Την Παρασκευή η κατάθεση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας

 Την Παρασκευή η κατάθεση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Ενημερώθηκε: 20/03/19 - 14:55

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρονται να ζητούν το όριο οφειλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο να ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, και όχι στα 130.000 ευρώ, και τα περιουσιακά κριτήρια να περιοριστούν σημαντικά και να μειωθούν για τις καταθέσεις του οφειλέτη στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και στις 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας), από 260.000 ευρώ που πρότεινε η Αθήνα.

Δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιη τη συμφωνία με τους θεσμούς ή αν η κατάθεση της ρύθμισης θα είναι μια μονομερής ενέργεια οπότε αφορμή για ρήξη με τους θεσμούς, καθώς κάτι τέτοιο αντιτίθεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει την εκταμίευση της δόσης ύψους 970 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν προγραμματισμένο να συμβεί στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.