Στοά Μοδιάνο: Αντιδράσεις για την εκκένωση της ιστορικής στοάς της Θεσσαλονίκης

 
Στοά Μοδιάνο: Αντιδράσεις για την εκκένωση της ιστορικής στοάς της Θεσσαλονίκης

Ενημερώθηκε: 12/11/17 - 13:00

Στοά Μοδιάνο: Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έιδηση για την εκκένωση της ιστορικής στοάς της Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

επιχειρήσεις

Για να μπορέσει ο νέος ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην αναπαλαίωση της Αγοράς, η οποία θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της ανανεωμένη στο τέλος 2019 ή τις αρχές του 2020, θα πρέπει να εκενωθούν τα περίπου 20 καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία, παρόλα αυτά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ3, εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις, από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν θέλουν να φύγουν από τις τους.

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Ιούλιο το 43,63% περιήλθε από το ΤΑΙΠΕΔ στην «One Outlet Α.Ε» στην οποία μετέχουν ο όμιλος εταιρειών Φάις με 65% και η Notos Com με 35% (σ.σ. το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει εξ αδιαιρέτου σε περίπου 60 ιδιοκτήτες). Στόχος των νέων ιδιοκτητών να ανοίξει και πάλι ως μία τουριστική ατραξιόν για τη Θεσσαλονίκη.

Η ιστορική στοά της Θεσσαλονίκης

Η Στοά Μοδιάνο είναι ένα από τα γνωστότερα σημεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης, είναι η σκεπαστή αγορά που 'διαδέχτηκε' την εβραϊκή συνοικία Ταλμούδ Τορά, στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, καθώς εκεί εγκαταστάθηκαν οι Ισπανοεβραίοι που ήρθαν μαζικά το 1492 διωγμένοι από τους βασιλιάδες Φερδινάνδο και Ισαβέλλα. Η Ταμούδ Τορά καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Το 1922 θεωρείται έτος αναδόμησης και μετατροπής της σε αγορά στο κέντρο της εμπορικής κίνησης της πόλης.

Τα σχέδια ανέλαβε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Ελί Μοδιάνο, ο οποίος υπογράφει και άλλα σημαντικά κτήρια της πόλης, όπως το Τελωνείο και το Λαογραφικό Μουσείο. Το σημείο της αγοράς είχε προβλεφθεί από το σχέδιο του αρχιτέκτονα πολεοδόμου Ερνέστου Εμπράρ και ο ρυθμός της κατασκευής της ακολουθεί την τυπολογία της βασιλικής με δύο χαρακτηριστικούς πυργίσκους στα άκρα της. Τα εγκαίνια της Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων πραγματοποιήθηκαν το 1925. Στο κέντρο τα κρεοπωλεία, πλευρικά τα παντοπωλεία και τα ιχθυοπωλεία, στο πρότυπο των bazaars της εποχής. Για περισσότερα από 80 χρόνια στεγάζονταν στη στοά 144 καταστήματα, κυρίως τροφίμων, ενώ ανάμεσα στα μικρά και μεγαλύτερα καταστήματα της στοάς ξεπήδησαν καφέ, ταβερνεία και μεζεδοπωλεία.

Η Αγορά Μοδιάνο είναι διπλά χαρακτηρισμένη ως διατηρητέο. Αρχικά χαρακτηρίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο κτίριο (1983) και εν συνεχεία από το Υπουργείο Πολιτισμού (1995) ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά. Η στοά σαν κτίριο και όχι τα μαγαζιά της. Κανένα μαγαζί από το νόμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο.

Η φυσική φθορά του χρόνου ήταν αναπόφευκτη, η απαξίωση, η ελλιπής συντήρηση του κτιρίου έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Στοά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης αλλάζει σελίδα αλλά με αντιδράσεις