Στους 800 οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εισέλθει στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ - Με τηλε-συνεντεύξεις η εξέταση αιτημάτων ασύλου

 
Στους 800 οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εισέλθει στον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ - Με τηλε-συνεντεύξεις η εξέταση αιτημάτων ασύλου

Ενημερώθηκε: 15/09/20 - 09:54

Συνολικά 800 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, από το Σαββάτο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του, έως και χθες το βράδυ.

Από αυτούς κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή, 21 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού. Τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.

«Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη της νέας προσωρινής δομής στο Πεδίο Βολής για τη μετεγκατάσταση μέσα στην εβδομάδα συνολικά έως 12.000 αιτούντων άσυλο. Ηδη, έχουν τοποθετηθεί σκηνές με 5.000 κρεβάτια και στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί στη νέα δομή -η οποία έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας- το σύνολο των ατόμων που πριν διέμεναν στη Μόρια», ανέφερε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

«Η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική. Είναι υποχρεωτική. Οταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας, είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους της. Οι όποιες πιέσεις κι αν ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική. Υπό καθεστώς εκβιασμού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φύγουν οι υπερδραστήριοι μετανάστες -για να δανειστώ τη φράση του πρωθυπουργού-, που σχετίζονται και με τη φωτιά που μπήκε. Η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει», όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, «να εξετάζει αιτήματα στέλνοντας και ένα μήνυμα στους λίγους που δημιουργούν προβλήματα, ότι όποιος θέλει να φύγει από εκεί θα πρέπει να πάει κανονικά με την προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου και μόνο αν έχει θετική απόφαση θα μπορέσει να φύγει», κατέληξε.

Όμως, περίπου 2.000 μετανάστες απειλούν τους υπόλοιπους ότι αν πάνε στη νέα δομή τότε θα τους σκοτώσουν ή θα ξαναβάλουν φωτιά, με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να διοργανώνει επικοινωνιακή εκστρατεία για να ανταπαντήσει στις ψευδείς πληροφορίες, τις απειλές και το κλίμα τρομοκράτησης που επιχειρείται.

Την ίδια ώρα, μέσα από τις στάχτες της Μόριας επιχειρείται να δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα. Σε χρόνους που δεν θυμίζουν με τίποτα την ελληνική πραγματικότητα, μόλις 10 μέρες από την καταστροφή του Κέντρου, η Υπηρεσία Ασύλου είναι έτοιμη, όχι απλώς να εκκινήσει τις συνεντεύξεις, αλλά και να τις κάνει με πρωτοποριακό τρόπο μέσω τηλεσυνεντεύξεων. Από την ερχόμενη Δευτέρα για πρώτη φορά στην Ευρώπη, οι συνεντεύξεις για την Υπηρεσία Ασύλου θα γίνονται μέσω υπολογιστή εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη ασφάλεια για τους εργαζομένους και τους αιτούντες άσυλο, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Οπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, όλα τα ραντεβού έχουν ακυρωθεί και πλέον θα προγραμματίζονται τα ραντεβού όσων διαμένουν μέσα στη νέα δομή. Για τα νέα ραντεβού που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, και τα τρία μέρη (ο αιτών, ο χειριστής και ο μεταφραστής) θα βρίσκονται ο καθένας σε διαφορετικά σημεία αποτρέποντας συγχρωτισμό, με την εξέταση όμως του αιτήματος να γίνεται κανονικά και εξαιρετικά γρήγορα. Χωρίς καμία χρονοτριβή, οι αποφάσεις θα εκδίδονται άμεσα μέσα σε λίγες μέρες. Πέρυσι σχεδόν την αντίστοιχη περίοδο χρειάζονταν μήνες, μπορεί και χρόνο, για να ολοκληρωθούν η συνέντευξη και η έκδοση απόφασης.

Το ζήτημα της εξέτασης είναι ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά για την αποσυμφόρηση των νησιών. Ο λόγος που τα ΚΥΤ των 5 νησιών είχαν ασφυκτικά γεμίσει ήταν ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας να εξεταστούν γρήγορα τα αιτήματα ασύλου και να ξεκαθαρίσει αν το άτομο αυτό είναι πρόσφυγας και άρα φύγει για την ενδοχώρα ή αν πρέπει να επιστραφεί στην Τουρκία όπως όριζε η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.