Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού σταφύλι
Ενημερώθηκε: 31/08/21 - 14:09

Συνταγή για παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού σταφύλι.

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά (καθαρό βάρος) σταφύλι σταφίδα

1 κιλό ζάχαρη

4-5 φυλλαράκια αρμπαρόριζα

½ φλιτζάνι νερό

1 κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

χυμός από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις ρώγες από τα τζαμπιά και τις πλένουμε καλά. Θα χρειαστούμε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βάζουμε εναλλάξ σε στρώσεις σταφύλι και ζάχαρη, δλδ το ⅓ περίπου των σταφυλιών, μετά το ⅓ της ζάχαρης και συνεχίζουμε μέχρι να καλύψουμε στο τέλος με τη ζάχαρη το φρούτο. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε 6-8 ώρες να “σταθεί”. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι, ρίχνουμε το νερό, αφήνουμε να πάρει βράση. Αμέσως χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και αφαιρούμε με ένα κουτάλι ή μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται από τον βρασμό. Βάζουμε και τα φύλλα αρμπαρόριζας και αφήνουμε να βράσει για περίπου 20-25 λεπτά με κλειστό καπάκι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα το σταφύλι από την κατσαρόλα και το διατηρούμε δίπλα σκεπασμένο. Αυτό το κάνουμε για να μπορέσουμε να βράσουμε το σιρόπι και να δέσει σωστά χωρίς να “παιδεύουμε” το σταφύλι με περιττό βρασμό που θα το αφυδατώσει εντελώς. Ο χρόνος που χρειάζεται το σιρόπι για να “δέσει” δεν είναι απολύτως ακριβής όλες τις φορές που φτιάχνουμε γλυκό σταφύλι, εξαρτάται κάθε φορά από τα υγρά που έχει αφήσει το φρούτο μέσα στο σιρόπι. Βράζουμε πάντα σε χαμηλή ένταση το σιρόπι γιατί διαφορετικά σκουραίνει και πικρίζει κάπως. Για να τσεκάρουμε πως το γλυκάκι μας “δένει” παίρνουμε με ένα μικρό κουταλάκι λίγο από το σιρόπι που ακόμη βράζει, το ρίχνουμε σε ένα πιατάκι και παρατηρούμε αν ρέει όταν κρυώσει λίγο. Εμείς αυτό που θέλουμε για να πάρουμε το μήνυμα ότι είναι έτοιμο θέλουμε η σταγόνα του σιροπιού να στέκεται. Αφού βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά με το δέσιμο του σιροπιού αδειάζουμε το σταφύλι πάλι στην κατσαρόλα και το βράζουμε για 8-10 λεπτά. Στύβουμε το λεμόνι, ανακινούμε καλά την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Όταν κρυώσει, και πριν το φυλάξουμε σε βάζα, ρίχνουμε και τα ασπρισμένα αμύγδαλα και είμαστε έτοιμοι. Έχετε ένα πολύ ωραίο γλυκό για να συνοδεύετε το γιαούρτι και το παγωτό σας ! Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο foodurismo.com (http://www.voodurismo.com)