Τουρκική παρενόχληση - πρόκληση κατά την επιχείρηση διάσωσης στη Χάλκη

Τουρκική παρενόχληση - πρόκληση κατά την επιχείρηση διάσωσης στη Χάλκη
Ενημερώθηκε: 26/08/20 - 12:20

Τα ελληνικά επιχειρησιακά μέσα, σκάφη και ελικόπτερο, παρενοχλήθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή κατά τη χθεσινή επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών από θαλάσσια περιοχή δυτικά της Χάλκης, όπως σημειώνουν πηγές από το Λιμενικό.

Αρχικά τουρκική ακταιωρός με προβολείς, ακτίνες λέιζερ αλλά και δημιουργώντας θόρυβο προσπάθησε να «τυφλώσει» ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί. Ο ναυτικός είναι μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που βοηθούσε στη διάσωση μεταναστών στο σημείο. Στη συνέχεια έγινε και προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

H επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποιήθηκε 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης. Πρόκειται για διεθνή ύδατα αλλά εντός της ελληνικής περιοχής Έρευνας και Διάσωσης, δεδομένο που προφανώς αμφισβητεί η Άγκυρα.

Αφορούσε στη διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε θαλαμηγό που είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία. Στο πλοιάριο επέβαιναν σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων «περίπου 100 άτομα».

Στην επιχείρηση συμμετείχαν σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, όπως επίσης και εμπορικά σκάφη που τη στιγμή του ναυαγίου έπλεαν στην περιοχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών του Λιμενικού «ενώ ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί η περισυλλογή 96 ατόμων που επέβαιναν στη θαλαμηγό, δύο τουρκικές ακταιωροί ήρθαν στο σημείο και άρχισαν να μας παρενοχλούν».

Η επιχείρηση ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τρίτης και στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε  παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. 

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 96 άτομα εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν μεταφερθεί σε Ρόδο και κάποιοι στην Κάρπαθο. Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο αγνοούμενους - πιθανόν παιδιά.

Η τουρκική ακτοφυλακή πήρε από εμπορικό πλοίο 19 ναυαγούς πρόσφυγες και τον διακινητή τους!

Τουρκικών συμφερόντων το πλοίο ALEXANDRA A, από το οποίο η ακτοφυλακή των γειτόνων πήρε 19 από τους ναυαγούς μετανάστες αλλά και τον διακινητή τους, σύμφωνα με το Militaire.gr, . Η υπόθεση του ναυαγίου δυτικά της Χάλκης έτσι κι αλλιώς προκάλεσε υποψίες από την πρώτη στιγμή. Ίσως κάποιοι να ΄χουν παίξει κορώνα γράμματα 100 ψυχές…Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες δύο παιδιά αγνοούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου ALEXANDRA A με σημαία Μάλτας  αν και συμμετείχε στην επιχείρηση υπό Ελληνικές οδηγίες σε διεθνή μεν ύδατα, αλλά εντός της Ζώνης Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδος, παρέδωσε τους 19 σε τουρκική ακταιωρό η οποία εμφανίστηκε στην περιοχή του συμβάντος.

Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (Πειραιάς) με επείγον σήμα του ενημέρωσε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Τουρκικής Ακτοφυλακής (Άγκυρα) για τα εξής :

«Σε συνέχεια προηγούμενων τηλεφωνικών επικοινωνιών, σας ενημερώνουμε ότι δυτικά της νήσου Ρόδου εντός του ελληνικού SRR, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού έρευνας και Διάσωσης Πειραιά διεξάγει Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης. Ήδη τα επιχειρησιακά μας μέσα και πέντε εμπορικά πλοία έχουν διασώσει ενενήντα έξι (96) άτομα από ένα ημιβυθισμένο σκάφος.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι:

1) Δύο περιπολικά σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής (SG 101 – SG 302) παρενόχλησαν τα επιχειρησιακά μας μέσα θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα.

2) Τα προαναφερόμενα περιπολικά σκάφη παρενόχλησαν επίσης το ελικόπτερό μας κατά τη διάρκεια επιχείρησης MEDEVAC ενός μέλους πληρώματος από το Φ/Γ πλοίο “OCEAN ANG”, σημαίας Hong Kong.

Επίσης, το περιπολικό σκάφος Τουρκικής Ακτοφυλακής (SG101) επιβίβασε παρανόμως 19 διασωθέντες από το Φ/Γ πλοίο “ALEXANDRA A” σημαίας Μάλτας (εντός ελληνικού SRR) και τώρα κατευθύνεται προς τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας παραβιάζοντας τους κανόνες της Επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης καθώς και της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα».

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, να μας αναφέρετε το συντομότερο δυνατό λίστα των διασωθέντων ατόμων που επιβαίνουν στο σκάφος Τουρκικής Ακτοφυλακής (SG101)”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τα ηχητικά ντοκουμέντα της ντροπής! 

Τα ηχητικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν την αδιαφορία με την οποία οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο. Πρόσφυγες και μετανάστες που ξεκίνησαν από τις ακτές της ναυάγησαν δυτικά της Χάλκης. Το πως ναυάγησαν ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα το διερευνήσει σοβαρά.

Την ώρα που η πυραυλάκατος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, με ελικόπτερο του ΠΝ και της ΠΑ, μαζί με 5 παραπλέοντα πλοία και σκάφη του Λιμενικού Σώματος, έδιναν μάχη για να σώσουν 97 ανθρώπινες ψυχές, οι Τούρκοι έστειλαν στην περιοχή σκάφη της ακτοφυλακής τους τα οποία καλούσαν από τον ασύρματο τα εμπορικά πλοία να αποχωρήσουν, γιατί “βρίσκονταν σε τουρκική περιοχή”. Ακόμη χειρότερα τα πληρώματα των τουρκικών σκαφών με λέιζερ προσπαθούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα πληρώματα των ελικοπτέρων διάσωσης. Πλήρη αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές.

xartis

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι πλήρωμα τουρκικού σκάφους απαίτησε από καπετάνιο φορτηγού πλοίου, να τους παραδώσουν τους 15 ναυαγούς που είχαν περισυνελλέξει.

Η κυβέρνηση θα “σηκώσει” το θέμα ή θα το κρατήσει ΚΑΙ ΑΥΤΟ χαμηλά για να “μην προκαλέσουμε” την Τουρκία;

Πηγή: militaire.gr