Σαν σήμερα 25 Απριλίου 1915 αρχίζει η εκστρατεία της Καλλίπολης

 
Σαν σήμερα 25 Απριλίου 1915 αρχίζει η μάχη της Καλλίπολης

Ενημερώθηκε: 25/04/19 - 02:10

Σαν σήμερα, 25 Απριλίου 1915 αρχίζει η μάχη της Καλλίπολης. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δυνάμεις Νεοζηλανδών και Αυστραλών επιχειρούν απόβαση στις τουρκικές ακτές της Καλλίπολης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που διήρκεσαν οκτώ μήνες σκοτώθηκαν περίπου 7.000 Αυστραλοί και 2.000 Νεοζηλανδοί.

Ήταν μια κοινή βρετανική και γαλλική επιχείρηση με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να εξασφαλιστεί θαλάσσια δίοδος στη Ρωσία. Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική επιχείρηση, επιχειρήθηκε απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η προσπάθεια απέτυχε, και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και η δύναμη εισβολής τελικά αποχώρησε. Η εκστρατεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους Συμμάχους.

Η επιτυχία της Εκστρατείας στην Καλλίπολη θα είχε εξαιρετικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την ήττα των Νεότουρκων θα σταματούσε στην αρχή η Γενοκτονία των Αρμενίων που είχε ήδη αρχίσει την ίδια περίοδο (24 Απριλίου 1914) και δεν θα γινόταν οι Γενοκτονίες των ελληνικών πληθυσμών (Πόντος, Ιωνία, Βιθυνία κ.ά.) ούτε βέβαια και η Γενοκτονία των Ασσυροχαλδαίων.

Μεγάλα θα ήταν και τα μεταπολεμικά κέρδη της Ελλάδας, τόσο με τη διάλυση του Μεγάλου Ασθενούς, όσο και με τον περιορισμό της αυστριακής επιρροής στη Βαλκανική, που εξέφραζε η Αλβανία. Με την εξαρχής συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο τα εξασφαλισμένα εδαφικά της κέρδη ήταν η Κύπρος, η δυτική Μικρά Ασία και η Ανατολική Θράκη και η Βόρειος Ήπειρος.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ

Δείτε τα υπόλοιπα, από τα σημαντικότερα γεγονότα, που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο, σαν σήμερα και σημάδεψαν την ιστορία:

1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του Ντάνιελ Ντεφό.

1792: Ο ληστής ταξιδιωτών, Νίκολας Πελετιέρ, είναι ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ, που εκτελείται με τη γκιλοτίνα.

1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

1859: Δίνεται η επίσημη άδεια για τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ.

1920: Το Ανώτατο Συμβούλιο των Συμμάχων προσφέρει την κηδεμονία των Αρμενίων στις ΗΠΑ και των Παλαιστινίων στη Βρετανία.

1929: Το γερμανικό κράτος παίρνει δάνειο από τις μεγάλες τράπεζες, επειδή δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και να χρηματοδοτήσει επιδόματα ανεργίας.

1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Χαλκίδα και εισβάλλουν στην Αττική. Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν τον Ισθμό της Κορίνθου.

1942: Στην Κίνα, στην κατειλημμένη από τους Ιάπωνες πόλη Μπενχί, σημειώνεται ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα σε ανθρακωρυχείο. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.500.

1945: Αρχίζει η ιδρυτική συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

1953: Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον δημοσιεύουν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.

1954: Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν για πρώτη φορά πυρηνική δοκιμή στα νησιά Μπικίνι.

1959: Ο πρώτος άνθρωπος που -όπως θα αποκαλυφθεί αργότερα- πάσχει από AIDS, εισέρχεται στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Είναι ναυτικός στο επάγγελμα και θα πεθάνει 4,5 μήνες αργότερα.

1961: Κατοχυρώνεται στον αμερικανό Ρόμπερτ Νόις η πατέντα για το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα.

1967: Στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζον Λοβ, υπογράφει τον πρώτο νόμο, που νομιμοποιεί την έκτρωση.

1974: Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία. Οι στρατιωτικοί εγκαθιδρύουν και πάλι τη Δημοκρατία, έπειτα από μισό αιώνα δικτατορίας. Έμεινε στην ιστορία ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos» στα πορτογαλικά), επειδή πολλοί κυβερνητικοί στρατιώτες είχαν τοποθετήσει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα, με την προτροπή των εξεγερμένων κατοίκων.

1981: Περισσότεροι από 100 εργάτες εκτίθενται στη ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια επισκευών του πυρηνικού εργοστασίου στην Τσουρούγκα της Ιαπωνίας.

1994: Πεθαίνει ύστερα από τρίχρονη μάχη με τον καρκίνο ο πολιτικός και υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργιος Γεννηματάς. Ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής και υπουργός της μεταπολιτευτικής περιόδου επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.

2001: Ο Michele Alboreto, πρώην οδηγός της Φόρμουλα 1, σκοτώνεται στη Γερμανία κατά την διάρκεια δοκιμών του νέου μοντέλου της Audi R8. Ήταν 44 ετών και είχε κερδίσει 5 Grand Prix τη δεκαετία του 80.

2005: 107 άτομα πεθαίνουν μετά από σιδηροδρομικό ατύχημα στο Αμαγκάσάκι της Ιαπωνίας.

2005: Βουλγαρία και Ρουμανία υπογράφουν τη συνθήκη σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν

1214: Λουδοβίκος Θ’, βασιλιάς της Γαλλίας

1284: Εδουάρδος Β’, βασιλιάς της Αγγλίας

1599: Όλιβερ Κρόμγουελ, Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός

1775: Καρλόττα της Ισπανίας, βασίλισσα της Πορτογαλίας

1840: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ρώσος συνθέτης. (Ο Καρυοθραύστη, Η Λίμνης των Κύκνων).

1874: Γουλιέλμο Μαρκόνι, Ιταλός εφευρέτης.

1917: Έλλα Φιτζέραλντ, Αμερικανίδα τζαζ τραγουδίστρια

1923: Άλμπερτ Κινγκ, Αμερικανός μπλουζ μουσικός

1927: Αλμπέρ Ουντερζό, Γάλλος σκιτσογράφος & δημιουργός του Αστερίξ

1940: Αλ Πατσίνο, Αμερικανός ηθοποιός

1946: Τάλια Σάιρ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1946: Γιάννης Σμαραγδής, έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1947: Γιόχαν Κρόιφ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής.

1964: Χανκ Αζάρια, Αμερικανός κωμικός

1968: Κωνσταντίνος Καζάκος, Έλληνας ηθοποιός

1969: Ρενέ Ζελβέγκερ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1970: Αννίτα Πάνια, Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια

1977: Ηλίας Κώτσιος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1977: Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Κύπριος τραγουδιστής

Σαν σήμερα πέθαναν

68 – Ευαγγελιστής Μάρκος

1295: Σάντσο Δ’ ο Γενναίος, βασιλιάς της Καστίλλης-Λεόν.

1595: Τορκουάτο Τάσο, ιταλός αναγεννησιακός ποιητής.

1744: Άντερς Κέλσιους, σουηδός αστρονόμος, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1990: Ντέξτερ Γκόρντον, Αμερικανός τζαζ μουσικός

1995: Τζίντζερ Ρότζερς, Αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια

2002: Λίζα Λόπες, 31, τραγουδίστρια της ραπ, μέλος του συγκροτήματος TLC που βραβεύτηκε με Γκράμι, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην Ονδούρα