Σχέδιο «Πυθία»: Αρχίζει σήμερα η δίκη για το σχέδιο δολοφονίας κατά του Κώστα Καραμανλή 

Σχέδιο «Πυθία»: Αρχίζει σήμερα η δίκη για το σχέδιο δολοφονίας κατά του Κώστα Καραμανλή 
Ενημερώθηκε: 19/04/19 - 11:54

Σήμερα φτάνει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας η δίκη για το… «Σχέδιο Πυθία», το οποίο αναφερόταν σε σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από ξένους πράκτορες, αλλά και εκείνη των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Πρόκειται για μια δίκη που θα απασχολήσει έντονα τη δημοσιότητα, ακόμα και εάν στο εδώλιο πιθανότατα δεν θα καθίσει ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο λόγος για τον πρώην υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας William Basil, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού, με άγνωστους δράστες, κατ’ εξακολούθηση, που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005.

Το «παρών» στη δικαστική αίθουσα, ωστόσο, αναμένεται να δώσουν σημαντικοί μάρτυρες, όπως o πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης. Με ενδιαφέρον αναμένεται εάν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση, όπως είχε κάνει και στην ανάκριση.

Σε βάρος του W. Basil εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης το 2015. Ο αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ενώπιον των ελληνικών δικαστικών Αρχών και από το 2015 μέχρι και σήμερα είναι καταζητούμενος. Ο πρώην πράκτορας κατηγορείται για το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού με άγνωστους δράστες κατ’ εξακολούθηση που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005.

Διαβάστε ακόμα: Τι λέει το πόρισμα της δικαιοσύνης για το σχέδιο «Πυθία», που είχε στόχο την δολοφονία του Κ. Καραμανλή

Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται και αν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει στο στάδιο της ανάκρισης.

Βέβαια, ερωτήματα προκαλούν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Τα Νέα», που δημοσίευσαν το έγγραφο της ΕΥΠ, το οποίο έχει αποστείλει ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, σύμφωνα με το οποίο ουδέποτε υπήρξε «σχέδιο Πυθία». Το έγγραφο κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση των κρατικών αρχών της χώρας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων» και έχει παραλήπτες όλους τους αρμόδιους υπουργούς και όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που είναι επίσης αρμόδιοι.