Σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 1952, ο Νίκος Καζαντζάκης προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ

 
Σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 1952, ο Νίκος Καζαντζάκης προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο εκδόσεων Νίκου Καζαντζάκη

Ενημερώθηκε: 03/02/19 - 02:18

Σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου 1952 η Νορβηγική Εταιρεία Λογοτεχνών πρότεινε τον Νίκο Καζαντζάκη για το λογοτεχνικό βραβείο Νόμπελ.

Δείτε τα υπόλοιπα, από τα σημαντικότερα, γεγονότα, που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα και σημάδεψαν την ιστορία.

1488: Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Μπαρτολομέου Ντιάζ πατά το πόδι του στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότιο Αφρική και γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που ταξίδεψε τόσο μακριά προς το νότιο ημισφαίριο.

1836: Εξέγερση κατά των Βαυαροκρατίας στην Ακαρνανία με ποικίλα αιτήματα, από τη σύγκληση Εθνικής Συνελεύσεως έως τη σωτηρία της Ορθοδοξίας. Την προκάλεσαν το Ρωσικό και το Γαλλικό Κόμμα, που ήταν εκτός εξουσίας. Ο Δήμος Τσέλιος με 100 ενόπλους, καταλαμβάνει τα χωριά Αστακός και Μύτικας.

1870: Στις ΗΠΑ, μετατρέπεται σε νόμο του κράτους η 15η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που διασφαλίζει το δικαίωμα της ψήφου στους Αφροαμερικανούς.

1908: Ο Γιώργος Καλαφάτης ιδρύει τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ).

1952: Ο ραδιοσταθμός των Παρισίων μεταδίδει ότι η Νορβηγική Εταιρεία Λογοτεχνών πρότεινε τον Νίκο Καζαντζάκη για το λογοτεχνικό βραβείο Νόμπελ.

1959: Δύο από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι και ο Ρίτσι Βάλενς, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως “Η Μέρα, που Πέθανε η Μουσική”.

1966: Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο “Λούνα 9” προσεδαφίζεται στη Σελήνη. Είναι η πρώτη ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη, που άνοιξε τον δρόμο για τις επανδρωμένες πτήσεις των Αμερικανών.

1969: Ο Γιάσερ Αραφάτ διορίζεται πρόεδρος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

1991: Το ιστορικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας διασπάται σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς και Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

1992:. Στις Βρυξέλλες, έξω από το κτίριο της ΕΟΚ, 1.000 διαδηλωτές από την ΠΓΔΜ πραγματοποιούν συγκέντρωση, διεκδικώντας την αναγνώριση από τους “12” της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας τους με το όνομα “Μακεδονία”.

1995: Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά κρίνει αθώο τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο, που κατηγορήθηκε για λαθρεμπορία καυσίμων με το δεξαμενόπλοιο «Ασπρονήσι».

2003: Παραιτείται από Πρόεδρος της Τσεχίας ο Βάτσλαβ Χάβελ, δεκατρία χρόνια μετά τη Βελούδινη Επανάσταση που τον οδήγησε στην Προεδρία.

2006: Ένας μυστηριώδης θάνατος στελέχους της Vodafon σε μια κρίσιμη ημερομηνία, μία ημέρα πριν από την επίσημη αναφορά του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, δίνει διαστάσεις θρίλερ στην πολύκροτη υπόθεση. Πρόκειται για την αυτοκτονία ,σύμφωνα με τις αρχές, του Κώστα Τσαλικίδη, στελέχους στην ασφάλεια του λογισμικού της εταιρείας, η οποία έγινε δύο ημέρες μετά την εσωτερική ανακάλυψη της υποκλοπής και την περίεργη διαγραφή του λογισμικού με εντολή του διευθύνοντα συμβούλου της Vodafon, Γιώργου Κορωνιά.

2006: Οι Αρχές της Ημαθίας βρίσκονται ενώπιον μιας πρωτοφανούς τραγωδίας, καθώς ο 11χρονος Άλεξ Μεσχισβίλι, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2006, φέρεται να δολοφονήθηκε από συνομηλίκους του. Άκαρπες οι έρευνες για τη σορό του άτυχου παιδιού.

2010: Ο Κάρολος Παπούλιας επανεκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με 266 ψήφους. Τον κ. Παπούλια υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, ενώ «παρόντες» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1874 γεννήθηκε η αμερικανίδα πρωτοποριακή συγγραφέας, Γερτρούδη Στάιν, το 1338 η Ιωάννα των Βουρβόνων, βασίλισσα της Γαλλίας, το 1791 ο Έλληνας πολιτικός Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, το 1809 ο Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ, το 1939 ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Τσιμίνο, το 1947 ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ, το 1954 η δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος Μαλβίνα Κάραλη, το 1956 ο Έλληνας μουσικός και ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης, το 1966 ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής Κώστας Παταβούκας και το 1982 ο Ισπανός ποδοσφαιριστής Νταβίδ Φουστέρ.

Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1014 ο βασιλιάς της Δανίας, της Αγγλίας και της Νορβηγίας Σβεν Α’, το 1399 ο δούκας του Λάνκαστερ Ιωάννης της Γάνδης, το 1451 ο Οθωμανός σουλτάνος Μουράτ Β΄, το 1468 ο «πατέρας» της τυπογραφίας, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, το 1832 ο Άγγλος ποιητής Τζορτζ Κραμπ, το 1924 ο 28ος πρόεδρος των Η.Π.Α. Γούντροου Ουίλσον, το 1989 ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός Τζον Κασσαβέτης, το 2004 ο ποιητής και δοκιμιογράφος Ζήσιμος Λορεντζάτος και το 2012 ο Έλληνας ηθοποιός Νίκος Απέργης.