Συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων - Παράταση του lockdown και οδηγίες για το... χαρταετό

 
Συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων - Παράταση του lockdown και οδηγίες για το... χαρταετό

Ενημερώθηκε: 12/03/21 - 11:52

Συνεδριάζει, όπως κάθε Παρασκευή, η επιτροπή λοιμωξιολόγων, για να αποφασίσουν την παράταση του lockdown αλλά ζητήματα που σχετίζονται με την Καθαρά Δευτέρα.

Συνεδρίαση στον απόηχο των δηλώσεων του μέλους της Αναστασίας Κοτανίδου, που χαρακτήρισε την επιτροπή κουρασμένηκαι να έχει χάσει το βηματισμό της. Δήλωση που έφερ αντιδράσεις αλλά και αντιπροτάσεις. Ο μεν πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος να επισημαίνει ότι δεν βοηθά αυτή η συζήτηση, γίνονται προτάσεις από ορισμένους που θα μας οδηγούσαν σε τραγωδία και τον κ Δερμιτζάκη να προτείνει ολιγομελή επιτροπή και «να βγει μπροστά ο Τσιόδρας».

Παράταση lockdown

Το lockdown λήγει τυπικά την Κυριακή, ωστόσο δεν τίθεται θέμα για άρση των μέτρων. Με τις μεταλλάξεις να επικρατούν, που σημαίνει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, τα κρούσματα να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται εδώ και μέρες, η συνέχιση του lockdown εθεωρείτο δεδομένη.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι, σε πείσμα των όποιων αισιόδοξων εκτιμήσεων, η πανδημία παραμένει ιδιαίτερα επιθετική και αυτό το δεδομένο προκαλεί ανατροπές και επαναξιολογήσεις στις προτεραιότητες και στη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.570 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας σε 214.661. Επιπλέον, δηλώθηκαν και 51 θάνατοι ασθενών με COVID-19, με τη νόσο να έχει κοστίσει τη ζωή σε 6.937 άτομα στη χώρα μας. Για άλλη μία ημέρα σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα του κορωνοϊού εντοπίζονται στην Αττική (1.282), με τον Πειραιά, τον Δυτικό Τομέα Αθηνών και το κέντρο της Αθήνας να εμφανίζουν την πιο επιβαρυμένη εικόνα με 226, 210 και 317 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Η επιδημία επιμένει και στην Αχαΐα, όπου καταγράφηκαν χθες 131 νέα κρούσματα, ενώ στη Λάρισα εντοπίστηκαν 82.Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ξεπέρασε χθες τους 500 (506), ενώ προχθές πραγματοποιήθηκαν 501 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας λόγω της νόσου.

Η αυξητική τάση που καταγράφεται στον αριθμό των νέων νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες προκαλεί ασφυξία στα νοσοκομεία και προϊδεάζει για ένα εξαιρετικά δύσκολο δεκαήμερο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας COVID. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες το μεσημέρι σε 14 γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής με ΜΕΘ COVID (δεν υπολογίζονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα στρατιωτικά), οι κενές κλίνες εντατικής για ασθενείς με κορωνοϊό ήταν λιγότερες από 20.

Οι ειδικοί περιμένουν να συνεχιστεί η κατάσταση με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων ως τις 20-25 Μαρτίου, με τον καθηγητή Πνευμολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκη, να αναμένει κορύφωση της πανδημίας εκείνο το διάστημα.

Πέρα από την παράταση του lockdown, οι ειδικοί της επιτροπής θα συζητήσουν και το θέμα της Καθαράς Δευτέρας.

Θέμα απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού δεν υπάρχει, ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα, αφού τα μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας.

Πάντως, στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στο θέμα, απευθύνοντας σύσταση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Πάει πιο πίσω το άνοιγμα

Δύσκολο θεωρείται και το οποιοδήποτε άνοιγμα στις 22 Μαρτίου που είχε θέσει σαν πρώτο στόχο η κυβέρνηση.

Αν και στην κυβέρνηση στόχευαν να γίνει ένα πρώτο άνοιγμα με το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου, τα τελευταία δεδομένα καθιστούν απαγορευτική, προς το παρόν, αυτή τη συζήτηση, όπως τόνισε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

«Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», δήλωσε επί του θέματος, κάτι που τόνισε μία ημέρα πριν και ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Αν συνεχίζει να καλπάζει η πανδημία, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η ραγδαία αύξηση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, αλλά και η αύξηση σε εισαγωγές στα νοσοκομεία φέρνουν δεύτερες σκέψεις, με τους ειδικούς να αναμένεται να κάνουν νέες εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Με τη δεδομένη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και έτσι είναι πλέον πολύ πιθανό να εισηγηθούν και νέα παράταση του lockdown έως το τέλος του μήνα.

Καμία εισήγηση για τα σχολεία

Με το λιανεμπόριο, που είναι πρώτο στη λίστα για επανεκκίνηση, να μην είναι σίγουρο πλέον το πότε θα ανοίξει, αυτομάτως τα σχολεία μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εισήγηση για το άνοιγμά τους, όπως επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», είπε στο Star η υπουργός, που πρόσθεσε ότι στο άνοιγμα θα προηγηθούν τα λύκεια και τα γυμνάσια.

«Το έχουμε πει επανειλημμένα ότι έχουμε ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου. Πότε βέβαια θα ανοίξουν όλα τα σχολεία, θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί», τόνισε, σημειώνοντας πως «είμαστε στην τελική ευθεία».

Λιανεμπόριο και σχολεία παραμένουν πρώτα για άνοιγμα στη λίστα της κυβέρνησης μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ενώ μετά θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλοι κλάδοι, όπως η εστίαση που παραμένει κλειστή για πέντε μήνες, αλλά και ο τουρισμός, με τα μπαρ και τα γυμναστήρια να αναμένεται να ανοίξουν τελευταία. Για την εστίαση, μάλιστα, υπάρχουν σενάρια για άνοιγμα ακόμη και την περίοδο του Πάσχα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Αντιδράσεις στη δήλωση Κοτανίδου

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι το σχόλιο της κ. Κοτανίδου ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και η ίδια δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις. Μιλώντας στο OPEN τόνισε πως «η επιτροπή προσπαθεί για το καλύτερο σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις. Δεν γίνεται. Μίλησα με την κυρία Κοτανίδου χθες το βράδυ, ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις, δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής που δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

«Από όλα τα κράτη της ΕΕ, είμαστε ίσως στις 5 πρώτες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι αποτέλεσμα και του έργου της επιτροπής», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου δημιουργούν περιθώρια για αμφισβήτηση και σχόλια. «Υπάρχουν προσεγγίσεις και επιστημονικές ασάφειες, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά», τόνισε.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Κοτανίδου η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, το πρωί της Παρασκευής στο MEGA, σημείωσε πως «η κυρία Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι. Είπε ότι είναι πολύς κόσμος στην επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις και είναι λογικό που είπε ότι χάσαμε το δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά μπλέκεται και η κατάσταση».

Από την άλλη, μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε πως δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση της κυρίας Κοτανίδου. «Κουρασμένοι ότι είναι άπαντες, αυτό το γνωρίζουμε. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Γιατί αν κάποιος συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Είτε προσωπικά, είτε να τις ζητήσει από όποιους συμβουλεύονται την επιτροπή», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ήταν επικριτικός λέγοντας πως τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν να βγαίνουν προς τα έξω αυτή την χρονική στιγμή, «όταν είμαστε σε σημείο που η προσπάθεια είναι δύσκολη, αλλά τελική», είπε για να συμπληρώσει σε δραματικούς τόνους: «μία προσπάθεια η οποία αμφισβητείται σταθερά από κάποιους, οι προτάσεις των οποίων όπου έχουν εισακουστεί έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες, αυτό δεν βοηθά», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε πως είναι αναμενόμενο αποφάσεις να αλλάζουν και να διορθώνονται, σημειώνοντας πως η διαχείριση είναι στο πλαίσιο της καθημερινής ιατρικής, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο εγχειρίδιο αφού η τελευταία πανδημία ήταν πριν από 100 χρόνια.

«Αν είχαμε χάσει την μπάλα θα ήμασταν αυτήν την εποχή Πορτογαλία ή Ιταλία», είπε και συμπλήρωσε: «Για αυτό δεν είναι μια καλή ιδέα να εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια και να επανέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες».