Ενώ εντείνονται οι τουρκικές προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους

 
Tatar-Antonio-Guterres

Ενημερώθηκε: 29/09/23 - 09:32

Κίνηση από πλευράς του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ περιμένουν τόσο η Λευκωσία όσο τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα του απεσταλμένου στο Κυπριακό.

Ετοιμότητα για συνάντηση, «που θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση του διορισμού μιας προσωπικότητας η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, σε μια περίοδο που εντείνονται οι διεργασίες για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους (βλέπε και απανωτές σχετικές τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν). Ο Ν. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι ο γγ του ΟΗΕ τού μετέφερε ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας «για τις προσπάθειες που κάνουμε, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρά κράτη - μέλη της ΕΕ έθεσαν το Κυπριακό, την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα Ευρωτουρκικά».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι «ποτέ δεν αποφύγαμε τη διπλωματία και την επικοινωνία με την άλλη πλευρά» και ότι «είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συζητήσεις με τους συνομιλητές μας με 12 Τεχνικές Επιτροπές, στο πλαίσιο της ισότητας, αλλά σε καμία περίπτωση η ισότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου να μη μειώνεται». Επέμεινε μάλιστα ότι πρότεινε στον γγ του ΟΗΕ υπό τη δική του αιγίδα να συζητηθούν «με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη θέματα όπως το φυσικό αέριο και η Ενέργεια».

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε διαμηνύσει προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών ότι θα τοποθετηθεί στο θέμα του απεσταλμένου μέχρι και σήμερα Παρασκευή. Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος», δεν αποκλείουν ωστόσο η απάντηση των Τούρκων να πάει και από εβδομάδας, υπενθυμίζοντας πως όταν συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Σεπτεμβρίου είχε υποσχεθεί πως μέχρι τη Δευτέρα 25 του μήνα θα έδινε απάντηση, αλλά μετά έσπρωξε το θέμα μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου. Το ενδεχόμενο να μην απαντήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά ούτε και σήμερα συνδέεται και με το ότι η Άγκυρα θέλει να κερδίσει χρόνο για χάρη των ευρωτουρκικών.

Η απάντηση των Τούρκων στο θέμα του απεσταλμένου θα δοθεί στη Νέα Υόρκη, στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Και απ’ εκεί και πέρα από το τι θα απαντήσει θα εξαρτηθούν και οι μετέπειτα εξελίξεις όσο στο θέμα του απεσταλμένου όσο και στο Κυπριακό ευρύτερα.

Η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζεται έτοιμοι να προχωρήσει στον διορισμό ενός απεσταλμένου. Οι Αμερικανοί, που κινούνται πολύ στο θέμα αυτό, έχουν συζητήσει και συγκεκριμένο όνομα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θεωρούν ότι μπορεί να αναλάβει ρόλο απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ ο Ερσίν Ταταρ μετά τη συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους χτες, είπε ότι διεξάγει έναν εθνικό αγώνα και επέστησε την προσοχή στη σημασία της τουρκο-ελληνικής ισορροπίας την περιοχή. Η ισορροπία αυτή, πρόσθεσε, διαταράχθηκε όταν η ε/κ πλευρά εισήλθε στην ΕΕ, όπου δεν συμμετέχει η εγγυήτρια χώρα Τουρκία. Με τα παιχνίδια που παίζουν εντός της ΕΕ, συνέχισε, θέλουν να γονατίσουν – όπως είπε – την τουρκική πλευρά. Επανέλαβε ότι δεν θεωρεί ειλικρινείς τις προτάσεις που θα εξαγγείλει ο ΠτΔ της Κύπρου για τους Τ/κ, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να αποδυναμώσουν τη βάση του ψευδοκράτους.

Ανέφερε, συνέχισε, στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση στη βάση της ομοσπονδίας έχουν κλείσει και πως επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος. «Δεν αποφεύγουμε τον διάλογο και την επικοινωνία. Κάναμε προτάσεις για συνεργασία για τους φυσικούς πόρους, ενεργειακά θέματα και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου» είπε.

Υπενθυμίζουμε ότι χτες ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς, πήρε τη σκυτάλη των προκλήσεων και είπε ότι «ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε το 1960 και προέβλεπε την παρουσία των Τούρκων και των Ελληνοκυπρίων». Υπερθεματίζοντας για την τουρκική εισβολή, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν μπορούσε να παρακολουθεί τις προσπάθειες των ομάδων της Ενωσης να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία» και κατέληξε: «Και σήμερα η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δέχεται όλες τις διεθνείς συνθήκες. Τo σχέδιο Ανάν το δέχθηκε η Τουρκία. Η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει να συνεχιστούν οι διαφορές».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ