Τι ισχύει από σήμερα Δευτέρα 4/5 στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τι ισχύει από σήμερα Δευτέρα 4/5 στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Ενημερώθηκε: 04/05/20 - 01:24

Άρση μέτρων: Με νέους κανόνες ισχύουν από σήμερα οι μετακινήσεις των επιβατών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Βασικός γνώμονας να μην γίνουν τα μέσα μεταφοράς πηγή μετάδοσης του κορονοϊού.

Επίσης από σήμερα, «επιτρέπεται η κίνηση σε όλη τη χώρα εντός περιφερειακής ενότητας. Για τις περιπτώσεις που αφορούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ισχύει η δυνατότητα μετακίνησης εντός μητροπολιτικού ιστού» είχε υπογραμμίσει και ο κ. Χαρδαλιάς, εξηγώντας ότι για τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα κάθε μετακίνηση που δεν επιβάλλει διέλευση μέσα από άλλο νομό, είναι θεμιτή.

Στο ίδιο πλαίσιο, παύει από σήμερα και ο δακτύλιος στην Αθήνα, ενώ έχει προβλεφθεί ελεύθερο πάρκινγκ για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα ο έλεγχος, ωστόσο, των μετακινήσεων με γραπτό μήνυμα στο 13033 ή βεβαίωση Τύπου Α καταργείται από σήμερα και διά παντός, απελευθερώνοντας το φάσμα των μετακινήσεων των πολιτών, αλλά πάντα εντός νομού.

Για τους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα δρομολόγια θα είναι πιο πυκνά, ενώ κατά τις ώρες αιχμής (7-10πμ και 2-5μμ) θα χρησιμοποιούνται μόνο από εργαζόμενους για τις ανάγκες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

Προς αποφυγή συνωστισμού ιδίως στα μέσα σταθερής τροχιάς, με διαφορετικά ωράρια θα προσέλθουν σήμερα και οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα:

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ

- Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, (εκτός από τους εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους) από τις 9πμ έως τις 10πμ.

Τι ισχύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Από σήμερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ισχύουν:

- Επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους

- Δεν μετακινούμαστε αν έχουμε συμπτώματα ίωσης, έστω και ήπια

- Διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας εντός συρμών και οχημάτων, όπως και σε σταθμούς και στάσεις.

- Ελεγχος από «βοηθούς επιβατών» κατά την είσοδο μας σε 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, που έχουν ανταπόκριση με τραμ και λεωφορεία και είναι και οι πιο πολυσύχναστοι για αποφυγή συνωστισμού

- Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ μόνο εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης και μόνο για σημαντικό λόγο

- Χρησιμοποιούμε ιδιωτικά μέσα όπου είναι εφικτό- Δεν θα υπάρχει δακτύλιος

- Επιτρέπονται δύο επιβάτες σε κάθε ΙΧ (πέραν του οδηγού), από έναν επιβάτη που ισχύει μέχρι σήμερα

- Αυξάνεται η συχνότητα δρομολογίων σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ

- Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα

- Παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα

- Κλιμακωτή προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες για αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ

Τι ιχύει για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών

Οι πολίτες που είχαν προμηθευτεί κάρτες απεριόριστων διαδρομών μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας και δεν τις χρησιμοποίησαν, το διάστημα περιορισμού των μετακινήσεων, θα έχουν δυνατότητα πίστωσης στην κάρτας τους. Σε καμία περίπτωση δε θα χάσουν τα χρήματα τους.

Όσοι έχουν ετήσια κάρτα, θα δοθεί ένα επιπλέον μπόνους- έκπτωση 10% το οποίο θα ισχύει και για όσους αγοράσουν προμηθευτούν τώρα νέα κάρτα.

Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android μπορούν να λειτουργήσουν και ως αυτόματο σημείο επαναφόρτισης των προσωποποιημένων καρτών με απευθείας αγορά από το τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται ο επιβάτης να μεταβεί σε εκδοτήρια ή μηχάνημα αυτόματης έκδοσης.Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται από σήμερα και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς - Κιάτο, Πειραιάς - Αεροδρόμιο, Αθήνα - Χαλκίδα και Άνω Λιόσια - Κορωπί). Η χρήση προστατευτικής μάσκας υποχρεωτική.

Στα ΤΑΧΙ

Συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.

Στα ΚΤΕΟ

Ανοίγουν όλα τα ΚΤΕΟ. Οι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται είναι:

- Ο τεχνικός έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού

- Οι ελεγκτές και το λοιπό προσωπικό εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες, καθώς και οι οδηγοί που επισκέπτονται τα ΚΤΕΟ

- Αντισηπτικό σε εμφανές σημείο

- Αποφεύγεται εντός του χώρου της Γραμματείας - Ταμείου η παραμονή πολιτών εκτός του απαραίτητου χρόνου για την προσκόμιση των απαραίτητων για τον έλεγχο δικαιολογητικών και την παραλαβή του ΔΤΕ.