Σε εξέλιξη σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει την πίεση της Ομικρον

 
Σε εξέλιξη σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει την πίεση της Ομικρον

Ενημερώθηκε: 10/01/22 - 08:17

Στο επιχειρησιακό σχέδιο του λεκανοπέδιου Αττικής μπαίνουν από σήμερα άλλες 300 κλίνες Covid από μεγάλες κλινικές του ιδιωτικού τομέα. Έτσι το Κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα θα μπορεί να στέλνει ασθενείς με Covid στα ιδιωτικά νοσοκομεία που έχουν προσφέρει αυτές τις 300 κλίνες, όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Open».

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι μικρές ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζεται το υπουργείο θα προσφέρουν επιπλέον κλίνες που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα. Σημείωσε ότι το ΕΣΥ πιέζεται πολύ και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, από την μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και θα χρειαστεί απλές κλίνες. Ευτυχώς συμπλήρωσε δεν έχουμε δει μεγάλη αύξηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, «όμως είμαστε σε εγρήγορση εάν χρειαστεί να παρέμβουμε».

Ο κ. Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό που έχει γίνει από το καλοκαίρι σε σχέση με τις νοσηλείες των παιδιών. «Ευτυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει αύξηση, ούτε με την μετάλλαξη Δέλτα, ούτε με την Όμικρον», για την οποία, όπως είπε, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κρίνουμε. «Παρακολουθούμε, όμως στενά αυτόν τον σκληρό δείκτη των νοσηλειών», είπε και πρόσθεσε ότι στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονται περίπου 50-70 παιδιά. Συμπλήρωσε ότι ο αριθμός είναι χαμηλός και τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν κάτι σοβαρό, γι' αυτό εξέρχονται γρήγορα από τα νοσοκομεία.

Οι κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα είναι μέρος ευρύτερου σχεδίου κατεπείγουσας ενίσχυσης του ΕΣΥ ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει και να σταθεί όρθιο και αποτελεσματικό το σύστημα υγείας στην κορύφωση της μάχης με την COVID-19. Εκτός από την επίταξη ιδιωτών γιατρών, το σχέδιο προβλέπει συνεργασία με ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία για τη διάθεση στο ΕΣΥ υποδομών αλλά και υγειονομικού προσωπικού, καθώς και συγχωνεύσεις κλινικών στα νοσοκομεία του, μετακινήσεις προσωπικού «από τμήμα σε τμήμα», αλλά και μεταξύ των νοσοκομείων αναλόγως με το πώς διαμορφώνονται οι ανάγκες.

Οι επιτάξεις θα αφορούν γενικούς γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους, θα ξεκινήσουν από τη Βόρεια Ελλάδα και θα ακολουθήσει άμεσα η Αττική. Οι 300 κλίνες του ιδιωτικού τομέα θα δοθούν από τις μεγάλες κλινικές της Αττικής, μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών. Από τις μικρότερες κλινικές το υπουργείο έχει ζητήσει από την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, λίστα με κλίνες και προσωπικό που μπορούν να διαθέσουν στο ΕΣΥ. Οποια κλινική αρνηθεί θα διακοπεί η σύμβασή της με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας τις αντοχές του συστήματος δοκιμάζουν η αύξηση των νοσηλειών ασθενών με COVID-19 και οι απουσίες υγειονομικού προσωπικού λόγω νόσησης. Είναι ενδεικτικό ότι οι νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 έχουν αυξηθεί από 370 ημερησίως κατά μέσο όρο το διάστημα από 25.12 έως 31.12, σε 505 από 01.01 έως 06.01. Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου περίπου 2.500 υγειονομικοί βρίσκονταν σε καραντίνα λόγω νόσησης.