Συναγερμός για ιλαρά και γρίπη-Ποιες περιοχές είναι υψηλής επικινδυνότητας

Θερίζει ιλαρά και γρίπη-Νέα κρούσματα
Ενημερώθηκε: 25/01/18 - 23:18

Σε μεγάλη ετοιμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην χώρα μας, καθώς εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα της ιλαράς, ενώ στο "παιχνίδι" μπαίνουν πλέον απειλητικά και τα κρούσματα της γρίπης. 

Είναι πλέον χαρακτηριστικό ότι τα κρούσματα της  ιλαράς έχουν ανέλθει πλέον σε 1.262, με μόνο 77 νέα κρούσματα ιλαράς την τελευταία εβδομάδα, ενώ ήδη μετράμε δύο θύματα, ένα βρέφος και έναν 17χρονο, από κοινότητες Ρομά, που κατέληξαν λόγω επιπλοκών από την ιλαρά.Οι περιοχές αυξημένου κινδύνου είναι κυρίως η Νότιος Ελλάδα , με την Αττική, την Κορινθία, την Ηλεία, την Αχαϊα να αποτελούν τις περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" και τους πληθυσμούς Ρομά να αποτελούν  την  βασική πληθυσμιακή ομάδα μετάδοσης της ιλαράς, όπως και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις κατά της ιλαράς.

Η γρίπη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με νέα έρευνα

 

Σε έξαρση και η γρίπη

 

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που εμφάνισαν επιπλοκές από τη νόσο και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φτάσει τους 20, ενώ να σημειωθεί ότι κανένας από τους ασθενείς δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης. 

Πρόκειται για 13 άνδρες και 7 γυναίκες, από 3 έως 79 χρόνων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ασθενών που εισήχθησαν σε ΜΕΘ βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 χρόνων.

Συναγερμός: Κρούσματα ιλαράς στον "Ευαγγελισμό"

 

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγράφεται αύξηση των επισκέψεων σε γιατρό με συμπτώματα γρίπης κατά την εβδομάδα 15 έως 21 Ιανουαρίου σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.