Τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης περιορισμών: Οι ημερομηνίες για παραλίες, σχολεία, Πολιτισμό

Τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης περιορισμών: Οι ημερομηνίες για παραλίες, σχολεία, Πολιτισμό
Ενημερώθηκε: 07/05/21 - 07:54

Το δεύτερο καθοριστικό βήμα για την επάνοδο στην κανονικότητα θα γίνει από αύριο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα με το restart κάποιων δραστηριοτήτων, ενώ σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού για το άνοιγμα δραστηριοτήτων στο χώρο του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ήδη και η επέκταση του ωραρίου πέραν των 11:00 μμ.

Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου, ανοίγουν ξανά σχολεία, φροντιστήρια και δικαστήρια ενώ το Σαββατοκύριακο πρεμιέρα κάνουν και οι οργανωμένες πλαζ. Στις 15 Μαΐου επανεκκινεί και ο τουρισμός και απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Οι ημερομηνίες-«κλειδιά»

-- Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

-- Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί στη σημερινή ενημέρωση.

-- Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

-- Από 15 Μαΐου ανοίγουν τουρισμός και υπερτοπικές μετακινήσεις. Για την ίδια μέρα υπάρχει και η σκέψη για κατάργηση του SMS με βάση και την επιδημιολογική εικόνα.

-- Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Στο μεταξύ, κοντά στις 20-24 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Όσον αφορά τα γυμναστήρια, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε πρώτη φάση θα συζητηθούν τα μετρά ενίσχυσης του κλάδου.

 Άνοιγμα των δραστηριοτήτων πολιτισμού 

Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων του πολιτισμού και χώρων όπως μουσεία, θέατρα και κινηματογράφοι, προτείνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο πλήρους επιστροφής στην κανονικότητα με μια σταδιακή διαδικασία άρσης των μέτρων κατά της Covid. 

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή, με την συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως ή όχι για το άνοιγμα δραστηριοτήτων στον τομέα του πολιτισμού..

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τρεις ημερομηνίες – «κλειδιά»:

Ειδικότερα, η αρχή προτείνεται να γίνει με το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου, ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προτείνει να ανοίξουν τα θερινά σινεμά στις 21 Μαΐου. Τονίζεται, ωστόσο, ότι δεν θα δοθεί πράσινο φως για το άνοιγμα των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών και των πολυκινηματογράφων. 

Η συνέχεια θα γίνει με τα θέατρα αλλά και τις συναυλίες και η προτεινόμενη ημερομηνία για το άνοιγμα είναι η 28η Μαΐου.

Σημειώνεται ότι για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, θα ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η θερμομέτρηση των επισκεπτών κατά την είσοδό τους, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων που θα μπορεί να βρίσκεται στους συγκεκριμένους χώρους, αλλά και η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. 

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους του πολιτισμού αναμένεται να ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας κατά της Covid όπως τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια self-tests.

Στη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Στη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης θα εξεταστεί και το πλήρες πλάνο επαναλειτουργίας του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατέθεσε το υπουργείο. «Αναμένουμε την έγκριση επανεκκίνησης συντεταγμένα & σταδιακά, πρώτα προπονήσεων, με τακτική χρήση τεστ & αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.