Κοτόπουλο σατάι

Κοτόπουλο σατάι
Ενημερώθηκε: 03/08/18 - 14:09

Ξεκίνησε από την Ινδονησία, προχώρησε προς τον Βορρά και προσαρµόστηκε για να ταιριάξει µε τις ντόπιες γεύσεις. Τα σατάι πρέπει να ψηθούν γρήγορα πάνω σε καυτά κάρβουνα. Παραδοσιακά σερβίρεται µε σάλτσα φιστίκι, αλλά ταιριάζει πολύ και µε αγγουράκι τουρσί ή γλυκιά σάλτσα τσίλι. 

Υλικά

1 κιλό φιλέτα από στήθος κοτόπουλου

Για τη μαρινάδα

2-3 κρεµµυδάκια για στιφάδο, χοντροκοµµένα 
4-5 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες 
1 κοµµάτι φρέσκο τζίντζερ 2,5 εκ., κοµµένο σε φέτες
1 κουτ. σούπας κόλιανδρος, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας κύµινο, σε σκόνη 
1 κουτ. σούπας κουρκουµάς, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας 
4 κουτ. σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο 
410 ml γάλα καρύδας
2 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα ή αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
σάλτσα φιστίκι ή αγγουράκι τουρσί για το σερβίρισµα
25-30 καλαµάκια για σουβλάκια

Διαδικασία

Κόβουµε τα φιλέτα κοτόπουλου σε λωρίδες µε πλάτος 4 εκατοστά, µήκος 10 εκατοστά και πάχος 5 χιλιοστά, και τα βάζουµε σε ένα µπολ. Σε ένα µικρό αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουµε για 2-3 λεπτά χωρίς λιπαρή ουσία το κύµινο, τον κόλιανδρο και τον κουρκουµά.

Ρίχνουµε στον πολυκόφτη τα κρεµµυδάκια, το σκόρδο και το τζίντζερ και χτυπάµε µέχρι να οµογενοποιηθούν.

Προσθέτουµε το µείγµα στο κοτόπουλο, µαζί µε τον καβουρδισµένο κόλιανδρο, το κύµινο, τον κουρκουµά, τη σκόνη κάρι, τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουµε µε τα δάχτυλά µας ή µε ένα κουτάλι µέχρι το κοτόπουλο να καλυφθεί καλά. Το σκεπάζουµε µε πλαστική µεµβράνη και το αφήνουµε να µαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή όλο το βράδυ. Γυρίζουµε το κοτόπουλο ανά διαστήµατα.

Περνάµε ένα κοµµάτι από το µαριναρισµένο κοτόπουλο σε κάθε καλαµάκι. Αν τα κοµµάτια είναι µικρά, περνάµε δύο κοµµάτια σε κάθε καλαµάκι.

Προθερµαίνουµε την ψησταριά ή το γκριλ του φούρνου (επάνω αντίσταση). Αν χρησιµοποιήσουµε το γκριλ, καλύπτουµε τον δίσκο µε αλουµινόχαρτο.

Ψήνουµε τα σουβλάκια σατάι στην ψησταριά για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά ή στο γκριλ (επάνω αντίσταση) για 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί καλά και να καψαλιστεί ελαφρά. Γυρνάµε συχνά τα σατάι και τα αλείφουµε µε τη µαρινάδα καθώς ψήνονται. Αν χρησιµοποιήσουµε το γκριλ, τα ψήνουµε σε απόσταση από την αντίσταση. Τα σερβίρουµε ζεστά, µε σάλτσα φιστίκι και αγγουράκι τουρσί.