Υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο πραγματοποίησαν δύο τουρκικά F16

Υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο πραγματοποίησαν δύο τουρκικά F16
Ενημερώθηκε: 20/12/18 - 09:55

Δύο τουρκικά F16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο, λίγα λεπτά αφότου απογειωνόταν από το νησί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. 

 Συγκεκριμένα σήμερα, δύο τουρκικά μαχητικά F-16, μπήκαν στις 8:42 στο FIR Αθηνών, στις 8:43 πραγματοποίησαν, χαμηλή πτήση σε ύψος 4 χιλιάδες πόδια, πάνω από το Κασστελόριζό και αποχώρησαν από το FIR Αθηνών στις 8:44.

Η νέα επίδειξη προκλητικότητας από την Τουρκία ακολουθεί τις δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Αποσταλάκη περί κόκκινης γραμμής της Ελλάδας και την προειδοποίηση του Π. Καμμένου για την προκλητική στάση της στο Αιγαίο.

Την Τετάρτη, ο Πάνος Καμμένος από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) προειδοποίησε ότι «εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία θα συντριβεί».

Αερομαχίες οκτώ τουρκικών F-16 με έξι ελληνικά μαχητικά στο Καστελόριζο

Τουρκικά μαχητικά φαίνεται ότι είχαν στήσει «καρτέρι» στο ελικόπτερο του Πάνου Καμμένου. Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι στην περιοχή του Καστελορίζου πετούσαν τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 τα οποία επιχείρησαν να φτάσουν στο νησί. Παρά την κινητοποίηση τριών ζευγαριών ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής, δύο τουρκικά F-16 κατάφεραν να περάσουν πάνω από τη Μεγίστη.

Η συγκέντρωση τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή θεωρείται αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στις δηλώσεις που έκανε χθες από το Καστελόριζο ο Πάνος Καμμένος. «Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Καστελόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της πατρίδας μας. Εντός των επομένων μηνών, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης του φυσικού αερίου για την πατρίδα μας, μεγάλων κοιτασμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα τουρκικά κανάλια θυμήθηκαν τον πρώην γραμματέα του ΥΠΕΘΑ στην κυβέρνηση Ερντογάν το 2009 και το 2010 Ουμίτ Γιαλίμ για να επαναλάβει τις εξωπραγματικές θεωρίες του περί 18 νησιών «που θα έπρεπε να ανήκουν στην Τουρκία».