναι η αυγή μίας νέας εποχής για τη χώρα μας» καθώς παρά τις «Κασσάνδρες» η κυβέρνηση πέτυχε την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και να ρυθμίσει το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που όπως παρατήρησε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πέτυχαν.

    «Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την 25η του Γενάρη 2015, μια μέρα που ο τόπος έζησε μια μεγάλη πολιτική ανατροπή» σημείωσε. Πρόσθεσε ακόμη ότι η πολιτική αυτή αλλαγή «δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βίωσε η πατρίδα μας» και κυρίως «της διαχείρισης της κρίσης από τις κυβερνήσεις των τελευταών ετών που είχαν σαν αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στην πολιτική χρεοκοπία».

  • 11:59

    Εκτός ΚΟ του Ποταμιού ο Σπύρος Δανέλλης

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, θέτει εκτός της ΚΟ του κινήματος τον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη.