Υγειονομική βόμβα! Χολέρα στα υπόγεια του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου»

Υγειονομική βόμβα! Χολέρα στα υπόγεια του νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου»
Ενημερώθηκε: 18/10/17 - 18:25

Αίσθηση έχει προκαλέσει η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία ότι εντοπίστηκε το βακτήριο της χολέρας στα υπόγεια του «Έλενα Βενιζέλου», όπως έδειξαν εργαστηριακοί έλγχοι του ίδιου του νοσοκομείου.

Σε καταγγελία της η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και μαιευτήριο, Ελενα Βενζέλου ενώ επισημαίνει πως ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας σε νερά που λιμνάζουν στο υπόγειο του νοσοκομείου!

Η ύπαρξη της χολέρας σε χώρο ελληνικού νοσοκομείου είναι σοκαριστική καθώς πρόκειται για μία βακτηριακή νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μολυσμένου νερού και των κοπράνων, αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ.

Η νόσος συναντάται σε χώρους κακής υγιεινής αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωση της ενώ τα αποτελέσματα από τα πρώτα δείγματα από τα νερά που τρέχουν και λιμνάζουν εδώ και 6 μήνες στο υπόγειο του γνωστού μαιευτηρίου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

«Η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων». Στην περίπτωση του νοσοκομείο έγινε καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει από την αποθήκη τροφίμων από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου.

«Στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων έξι μήνες τρέχουν νερά» διαμαρτύρεται συνεχώς το Σωματείο και οι Εργαζόμενοι. «Πόσες φορές έχουμε αναφερθεί στην κακή κτιριακή κατάσταση του Νοσοκομείου Έλενας Βενιζέλου. Για τα χαλασμένα κλιματιστικά που τρέχουν νερά. Για τους διαλυμένους τοίχους και τα μπάνια.
Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα. Κινδυνεύουν γυναίκες, παιδιά, εργαζόμενοι».

Ενώ κατηγορεί την Διοίκηση του νοσοκομείου που δεν αποκατέστησε τη βλάβη: «Το πρόβλημα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Τα νερά τρέχουν.»

Το νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» απαντά στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ αναφέροντας πως έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του νοσοκομείου και ο χώρος σφραγίστηκε άμεσα.

«Στις 05-10-2017 η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α΄Υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη  από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.

Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνοποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα(ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).

Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών), ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13-10-2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης.

Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20-10-2017. Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνονταςατομικά μέτρα προστασίας που  υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποδεκατισμός στην Υεμένη: Σχεδόν 600 θάνατοι από χολέρα έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μήνα