Ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες - Τι ισχύει για υιοθεσίες και ομόφυλα ζευγάρια

 
επιδOμα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Ενημερώθηκε: 20/04/24 - 15:36

Ανοιξε την Πέμπτη η πλατφόρμα για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Πλέον και αυτή η κατηγορία δικαιούχων θα λαμβάνει μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που σήμερα ανέρχεται στα 830 ευρώ, για εννέα μήνες. Δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ, ενώ η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει μια μητέρα φτάνει μέχρι και τα 10.970 ευρώ.

Επιπλέον, στις 30 Απριλίου χιλιάδες μητέρες θα λάβουν και το αυξημένο επίδομα γέννησης.

Μέχρι πρότινος οι αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες έπαιρναν ένα εφάπαξ επίδομα. Πλέον, με την νέα ρύθμιση της κυβέρνησης, αν προστεθεί και το επίδομα γέννας που ισχύει για όλες τις μητέρες, το οποίο για ένα παιδί είναι 2.400 ευρώ και φθάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, οι νέες μητέρες στηρίζονται με ένα ποσό που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τα 10.970 ευρώ.

Παραδείγματα

Μη μισθωτή μητέρα με ένα τέκνο, θα λάβει: 830x9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 2.400 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 9.870 ευρώ.

Μη μισθωτή μητέρα με δύο τέκνα, θα λάβει: 830x9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 2.700 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.170 ευρώ.

Μη μισθωτή μητέρα με τρία τέκνα, θα λάβει: 830x9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 3.000 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.470 ευρώ.

Μη μισθωτή μητέρα με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, θα λάβει: 830x9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 3.500 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.970 ευρώ.

Η αίτηση χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας υποβάλλεται στη διεύθυνση: https://parentalbenefits.dypa.gov.gr.

Σημειώνεται, ότι η μητέρα θα πρέπει να έχει λάβει το επίδομα μητρότητας του e-ΕΦΚΑ (κυοφορίας και λοχείας) και εντός δύο μηνών από την επομένη της καταβολής του να καταθέσει την αίτηση για την ειδική παροχή μητρότητας.

Τι ισχύει για υιοθεσίες και παρένθετες μητέρες

Για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του αστικού κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών.

Μεταβίβαση του δικαιώματος στον πατέρα

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές που προβλέπονται, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Ομόφυλα ζευγάρια

Σε περίπτωση απόκτησης παιδιού από ομόφυλους συζύγους, ο δικαιούχος της ειδικής παροχής γονέας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Επίδομα γέννησης

Με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο και αφορά το επίδομα γέννησης, θεσπίστηκε αύξηση της τάξεως των τετρακοσίων (400) ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα (4) ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση.

Προβλέπεται επίσης, αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 01/01/2023.

Το επίδομα γέννησης -με τα νέα αυξημένα ποσά- θα καταβληθεί την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου.

Συγκεκριμένα:

2.400 ευρώ, για όσους έχουν ένα παιδί

2.700 ευρώ, για εκείνους που έχουν δύο

3.000 ευρώ, για οικογένεια που αριθμεί μετά τη νέα γέννηση 3 παιδιά

 3.500 ευρώ, για το τέταρτο παιδί ή και περισσότερα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ