Φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά εύκολη και γρήγορη από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά εύκολη και γρήγορη από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ενημερώθηκε: 26/08/21 - 21:52

Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία. Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν.

Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα πολύ σκληρή με τους φτωχούς.

Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά.

Η ονομασία προέρχεται από τον Άγιο Φανούριο. Το έθιμο της πίτας γίνεται παραδοσιακά από ορισμένους Χριστιανούς Ορθόδοξους ώστε να φανερώσει ο Ά­γιος σε κάποιον κάποια δουλειά ή ένα αντικείμενο που χάθηκε ή κάποια χαμένη υπόθεση.

Επίσης, γίνεται προκειμένου να έχει κάποιος υγεία (σύμφωνα με τη δοξασία), ενώ στην Κρήτη, την Κύπρο και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιαχνόταν για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.

Συνταγή

Αφράτη φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά, εύκολη και γρήγορη. Συνταγή φανουρόπιτα εγγύηση που δεν τρίβεται και δεν λασπώνει. Όλα τα μυστικά για μια αφράτη φανουρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μια παραδοσιακή συνταγή από τα νησιά του Αιγαίου, για να απολαμβάνετε νηστίσιμη και υγιεινή φανουρόπιτα.

Υλικά Συνταγής

280 γραμ. ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)

290 γραμ. ψιλή ζάχαρη

110 γραμ. γλυκό κρασί

330 γραμ. χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 κ.γλ. σόδα

κανελογαρίφαλα

4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραµ)

Προαιρετικά

60 γραμ. σουσάμι

140 γραμ. σταφίδες ανάμεικτες

120 γραμ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για το μείγμα μπαχαρικών

1 κ.γλ. γεμάτο κανέλα

1/2 κ.γλ. γαρίφαλο

1/3 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα. Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2-3΄ να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μίγμα για τη φανουρόπιτα της γιαγιάς.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, σε μια κανάτα κι ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μείγμα της φανουρόπιτας, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός. Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε. Το μείγμα φανουρόπιτας θα μοιάζει με χυλός.

Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά  λαδωμένο ταψάκι 30χ24 εκ. Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε  στην επιφάνεια της φανουρόπιτας.

Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170 °Cκαι θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10΄ περίπου.  Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50΄.

Πριν βγάλουμε τη φανουρόπιτα από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.

Η ωραιότερη φανουρόπιτα αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά και το άρωμα της θα σας τρελάνει. Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από την θερμοκρασία του φούρνου. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε κι αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη και κανέλα.

Λίγα ακόμα μυστικά για τη νηστίσιμη και αφράτη φανουρόπιτα

Η φανουρόπιτα εύκολη συνταγή σαν της γιαγιάς θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στην 1 ώρα και κάτι η 1 ώρα παρά, ανάλογα με ποιο τρόπο θα ψήσετε, αντιστάσεις ή αέρα.

Για  να γίνει αφράτη η φανουρόπιτα της γιαγιάς, πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα.

Η ζύμη της φανουρόπιτας πρέπει να είναι σαν χυλός όχι σφιχτή.

Για να γίνει αφράτη η φανουρόπιτα εύκολη συνταγή από την Αργυρώ, πρέπει να ανακατέψετε το μείγμα όσο λιγότερο γίνεται, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς, θα γίνει ελαστική και σφιχτή.

Αν δεν έχετε γλυκό κρασί, ανακατέψετε λίγο πετιμέζι ή μέλι, με ένα οποιοδήποτε κρασί.

Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουρόπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάντε το εξής: Βάλτε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ. Ραντίστε με 2-3 κουταλιές κρασί η χυμό πορτοκάλι κι ανακατέψτε να βραχούν. Πασπαλίστε με λίγο από το συνολικό αλεύρι.

Ανακατέψτε ξανά για να ντυθούν όλα με το αλεύρι. Αφού προσθέσετε το αλεύρι στα υλικά, ρίξτε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες. Κάντε απαλό ανακάτεμα.

Πηγή: argiro.gr