Αναστασιάδης: Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω τις κατηγορίες για το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος από το γραφείο του

 
αναστασιαδησ

Ενημερώθηκε: 28/11/22 - 18:01

Ενεργειακό, Κυπριακό και ο ενδεχόμενος ρόλος της Γερμανίας, μετανάστευση και οι οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία είναι τα βασικά σημεία συνέντευξης που παραχώρησε ο προέδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου στο σημερινό φύλλο της Welt.

Πριν λίγες ημέρες ο κύριος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Βερολίνο και είχε σειρά επαφών, αρχής γενομένης από τον καγκελάριο Σολτς. Οι μακρόχρονες οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τις κυρώσεις τέθηκε ως ερώτηση από τον δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας. “Η εικόνα σας για την Κύπρο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα” σπεύδει να διευκρινίσει ο Κύπριος Πρόεδρος. “Ήδη από το 2013 έχουμε προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα οι ρωσικές επενδύσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,8% των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο. Πιστεύω ότι αυτό αποδεικνύει ότι σταδιακά απελευθερωθήκαμε από την οικονομική εξάρτηση από τη Ρωσία”.

Στην ερώτηση για τις κατηγορίες που κυκλοφόρησαν γύρω από τη φερόμενη εμπλοκή του δικηγορικού γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη στην ίδρυση στην Κύπρο των λεγόμενων ρωσικών εταιρειών-γραμματοκιβώτια, αλλά και σε ξέπλυμα ρωσικού χρήματος, ο Κύπριος πρόεδρος τις διαψεύδει κάνοντας λόγο για “αβάσιμες κατηγορίες που εδράζονται αποκλειστικά σε πολιτικές σκοπιμότητες”.  Ο Κύπριος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι μόλις εξελέγη πρόεδρος του κόμματός του το 1997 έδωσε τις μετοχές του που κατείχε στο δικηγορικό γραφείο και ότι από τότε που έγινε πρόεδρος έχει κάνει πολλά για να σταματήσει το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

“Έχουμε κάνει πολλά που ξεπέρασαν μάλιστα ακόμη και τα πρότυπα της ΕΕ. Πριν από αυτά υπήρχαν 255.000 εταιρείες-γραμματοκιβώτια στην Κύπρο, η εταιρεία μου συμμετείχε σε πολύ μικρό βαθμό σε τέτοιες υποθέσεις. Στο μεταξύ έχουμε πλέον απαγορεύσει τέτοιες εταιρίες και δημιουργήσαμε μητρώο οικονομικών ιδιοκτητών. Οι διεθνείς εποπτικές αρχές, όπως η Επιτροπή Greco, η Moneyval και η Fintech, έχουν αξιολογήσει θετικά τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος. Σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους ξένους να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο”.

“Η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό”

Ο Κύπριος πρόεδρος περιγράφει τις έντονες προσπάθειες της χώρας του για να γίνει η Κύπρος προμηθεύτρια φυσικού αερίου και να συμβάλει στην εξασφάλιση του ενεργειακού μέλλοντος της Ευρώπης. “Αλλά οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην αποκλειστική θαλάσσια οικονομική ζώνη μας αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη προμηθειών φυσικού αερίου. Έχουμε ήδη κάνει προτάσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ή την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Αλλά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Κύπρου, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης και διεξάγει δοκιμαστικά παράνομες γεωτρήσεις μπροστά από τις ακτές μας”.

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθυμίζει τις ρυθμίσεις για το μοίρασμα κερδών με τους Τουρκοκύπριους από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, με τους οποίους  και παρά το ότι δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, όπως σημειώνει, έγιναν διαπραγματεύσεις γι αυτό το θέμα και υπάρχει συμφωνία σε ένα μηχανισμό διανομής. “Δια νόμου έχουμε δημιουργήσει ένα ταμείο για την είσπραξη μελλοντικών κερδών και πρότεινα έναν λογαριασμό μεσεγγύησης για τη διατήρηση του μελλοντικού μεριδίου των Τ/Κ. Στον λογαριασμό μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμη και πριν την οριστική λύση του Κυπριακού υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουμε στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου και Τουρκίας”.

Στο προσφυγικό ο Γερμανός αρθρογράφος καλεί τον κ. Αναστασιάδη, ως πρόεδρο μίας μικρής χώρας που έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος, να τοποθετηθεί στη διαπίστωση του Αυστριακού καγκελάριου, ότι η ΕΕ έχει αποτύχει στη μεταναστευτική της πολιτική. Ο Κύπριος πρόεδρος υπενθυμίζει το μέτρο εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης που προώθησε η Γερμανία για τη διευκόλυνση μετεγκατάστασης μεταναστών από την Κύπρο. “Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Χρειαζόμαστε ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα αναδιανομής για να στηρίξουμε τα κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Επιπλέον, όσων οι αιτήσεις για άσυλο απορρίφθηκαν, πρέπει να μπορούν να επιστρέφουν σε ασφαλείς τρίτες χώρες μέσω διμερών συμφωνιών. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες. Πάνω από το 90% των μεταναστών στην Κύπρο έρχονται με αεροπλάνα από την Κωνσταντινούπολη στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου και από εκεί σε εμάς. Είναι εκατοντάδες κάθε μέρα. Αυτό πρέπει να σταματήσει”.

Mε πληροφορίες από D.W.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ