Μελομακάρονα με σοκολάτα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Μελομακάρονα με σοκολάτα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο
Ενημερώθηκε: 09/12/20 - 03:13

Μια νόστιμη συνταγή, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, για πεντανόστιμα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας σας παρουσιάζουμε:

 

Υλικά 

Για το σιρόπι:

- 3 ½ φλ. ζάχαρη

- 4 φλ. νερό

- 1 φλ. μέλι

- 1 ξύλο κανέλας

- 2 λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού

Για τη ζύμη:

- 7 φλ. αλεύρι

- 1 φλ. ελαιόλαδο

- 113 γρ. βούτυρο, ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου

- 2 κ.σ. μέλι

- ½ φλ. ζάχαρη

- 1 ½ φλ. χυμό πορτοκάλι

- 4 κ.γ. κανέλα

- 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα

- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

- 1 πορτοκάλι, ξύσμα

Για την επικάλυψη:

- 1 φλ. καρύδια, ψιλοκομμένα

- 1/3 φλ. καστανή ζάχαρη

- 2 κ.γ. κανέλα

- 1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

- 375 γρ. μαύρη σοκολάτα

- 125 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C

Για το σιρόπι:

- Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες πορτοκαλιού, την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να βράσει.

- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να αφρίζει.

- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει για μερικά λεπτά.

- Μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να κρυώσει καλά.

Για τη ζύμη:

- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 1φλ. αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το μέλι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.

- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

- Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, 1 φλ. κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, αλλά να μην κολλάει και να μην φαίνεται πολύ λαδωμένη.

- Στρώνουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

- Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη κάθε φορά, πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ και τα τοποθετούμε στο ταψί.

- Ψήνουμε για 30 λεπτά. Ελέγχουμε τα μελομακάρονα στα 20 με 25 λεπτά ψησίματος, γιατί αρπάζουν εύκολα από κάτω.

Για την επικάλυψη:

- Βάζουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα καρύδια, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.

- Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στο σιρόπι για 20 λεπτά, τοποθετώντας  το 1/3 - ½ από την κάθε φουρνιά.

- Γυρίζουμε τα μελομακάρονα για να βεβαιωθούμε πως έχουν απορροφήσει σιρόπι και από τις δυο πλευρές.

- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

- Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με τα ¾ σε νερό και το βράζουμε.

- Τοποθετούμε στην επιφάνεια ένα μπολ, έτσι ώστε ο πάτος του μπολ να βυθιστεί στο νερό.

- Σπάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια, τη βάζουμε στο μπολ και την αφήνουμε να λιώσει.

- Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι.

- Βουτάμε κάθε μελομακάρονο μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και το τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

- Πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με το μείγμα καρυδιού και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

- Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ: dimitrisskarmoutsos.gr