Ξεκινά σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν το κοινοβουλευτικό έργο του Σώματος αυτή την εβδομάδα.
Στις 12 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη θα ανοίξει η αυλαία της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός μέσα από το Ωνάσειο (146631)
Η έναρξη της συζήτησης προσδιορίστηκε τελικά στις 12 το μεσημέρι αντί για τις 10 το πρωί, μετά από αίτημα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα συμφωνήθηκε να αναβληθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ώστε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης, «να γίνει καλύτερη προετοιμασία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για αυτήν την τόσο σημαντική διαδικασία που αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από μία έντονη συζήτηση που έγινε, όπως είπε, διευκρινίστηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει σε τέσσερεις κύκλους.
Η συζήτηση θα ανοίξει από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κλείσει με αντίστοιχη σειρά, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Κατά τη διήμερη συζήτηση, τον λόγο θα πάρουν κατά σειρά οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, καθώς και βουλευτές με αναλογία 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από τη ΝΔ και ένας από κάθε κόμμα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη ο οποίος θα γνωστοποιήσει τη θα κάνει το κόμμα με τον Σπ. Δανέλλη ο οποίος θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η ψήφος εμπιστοσύνης
Υπενθυμίζεται ότι για να θεωρηθεί πως μια κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας, πρέπει να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των παρόντων στην ψηφοφορία βουλευτών, που πάντως δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων. Αφενός το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, και αφετέρου οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης από βουλευτές που δεν ανήκουν οργανικά στο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν πολύ υψηλά τον πήχυ, με την τελική ψηφοφορία να έχει αποκτήσει, στοιχεία θρίλερ ως προς το εάν θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει τον αριθμό 151, που θεωρητικά δίνει αέρα δεδηλωμένης ακόμα και για εξάντληση της τετραετίας.
Για τους 151 βουλευτές που χρειάζεται η κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης τα πράγματα φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει. Υπάρχουν οι έξι απαραίτητοι βουλευτές και δεν αποκλείεται να υπάρχει και κάποια εφεδρεία.
Οι έξι που θα στηρίξουν την κυβέρνηση είναι οι:
Β. Κοκκαλη, Ε. Κουντουρά που δήλωσαν χτες την ξεκάθαρη στήριξή της στην κυβέρνηση. Ο Θ. Παπαχριστόπουλο που χτες δήλωσε ότι θα παραδώσει την έδρα του αφού ψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Κ. Ζουράρι, που παρά τη θέση του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όπως λέι χαρακτηριστικά, για προσωπικούς και ιδεολογικούς λόγους δεν θέλει να καταψηφίσει «μία αριστερή κυβέρνηση». Ο ίδιος, μάλιστα, έχει ενημερώσει τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συνεχίζουν να συμπλέουν και να διατηρούν άριστες σχέσεις. Επίσης, η Κατερίνα Παπακώστα φέρεται σε αυτούς που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης
Τέλος, η κρίσιμη ψήφος, προέρχεται από το βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπ. Δανέλλη, ο οποίος παρά την πίεση που δέχτηκε από το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Γεγον΄ςο που οδήγησε στη διαγραφή του από την Κο του Ποταμιού.