Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ

 
ασοεε επεισοδια

Ενημερώθηκε: 06/04/23 - 08:36

Έντονος αντιδράσεις μετά το περιστατικό την Πατησίων έξω από την ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) όπου αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα, καθώς θεώρησε ότι κινδύνευε η σωματική του ακεραιότητα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις από φοιτητικές παρατάξεις.

Για το γεγονός έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις κινήσεις των αστυνομικών και το γεγονός ότι δεν υπάκουσαν στις εντολές του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός που έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου συνελήφθη, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα, μετά τον σχηματισμό δικογραφίας.

Ο αστυνομικός, που πυροβόλησε τέσσερις φορές στον αέρα μέσα από το περιπολικό και ενώ βρισκόταν στο απέναντι ρεύμα από την είσοδο του πανεπιστημίου και ανάμεσα σε αυτοκίνητα, υποστήριξε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του λόγω των επεισοδίων που είχαν προηγηθεί και γι’ αυτό έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου.

«Φοβήθηκα ότι θα μου επιτεθούν. Αναγκάστηκα να βγάλω το όπλο και να πυροβολήσω τέσσερις φορές στον αέρα» είπε ο αστυνομικός, πατέρας δυο παιδιών ΑμΕΑ ο όποιος συνελήφθη και προσέθεσε «Ως οφειλα, ενημέρωσα ότι θα κάνω χρήση του υπηρεσιακού μου όπλου. "Αφήστε με να φύγω. Θα κάνω χρήση του πιστολιού μου" είπα. Όμως αυτοί δε σταμάτησαν, συνέχισαν να πετάνε πέτρες και καδρόνια και έτσι πυροβόλησα για εκφοβισμό». 

Ωστόσο, δύο εύλογα ερωτήματα. Πρώτον γιατί ενώ «είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο», όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, αυτό δεν έγινε.

Όπως ισχυρίστηκε ο αστυνομικός, σύμφωνα με το Mega, δεν αντιλήφθηκε την εντολή που είχε δοθεί νωρίτερα από το κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να μην περάσει κανένα όχημα από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί άτομα, στην Πατησίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, νόμιζε ότι η εντολή αφορούσε μόνο το ρεύμα του δρόμου έξω από την είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου και όχι το αντίθετο ρεύμα.

Πρόσθεσε ότι προσπάθησε να κάνει ελιγμούς με το περιπολικό, ωστόσο βρίσκονταν αρκετά αυτοκίνητα γύρω τους και ήταν αδύνατον, ενώ ισχυρίστηκε ότι φώναξε προς τα άτομα ότι θα κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου. Όπως συμπλήρωσε, και οι άλλοι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν στο περιπολικό φοβήθηκαν για τη ζωή τους και γι’ αυτό εγκατέλειψαν το όχημα.«Πρέπει να βγούμε από το περιπολικό γιατί θα μας σκοτώσουν», φέρεται να είπαν, προτού φύγουν.

Και δεύτερον πώς ένας εκπαιδευμένος αστυνομικός επιλέγει να ρίξει με το όπλο του σε τέτοιες συνθήκες, ενώ δίπλα του βρίσκονται δεκάδες πολίτες σε αυτοκίνητα και φοιτητές στο προαύλιο της σχολής και σε στιγμή που κάτι τέτοιο μόνο να δυναμιτίσει την κατάσταση θα μπορούσε να καταφέρει.

«Στο ίδιο έργο θεατές»

Ανακοινώσεις – καταγγελίες έχουν κυκλοφορήσει φοιτητικές παρατάξεις από την ΑΣΟΕΕ, τονίζοντας ότι κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα όσων βρίσκονταν στο σημείο.

Η Πανσπουδαστική τονίζει ότι: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια αστυνομικού που σήμερα (σ.σ. χθες), μέρα μεσημέρι, πυροβόλησε στον αέρα έξω από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ στο κέντρο της Αθήνας θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα την ίδια τη ζωή εκατοντάδων φοιτητών που βρισκόντουσαν στο πανεπιστήμιο, των εργαζόμενων, των περαστικών.

Ακόμα μια φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές… Δεν μπορεί η σχολή μας να γίνεται σκηνή από ταινία κάθε φορά που η κυβέρνηση αναζητά άλλοθι για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και την ένταση της καταστολής».

Η Resistencia – EAAK ΑΣΟΕΕ, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Σήμερα (σ.σ. χθες), είδαμε για ακόμη μία φορά δυνάμεις καταστολής να περικυκλώνουν τη σχολή μας με πρόφαση επεισόδια που γινόντουσαν έξω από τη σχολή μας, στην Πατησίων. Η κυβέρνηση, επικαλούμενη ψευδώς την ασφάλεια των φοιτητών και την εύρυθμη ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματος, δημιούργησε ένα ασφυκτικό κλίμα γύρω από την ΑΣΟΕΕ και στους γύρω δρόμους.

Έχουμε δει στο παρελθόν ότι οι συγκεκριμένες επεμβάσεις στα πανεπιστήμιά μας καμία ασφάλεια δεν έρχονται να φέρουν αλλά ίσα ίσα , δημιουργούν σύγχυση με σκοπό να καταπατηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο που αποτελεί εργαλείο στα χέρια των φοιτητών και των συλλόγων μας».

Σε συγκέντρωση στο προαύλιο του πανεπιστημίου για όσα συνέβησαν χθες καλεί το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΑΣΟΕΕ στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ