Στο έλεος της πανδημίας η χώρα - Ποια μέτρα εξετάζονται

 
Στο έλεος της πανδημίας η χώρα - Ποια μέτρα εξετάζονται

Ενημερώθηκε: 26/10/20 - 16:14

Η έξαρση της πανδημίας παρατηρείται και στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες προκαλεί ανησυχία και καθιστά όλο και πιο ορατό το σενάριο για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Μάλιστα, οι λοιμωξιολόγοι κάνουν και προβλέψεις για 2.000 κρούσματα την ημέρα, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει και πάλι το γενικό lockdown στη χώρα μας.

Ωστόσο, πριν από την επιβολή νέας καραντίνας, το κυβερνητικό επιτελείο έχει τρία ακόμη «εργαλεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την εκτόνωση του επιδημικού κύματος:

α) Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό -σημειωτέον ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές-,

β) Περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα.

γ) Περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Μάλιστα, λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων που αιφνιδίασε τις υγειονομικές αρχές υπήρξε κι αύξηση των επονομαζόμενων «ορφανών» κρουσμάτων που έφθασαν πλέον το 61%. Ετσι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ενισχυθεί, με μετακινήσεις προσωπικού και προσλήψεις, ο μηχανισμός ιχνηλάτησης. Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια –με αύξηση 80% του προσωπικού– να συγκρατηθεί η μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας.

Πηγές ανησυχίας» Ιωάννινα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη

Η προσοχή σε πρώτη φάση είναι επικεντρωμένη σε 16 συνολικά περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο» σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας με τον Στέλιο Πέτσα να χαρακτηρίζει «πηγές ανησυχίας» τα Ιωάννινα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη «καθώς προσπαθούμε με συνεχή τεστ να βρούμε τον συγκεκριμένο ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις επόμενες 48 ώρες» προκειμένου να διαπιστωθεί «αν χρειάζετια να έχουμε μετακίνηση περιοχών σε άλλη επιδημιολογική κατάσταση ή αν θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε».

Οι νέοι

Ενα στα δέκα περιστατικά του κορωνοϊού που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας αφορά άτομα ηλικίας έως 17 ετών, ενώ ένα στα δύο νέα κρούσματα ήταν ηλικίας 18 έως 39 ετών. Η πανδημία σε αυτό το δεύτερο κύμα έχει στην «εμπροσθοφυλακή» τούς νέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ηλικία των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν τα 37 έτη, στην Αττική τα 33 και στη Θεσσαλονίκη μόλις τα 28 έτη.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, το 51% των ενεργών κρουσμάτων αφορά άτομα 16 έως 29 ετών. Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις περιοχές της χώρας –όπως και η Αττική– όπου από χθες εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, από τις 3.495 νέα κρούσματα που διαγνώσθηκαν το διάστημα από 17 έως 22 Οκτωβρίου –και για τα οποία υπήρχε ηλικιακή κατανομή– 321 (9,2%) είναι ηλικίας έως 17 ετών, 1.636 (46,8%) είναι ηλικίας 18 έως 39 ετών, 1.214 (34,7%) ηλικίας 40 έως 64 ετών και 324 (9,2%) ηλικίας 65 ετών και άνω. Κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας, περισσότερα από έξι στα δέκα κρούσματα (62%) αφορούσαν άτομα άνω των 40 ετών. Η εικόνα αυτή άλλαξε μέσα στο καλοκαίρι λόγω και της μεγαλύτερης έκθεσης στον ιό νέων ατόμων κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Αν και τον Σεπτέμβριο φάνηκε ότι η ηλικιακή κατανομή «επανερχόταν» κοντά στην αρχική εικόνα, τελικά οι νέοι παραμένουν επικεφαλής της κούρσας της πανδημίας.

Η δυναμική εξάπλωση της πανδημίας με οδηγό τις νεαρές ηλικίες και κυρίως ο μεγάλος φόβος οι νέοι να μεταφέρουν τον ιό στις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οδήγησαν σε αυστηρότερα μέτρα σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, με καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες, κατά τις οποίες οι νέοι διοργανώνουν πάρτι σε πλατείες και σπίτια.

O νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Σto μεταξύ νέος χάρτης υγειονομικής ασφαλείας για τον κορωνοϊό ισχύει από σήμερα το πρωί στην επικράτεια βάσει των όσων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα:

- Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2-Επιτήρησης (κίτρινο) από το επίπεδο 1-Ετοιμότητας (πράσινο). Στην περίπτωση των Σποράδων, δε, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.

- Παράλληλα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, κατεβαίνουν βαθμό συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.

- Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο. Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.

- Στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι- Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.

- Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.

Από σήμερα λοιπόν, η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

- 25 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 1-Ετοιμότητας – πριν από 14 ημέρες ήταν 26.
- 33 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 2-Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 25.
- 14 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 23.
- Και 2 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου. Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν από 14 ημέρες.

Στ. Πέτσας: Έκκληση στους νέους να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη κατά της εξάπλωσης της πανδημίας

O κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «αποτελεί ήδη κοινή διαπίστωση ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζονται ως υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου».

«Σε πείσμα όσων μεμψιμοιρούν, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες. Μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων» υπογράμμισε και εξήγησε:

«Σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Στον δείκτη θετικότητας στα τεστ, η Ελλάδα είναι στο 3,6 “ πράσινη” δηλαδή, μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι όλες στο “ πορτοκαλί”. Και στον χάρτη θνησιμότητας, η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη. Και είναι ενδεικτικό το διάγραμμα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ωστόσο ότι «παρόλα αυτά, είναι προφανές ότι έξαρση παρατηρείται και στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, με στόχο να προλάβουμε τα χειρότερα, ήδη εφαρμόζονται δύο νέα μέτρα: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές των επιπέδων 3 και 4 από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Διαπιστώνεται, στο μεταξύ, ότι η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Γι' αυτό και οι ειδικοί, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, απευθύνουμε έκκληση στους νεότερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις. Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουν -όπως είπε ο πρωθυπουργός- την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν πρωτοπόροι στα δύσκολα. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες. Παρατηρείται ακόμη, ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα, την ίδια στιγμή εκδηλώνονται μεμονωμένες, συνειδητά οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα ισχύοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς του ιού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες Αρχές -η Αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΔΗ.Μ.Ε.Α.- προχώρησαν σε εντατικοποίηση των ελέγχων. Και αυτό θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα.

«Ήδη η Αστυνομία πραγματοποίησε το Σάββατο, 49.745 ελέγχους στους οποίους βεβαιώθηκαν 520 παραβάσεις για μετακίνηση από 00:30 έως 05:00 και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, διαπιστώθηκαν 25 παραβάσεις και έγιναν 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ενώ επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε 6 καταστήματα» ανέφερε ο κ. Πέτσας και τόνισε:

«Είναι πλέον προφανές -και το έχουμε πει πολλές φορές- ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Πρώτ' απ' όλα για να σωθούν ζωές. Να μην αυξηθεί σε αβάσταχτα επίπεδα η πίεση στο σύστημα Υγείας. Και, βέβαια, για να μην υπάρξει ανάγκη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. Είναι, άλλωστε, για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας, ορατή στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στο τέλος του χρόνου, ή τις αρχές του επόμενου. Και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε έγκαιρα και να το διαθέσουμε, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».