Σε “καλή ρότα” οι Belharra

 
Σε “καλή ρότα” οι Belharra

Ενημερώθηκε: 11/07/18 - 12:24

Επιβεβαιώνουν ανώτατες πηγές από την κυβέρνηση τα όσα έχουν ειπωθεί για τις Γαλλικές φρεγάτες τύπου Belharra. Με πολύ λακωνικό τρόπο σημείωσαν πως «βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο συζητήσεων, παρ όλα αυτά τώρα δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο προς το παρόν».

Το ζοφερό Ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση νέων πλοίων στον πολεμικό στόλο έχει πολλές προεκτάσεις και στην στρατιωτική διπλωματική σκακιέρα το «παιχνίδι» γίνεται ολοένα και πιο στρατηγικό.

Πως η Ελλάδα αλλάζει την ισορροπία στο Αιγαίο και όχι μόνο

Αν ο πύραυλος Scalp των μαχητικών Mirage 2000 & Mirage 2000-5 έκαναν την ηγεσία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να ιδρώνει, ο Scalp Naval- η ναυτική έκδοση του υποστρατηγικού πυραύλου- κάνει την στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας να έχει ένα πονοκέφαλο διαρκείας ειδικά από την ημέρα που πιθανό η πρώτη Belharra ντυθεί στα Ελληνικά χρώματα και γευτεί στα ύφαλά της την ιδιαίτερη αλμύρα του Αιγαίου.

Το αντίπαλο δέος του γνωστού πυραύλου Κρούζ από τις Αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις είναι ο Scalp Naval, ο πύραυλος της συμπαραγωγής Γαλλίας, Ιταλίας και Μεγάλης Βρετανίας ο οποίος στα σχέδια της νέας φρεγάτας Belharra-που έχει δει από κοντά στο ναυπηγείο κλιμάκιο της διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- έχει προσαρμοστεί πάνω στο σκαρί της και αποτελεί το υποστρατηγικό όπλο που είναι ικανό να «κλειδώσει» το Αιγαίο ακόμη και να προστατεύσει και την Κύπρο.

Εφόσον κλείσει η συμφωνία για τις νέες Γαλλικές φρεγάτες και ο αριθμός τους αυξηθεί μελλοντικά τότε με τέσσερις μονάδες επιφανείας αυτού του τύπου μπορεί η Ελλάδα να μιλήσει για την απόλυτη ναυτική υπεροπλία, να υπενθυμίσουμε πως το αρχικό πλάνο που είχε δει το φως της δημοσιότητας αναφέρονταν σε έξι νέου τύπου φρεγάτες που θ’ αντικαταστήσουν τις 40άρες σε ηλικία φρεγάτες τύπου S.

Οι Belharra που είδαν τόσο στο Γαλλικό ναυπηγείο οι Έλληνες αξιωματούχοι της διεύθυνσης εξοπλισμών όσο και στα σχέδια που έχουν μαζί τους οι άνθρωποι του Γαλλικού κλιμακίου και που συζητούν με την Ελληνική πλευρά, εκτός των Scalp Naval διαθέτει πυροβόλο Oto Melara των 76 χιλιοστών, 16 πυραύλους τύπου Aster 30 (μπορεί να υπάρξει εναλλακτική διαδραστικότητα με συνδυασμούς βλημάτων Mica και τους Aster).

Σημαντική είναι η άμυνα και επίθεση του σκάφους κατά άλλων πλοίων με τους πυραύλους επιφανείας MM 40 Block 3 και εκτοξευτές στον αριθμό των 8 καθώς επίσης και ο γνωστός Exocet, ένα ακόμη γνωστό όπλο στην Ελλάδα. Στο οπλοστάσιο της Belharra προστιθέμενη αξία έχουν και οι 6 τορπιλοσωλήνες για τους κυνηγούς των υποβρυχίων που ακούνε στο όνομα MU 90. Για την εγγύς προστασία προσωπικού και πλοίου υπάρχουν και πυροβόλα των 20 χιλιοστών.

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι είναι ότι οι Belharra έχουν μικρότερο όγκο (121 μέτρα μήκους & 4.200 τόνοι εκτόπισμα) σε σχέση με τις Fremm που είχαν απασχολήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ελληνικού πενταγώνου από το 2009 και που πάνω σ’ εκείνη την απόφαση του τότε ΚΥΣΕΑ πατά σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου άμυνας.

Αυτό σημαίνει πως η πιθανή εγκατάστασή τους στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας δεν θα είναι πρόβλημα για τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Στο Πολεμικό Ναυτικό δεν κρύβουν σε καμία περίπτωση τον ενθουσιασμό που υπάρχει καθώς γνωρίζουν το πώς θ’ αλλάξουν τα δεδομένα υπέρ της χώρας μας απέναντι στις νέες ενεργειακές προκλήσεις που ανοίγονται στο μέλλον, ωστόσο επισημαίνουν πως το 2023 δεν είναι τόσο κοντά…

ΠΗΓΗ: HELLASJOURNAL