Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), πραγματοποιήθηκε σήμερα επιχείρηση διάσωσης περίπου 230 αλλοδαπών που επέβαιναν σε δύο λέμβους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.
Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν πλοίο της δύναμης Frontex εντόπισε τις δύο υπερφορτωμένες λέμβους.

Οι διασωθέντες μεταφέρονται με ασφάλεια στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.
Πάνω από 840 μετανάστες διασώθηκαν χθες
Υπενθυμίζεται πως πάνω από 840 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν χθες, Κυριακή, στο πλαίσιο συντονισμένων επιχειρήσεων σε παράκτιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Γαύδου.
Η μεγαλύτερη επιχείρηση χθες καταγράφηκε 25 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Γαύδου, καθώς 430 άτομα επέβαιναν σε υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος.

Η διάσωση έγινε με τη συνεργασία περιπολικού του Λιμενικού και δεξαμενόπλοιου με σημαία Παναμά, ενώ οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα, 442 μετανάστες παραμένουν σήμερα στον χώρο του εμπορικού λιμανιού του Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι την Παρασκευή θα έχουν αναχωρήσει στο σύνολο τους για τα κέντρα υποδοχής της Αττικής. Συγκεκριμένα οι πρώτοι 240 θα αναχωρήσουν την Τετάρτη ,100 την Πέμπτη και 100 την Παρασκευή.
Δύο νέες αποβιβάσεις στην Κρήτη
Την ίδια στιγμή, δύο νέες αποβιβάσεις είχαν καταγραφεί σε παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Γόρτυνας, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Συγκεκριμένα 96 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην παραλία Λούτρα και 67 άτομα στην περιοχή Λέντας.
Ολοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία πρώτης υποδοχής, όπου τους παρασχέθηκε φροντίδα και έγινε η καταγραφή τους.
Εντονη πίεση – Εκκληση για ενίσχυση του Λιμενικού
Σημειώνεται ότι η πίεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Κρήτη είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στο νησί καθημερινά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ένωσης υπαλλήλων Λιμενικού Σώματος ανατολικής Κρήτης και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας, Γιώργος Σφακιανάκης, δήλωσε ότι μέσα από τις ανακρίσεις των ήδη συλληφθέντων προκύπτει ότι είναι χιλιάδες οι μετανάστες που περιμένουν να αναχωρήσουν για την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως κύρια πύλη εισόδου την Κρήτη.
Ο ίδιος ζήτησε επίσης ενίσχυση του Λιμενικού που έχει αναλάβει αυτό το έργο σε έμψυχο δυναμικά αλλά και υλικοτεχνικά μέσα.
Επίσης, ζήτησε επανασχεδιασμό του τρόπου αντιμετώπισης από το αρχηγείο του Λιμενικού και το υπουργείο Μετανάστευσης επισημαίνοντας ότι υπάρχει και τεχνογνωσία και προηγούμενη εμπειρία από την κατάσταση που αντιμετωπίστηκε στο ανατολικό Αιγαίο στο παρελθόν.
Τι δήλωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου
Μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε τα εξής στο Cretalive: «Δεν φταίνε οι άνθρωποι που ξεπούλησαν τις περιουσίες τους γιατί κάποιοι τους υποσχέθηκαν ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει όλοι, κατ’ αρχάς οι κυβερνώντες, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».
Δήλωσε παράλληλα προβληματισμένος για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Αφρική κι επισήμανε ότι «δεν είναι δουλειά της αυτοδιοίκησης να λύσει το πρόβλημα. Οπως η πολιτεία θέτει κριτήρια για την όποια εγκατάσταση, πρέπει να βάλει κριτήρια και για μια δομή φιλοξενίας μεταναστών».
Επιπλέον, εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι μεταφέρθηκαν στο Ρέθυμνο οι 442 μετανάστες που βρέθηκαν χθες στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Γαλήνης.
Η μεταναστευτική πίεση ως ασύμμετρο εργαλείο
Η απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα λιβυκά παράλια προς τις ακτές της Κρήτης δεν μπορεί να ιδωθεί ως αποσυνδεδεμένη από τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό. Η Λιβύη, διχασμένη σε κέντρα επιρροής με άνιση διεθνή νομιμοποίηση, διαθέτει εκτεταμένα δίκτυα που επιτρέπουν τη διοχέτευση πληθυσμών με στόχο την πρόκληση πίεσης σε κρίσιμες στιγμές διαπραγμάτευσης. Η Κρήτη μετατρέπεται σε ζώνη υβριδικής έντασης.
Η Κρήτη αποτελεί διασταύρωση ενεργειακών και γεωστρατηγικών συμφερόντων. Η ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού μέσα από τις διασυνδέσεις EuroAfrica και EuroAsia Interconnector το καθιστά κρίσιμο σημείο ηλεκτρικής σύζευξης Ευρώπης, Αιγύπτου και Ισραήλ. Σε μια τέτοια συγκυρία, η εμφάνιση ενός μεταναστευτικού όγκου που διοχετεύεται μεθοδικά στην ίδια θαλάσσια περιοχή δημιουργεί προσχώματα και εγείρει ανησυχίες για την επιτήρηση, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των έργων.