Στο ΣτΕ η μάχη για το Airbnb στην Πλάκα: Ζητούν τη σφράγιση ακινήτων λόγω παραβίασης του ειδικού πολεοδομικού καθεστώτος

 
πλακα

Ενημερώθηκε: 03/06/26 - 18:55

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταφέρθηκε η έντονη αντιπαράθεση για τη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) στην Πλάκα, μετά από έντεκα προσφυγές που κατέθεσε το σωματείο «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού».

Το Σωματείο στρέφεται δικαστικά κατά του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργού Περιβάλλοντος, ζητώντας την ακύρωση αποφάσεων της Διεύθυνσης Δόμησης του δήμου από το 2023, με τις οποίες είχαν απορριφθεί αιτήματα για τη σφράγιση συγκεκριμένων ακινήτων στην ιστορική συνοικία.

Η πλευρά των προσφυγόντων υποστηρίζει ότι στα εν λόγω ακίνητα έχει συντελεστεί παράνομη αλλαγή χρήσης, καθώς μετατράπηκαν από κατοικίες σε τουριστικά καταλύματα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της προσφυγής, το ειδικό και αυστηρό πολεοδομικό καθεστώς της Πλάκας έχει θεσπιστεί με αποκλειστικό σκοπό τη διαφύλαξη και την ανάδειξη του παραδοσιακού της χαρακτήρα, προβλέποντας ως επιτρεπόμενη χρήση μόνο εκείνη της γενικής κατοικίας, στην οποία δεν περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα.

Για τον λόγο αυτό, το Σωματείο αξιώνει το άμεσο κλείσιμο των συγκεκριμένων χώρων που λειτουργούν μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το Ε΄ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου καλείται πλέον να κρίνει αν η άρνηση του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει στις σφραγίσεις ήταν νόμιμη ή όχι.

Για τη διαμόρφωση της κρίσης του, το δικαστήριο θα συνεκτιμήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επίδικων ακινήτων, την πραγματική τους χρήση, καθώς και τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν κατόπιν σχετικής δικαστικής εντολής. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις οριστικές αποφάσεις του το επόμενο διάστημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ