Συνταγή για κοκορέτσι: Παραδοσιακό Ρουμελιώτικο κοκορέτσι από την Αργυρώ

Συνταγή για κοκορέτσι: Παραδοσιακό Ρουμελιώτικο κοκορέτσι από την Αργυρώ
Ενημερώθηκε: 27/04/19 - 09:26

Συνταγή κοκορέτσι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου:: Αυτός ο εκλεκτός μεζές, το κοκορέτσι, ποτέ δεν περισσεύει την ημέρα του Πάσχα. Μέχρι να «βγει» το αρνί θα έχει εξαφανιστεί σχεδόν. Για να το απολαύσουμε όμως θέλει έγκαιρη προμήθεια υλικών, και καλή προετοιμασία. Για να σας βοηθήσουμε να το φτιάξετε επιλέξαμε μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για παραδοσιακό ρουμελιώτικο κοκορέτσι.

Υλικά Συνταγής

-- 1 αντεριά (εντεράκια) από κατσίκι κατά προτίμηση ή αρνίσια

-- 1 συκωταριά αρνίσια

-- γλυκάδια αρνίσια

-- 1 μεγάλη μπόλια

-- αλάτι

-- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε το ρουμελιώτικο κοκορέτσι στα κάρβουνα, πλένοντας πολύ καλά την αντεριά. Γυρίζουμε τα αντεράκια τα μέσα έξω και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. (Προαιρετικά στύβουμε λεμόνι στην αντεριά και την αφήνουμε στο ψυγείο να ασπρίσει).

Κόβουμε τη συκωταριά σε μεγάλα κομμάτια, σαν μεγάλες μπουκιές. Τη βάζουμε σε μπολ και την αλατοπιπερώνουμε καλά. Σε μικρή σούβλα περνάμε 2-3 κομμάτια συκωταριάς (εναλλάξ συκώτι, πνευμόνι, καρδιά, σπλήνα) και ενδιάμεσα βάζουμε γλυκάδια εναλλάξ με κομματάκια μπόλιας που θα βοηθήσουν το κοκορέτσι να κρατήσει υγρασία και να μη στεγνώσει. Αφού περάσουμε όλα τα υλικά στη σούβλα, αλατοπιπερώνουμε και πάλι.

Βουτάμε την μπόλια σε χλιαρό νερό για να ανοίξει καλά. Την απλώνουμε πάνω στη σανίδα κοπής. Ακουμπάμε τη σούβλα με το κοκορέτσι και προσεκτικά τυλίγουμε την μπόλια γύρω τους, καλύπτοντάς το τελείως. Στερεώνουμε τη συκωταριά από τη μια άκρη της σούβλας στην άλλη και την τυλίγουμε σφιχτά γύρω από το κοκορέτσι.

Στερεώνουμε καλά στο τελείωμα την αντεριά. Ψήνουμε το κοκορέτσι στα κάρβουνα, τοποθετώντας το στην αρχή ψηλά από την φωτιά, να απέχει περίπου 40 εκ., για να σιγοψηθεί μέχρι μέσα και όταν αρχίσει να ροδίζει το κατεβάζουμε πιο κοντά στη φωτιά, να απέχει γύρω στα 15 εκ., μέχρι να ροδίσει καλά.