Στο 30% άνοιξε την κάνουλα του Nord Stream 1 ο Πούτιν

 
agogos-NORD STREAM 1

Ενημερώθηκε: 21/07/22 - 10:27

Τα δεδομένα της ροής φυσικού αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1 και αναφορικά με τις παροχές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό.

Ο αγωγός είχε παραμείνει κλειστός τις τελευταίες 10 ημέρες για «προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης», όπως είχε ανακοινώσει ο διαχειριστής.

Ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλλερ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες. Είπε, ωστόσο, ότι δεν συνηθίζεται να αλλάζει η ροή μέσα στην ίδια ημέρα.

Πριν τις εργασίες συντήρησης, αναφέρει η Die Welt, ο αγωγός παρείχε περίπου την ίδια ποσότητα (στο 40% της χωρητικότητάς του).

“Είμαστε στη διαδικασία επανέναρξης της μεταφοράς φυσικού αερίου. Μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες προκειμένου να καλυφθεί ο μεταφορικός όγκος” του αγωγού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας στο Reuters.

Η Ευρώπη παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, καθώς σήμερα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ετήσια συντήρηση του αγωγού, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω ενεργειακών περικοπών.

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, αναζητώντας εναλλακτικές επιλογές εφοδιασμού, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είχε φτάσει στα όριά της, πριν από την εκδήλωση της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία, με τη ζήτηση για το φυσικό αέριο να ανακάμπτει από την πτωτική πορεία που κατέγραψε την περίοδο της πανδημίας COVID-19.

Η Ρωσία περιορίζει για μήνες τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά από μία διαμάχη που έχει με τη Δύση, αναφορικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας για τη στρατιωτική εισβολή που έγινε τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία. Οι μειώσεις έχουν επιδεινώσει μία ενεργειακή κρίση, προκαλώντας δραστική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και ωθώντας την ευρωπαϊκή περιοχή στην εξέταση των διαθέσιμων επιλογών που έχει για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, προκειμένου να εξασφαλίσει από πριν, τα απαραίτητα για το χειμώνα, ενεργειακά αποθέματα φυσικού αερίου.

Ο αγωγός Nord Stream 1 μεταφέρει ποσότητες 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως υποθαλάσσια από την Βαλτική Θάλασσα, ενώ ήταν εκτός λειτουργίας από την 11η Ιουλίου.

Ένας εκπρόσωπος της αυστριακής OMV δήλωσε ότι η Gazprom άφησε να εννοηθεί ότι θα παρέχει ποσοστό 50% των συμφωνημένων ποσοτήτων παράδοσης σήμερα, με τα επίπεδα αυτά, να προσαρμόζονται στον όγκο των ποσοτήτων που παραδίδονταν πριν από τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού.

Στις 14 Ιουνίου, η Ρωσία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου στο 40% της συνολικής μεταφορικής ικανότητας του, επικαλούμενη μία καθυστέρηση στην παράδοση μιας τουρμπίνας που είχε μεταφερθεί για συντήρηση στον Καναδά.

Καθώς, η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα για την “οπλοποίηση” των ενεργειακών πηγών της, μερικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως η γερμανική, έχουν δηλώσει ότι η καθυστέρηση παράδοσης της τουρμπίνας δεν ήταν μια επαρκώς καλή δικαιολογία για τη μείωση της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αναφερόμενου αγωγού.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι εξέδωσε μία άδεια για την επιστροφή της τουρμπίνας, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό πότε αυτή θα φτάσει στον Nord Stream.

Η Ρωσία επιμένει για την αξιοπιστία της, αναφορικά με τις εξαγωγές του φυσικού αερίου, ενώ απορρίπτει τις αιτιάσεις της Δύσης ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια, προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη. Επίσης η Μόσχα, κατηγορεί τη Δύση για την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία αναφορικά με την επιβολή ενός οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε χθες, τις χώρες-μέλη της, προκειμένου να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο, μετά από σχετικές νέες προειδοποιήσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με το επίπεδο των μελλοντικών εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ