Σύνοδος Κορυφής: Έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη με Μέρκελ και Μακρόν

Σύνοδος Κορυφής: Έκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη με Μέρκελ και Μακρόν
Ενημερώθηκε: 01/10/20 - 21:51

Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιείται αυτή την ώρα ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη, Άνγκελα Μέρκελ, Νίκο Αναστασιάδη και Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ πόσο σημαντική είναι η Σύνοδος  Κορυφής που είναι σε εξέλιξη. Ανέφερε ότι το βασικό κείμενο που προτάθηκε δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα γιατί δεν είναι ισορροπημένο.

Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον 4 πυλώνες, είπε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό.

Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι αυτοί οι τέσσερις πυλώνες  μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη και είναι αλληλένδετοι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Στις Βρυξέλλες την τελευταία ώρα επικρατεί ένα θρίλερ με την Ελλάδα να «μπλοκάρει» το πρώτο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής.

Στο κείμενο του προσχεδίου αναφέρεται στην αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις.

Συμπληρώνει δε, ότι σε περίπτωση που υπάρξουν εποικοδομητικές διαβουλεύσεις, η Σύνοδος θα προτείνει μια την ανανέωση της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του POLITICO, στο σχέδιο αναφέρεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου - λέξεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως απειλητικές κυρώσεις.