Ριχάρδος: Αποφυλακίστηκε ο γνωστός ενεχυροδανειστής και οι επτά συγκατηγορούμενοι

 
Ριχάρδος: Αποφυλακίστηκε ο γνωστός ενεχυροδανειστής και οι επτά συγκατηγορούμενοι

Ενημερώθηκε: 14/12/18 - 17:49

Ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, συνοδευόμενος από τον συνήγορο του Αλέξη Κούγια, πέρασε το κατώφλι της εξόδου από τις φυλακές Ναυπλίου, λίγο μετά τις 4:30 το απόγευμα της Παρασκευής (14/12).

Ελεύθερος αφέθηκε ο Ριχάρδος, μετά από βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών. Ο γνωστός τηλε-ενεχυροδανειστής κατέβαλε εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ, με περιοριστικούς όρους την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση μιας φοράς το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής του.

«Είμαι 15 μέρες στην φυλακή χωρίς να έχω κάνει τίποτα παράνομο. Θέλω να πάω σπίτι μου και σ’ αυτούς που μ’ αγαπάνε και στα μαγαζιά μου», είπε στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την αποφυλάκιση του.

Κούγιας: «Ο πελάτης μου θα έπρεπε να στραφεί εναντίον όσων των κατηγόρησαν»

1

«Δυστυχώς έγινε ένα τεράστιο λάθος με την υπόθεση αυτή είναι ότι ενώθηκαν 50 διαφορετικές περιπτώσεις σε μια, ανθρώπων ασχέτων μεταξύ τους. Δεν γνωρίζονται μεταξύ τους οι κατηγορούμενοι. Θα εκφράσω και την αντίθεσή μου στην επιβολή της εγγυήσεως, μου κάνει εντύπωση και η επιβολή της εγγυήσεως και το σκεπτικό», σχολίασε ο συνήγορος του Ριχάρδου, Αλέξης Κούγιας.

«Μου δημιούργησαν νομική αμηχανία οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στην πελάτη μου. Δεν υπάρχει καμία αδυναμία στην καταβολή των 200.000 ευρώ. Ο πελάτης μου θα έπρεπε να στραφεί εναντίον όσων των κατηγόρησαν. Βάρυνε πολύ η υπόθεση εξαιτίας των αναφορών του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του στη Βουλή», πρόσθεσε ο γνωστός δικηγόρος.

1
2

Προηγούμενη ενημέρωση: Αποφυλακίζεται σήμερα ο Ριχάρδος με καταβολή εγγύησης

Αποφυλακίζεται σήμερα ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος όσο και ο φερόμενος συνδιευθυντής της οργάνωσης, τουρκικής υπηκοότητας, καταβάλλοντας ως εγγύηση το ποσό των 200.000 ευρώ έκαστος, ενώ τους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους τις πρώτες 5 ημέρες κάθε μήνα.

Μαζί τους αποφυλακίζονται και άλλοι έξι κατηγορούμενοι για τους οποίους ορίστηκαν περιοριστικοί όροι, χωρίς εγγύηση.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στο δικαστικό συμβούλιο μετά την διάταξη της ανακρίτριας και την πρόταση της εισαγγελέως. Σύμφωνα με την ανακρίτρια, δεν συνέτρεχαν πλέον οι προϋποθέσεις της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, μετά την τοποθέτηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, κατά την κείμενη νομοθεσία.

Στο σκεπτικό του υπ’ αριθμ. 5706/2018 βουλεύματος, αναφέρουν πως για το χρυσό και το ασήμι που κατασχέθηκε δεν προσκομίστηκαν παραστατικά για την προέλευσή τους και την καταβολή φόρων «με αποτέλεσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα». Ούτε τα έγγραφα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αποτέλεσαν τροχοπέδη για το συμβούλιο, αφού -όπως επισημαίνεται- οι ενδείξεις ενοχής δεν αναιρούνται από κανένα στοιχείο. «Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων δεν αναφέρεται στην εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων από τη χώρα που αποτελεί εν προκειμένω το κρινόμενο ζήτημα. Δεν κλονίζονται δηλαδή από το περιεχόμενο των εγγράφων ούτε από κανένα άλλο αποδεικτικό μέσο» κρίνει χαρακτηριστικά στο βούλευμα.

Οσο για τους λόγους που θα πρέπει να αποφυλακιστούν, το δικαστικό συμβούλιο αναφέρει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι. «Απαντες οι προσφεύγοντες διαθέτουν μόνιμη και σταθερή διαμονή στην Ελλάδα, δεν έχουν κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνουν τη φυγή τους από τη χώρα, ούτε υπήρξαν κατά το παρελθόν φυγόποινου ή φυγόδικοι, ούτε έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις», αναφέρεται.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Αικατερίνη Τσιρώνη, που νωρίτερα είχε προτείνει την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης και για τους οκτώ εμπλεκόμενους, μιλά για μια δομημένη ομάδα με διακριτούς λόγους. «Γίνεται αντιληπτό ότι στις ημέρες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων που βιώνει η Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία βρήκαν ευχερές πεδίο δράσεως άνθρωποι οι οποίοι δεν διαθέτουν το ηθικό έρεισμα και υπόβαθρο και χαρακτηριζόμενοι από πλεονεξία και διάθεση ευκαιριακού πλουτισμού μέσω παρανόμων τεχνασμάτων και ενεργειών και υπό την προνομιακή θέση που κατέχουν αναζητούν τρόπους οικονομικής εκμετάλλευσης των συνανθρώπων μας. Επ’ αφορμήν αυτής ακριβώς της δράσεως, η οποία τείνει να αποτελέσει κοινωνική μάστιγα η οποία βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο νομοθέτης επεδίωξε να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο εισάγοντας με το νόμο 4557/2018 “Περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης τρομοκρατίας”» αναφέρει στην τοποθέτηση της.

Αναφορικά με το κακούργημα της λαθρεμπορίας, η εισαγγελική λειτουργός υποστηρίζει πως το ζήτημα θα λυθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης. Οπως εκτιμά, «τα προκύψαντα θέματα, οι προβληματισμοί και οι αμφιβολίες που ανέκυψαν σχετικώς με τις διαδικασίες και τη νομιμότητα της εξαγωγής του χρυσού από τη χώρα και ειδικότερα αναφορικώς με το εριζόμενο ζήτημα, εάν η εξαγωγή χρυσού, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, αποτελεί τελωνειακή παράβαση και όχι το αδίκημα της λαθρεμπορίας, επιδέχονται επιλύσεως μόνον κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης και ως εκ τούτου φρονώ ότι θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των κατηγορουμένων».