Συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή

 
Συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή

Ενημερώθηκε: 22/12/21 - 14:28

Ο Πέτρος Συρίγος ετοιμάζει γαλοπούλα γεμιστή για τα Χριστούγεννα.

Υλικά για τη γέμιση της γαλοπούλας: 4κ.σ. ανάλατο βούτυρο, 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα, 4 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένα, 1 μεγάλη μαραθόριζα χοντροκομμένη, 1κ.γλ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, 1κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο, 150γρ. χοντροκομμένα καρύδια, 150γρ, αποξηραμένα δαμάσκηνα, 200γρ, λουκάνικο ή μπέικον, 200γρ. κάστανα, ολόκληρα αποφλοιωμένα και βρασμένα ελαφρώς, 400γρ. φρατζόλα ψωμί 2 ημερών κομμένο σε κύβους 2 πόντων, 600ml ζωμό κοτόπουλου, 5κ.σ. ψιλοκομμένο πλατύφυλλο, μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο για το ψωμί, αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το ψήσιμο της γαλοπούλας: 1 φρέσκια γαλοπούλα περίπου 5 κιλά, 250γρ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο, 750ml ξηρό λευκό κρασί, 2κ.γλ. αλάτι, 2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 100γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου