Κύπρος: Ένοχος ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, για άσεμνη επίθεση 41χρόνια μετά - Ιστορική απόφαση

 
mITROPOLITIS kitiou

Ενημερώθηκε: 16/05/23 - 09:14

Σε μια απόφαση καταπέλτη, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε χθες ένοχο τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, για την άσεμνη επίθεση το 1981 σε κοπέλα που ήταν τότε 16 χρόνων. Μια ετυμηγορία που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα απ’ όσους βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Δικαστηρίου, ανάμεσα τους και η 58χρονη σήμερα παραπονούμενη, η οποία άκουσε την απόφαση με δάκρυα στα μάτια. Πλέον, πέραν από την ανακοίνωση της ποινής στον κατηγορούμενο, αναμένεται και η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου, αφού ανοίγει ο δρόμος της καθαίρεσής του 84χρονου ανώτατου ιεράρχη.

Το λεκτικό της απόφασης, αποκαθήλωσε τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου και δικαίωσε πλήρως την παραπονούμενη, που βρήκε το θάρρος πέρσι, 41 χρόνια μετά την άσεμνη επίθεση εναντίον της, να καταγγείλει την υπόθεση στην Αστυνομία, όπως η ίδια ανέφερε, λόγω των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του κινήματος #metoo.

Ανακοινώνοντας την απόφαση η δικαστής, Εύη Ευθυμίου, απέρριψε τη θέση της υπεράσπισης πως ο κατηγορούμενος δεν έτυχε δίκαιης δίκης και πως έγινε πλημμελής διερεύνηση της υπόθεσης από την Αστυνομία. Χρησιμοποίησε δε πολύ αιχμηρούς χαρακτηρισμούς, προκειμένου να περιγράψει τη στάση του όταν βρέθηκε στο εδώλιο του μάρτυρα. «Η στάση του κατηγορούμενου ήταν απογοητευτική. Συμπεριφερόταν υπεροπτικά και ειρωνικά και ήταν σε εμφανή ένταση», ανέφερε η δικαστής σημειώνοντας πως «προσπάθησε να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά του ως εξομολόγος».

Ψέγοντας την ειρωνική, όπως την χαρακτήρισε, συμπεριφορά του προς την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Άννα Γιάλλουρου, η δικαστής αναφέρθηκε και σε μια από τις εκρήξεις θυμού του τέως Μητροπολίτη. «Σε μια έκρηξη θυμού, κτύπησε με το χέρι, χωρίς αναστολή, το Ιερό Ευαγγέλιο που βρισκόταν στο εδώλιο, ενέργεια που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στο Δικαστήριο». Κατακεραύνωσε ακόμη την αναφορά του πως «έδωσε εκατομμύρια για ορφανά σε ολόκληρη την Κύπρο», καθώς και το γεγονός πως υπονόησε ηθική έκπτωση της παραπονούμενης, την οποία ισχυρίστηκε πως δεν συνάντησε ποτέ.

«Ποιο παιδί 16 ετών θα μπορούσε να τον καταγγείλει;»

Η δικαστής περιέγραψε με γλαφυρότητα και τη στάση της παραπονούμενης, αναφέροντας πως η μαρτυρία της είναι υψηλής ποιότητας και θα μπορούσε να βασιστεί μόνο σε αυτή. «Έχοντας ακούσει με μεγάλη προσοχή την παραπονούμενη ν’ αναφέρεται στο συμβάν, ομολογώ πως εντυπωσίασε θετικά με τη λεπτομέρεια και την παραστατικότητα του λόγου της, που αποτελεί την ισχυρότερη ένδειξη πως όσα περιέγραψε αφορούν βιωματική εμπειρία».

Πηγή: philenews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ