Κύπρος: Νέα ένταση και προκλήσεις από τις κατοχικές δυνάμεις με «σοβαρή παραβίαση της Νεκρής Ζώνης»

 
cyprus_agios_dometios

Ενημερώθηκε: 29/11/23 - 13:06

Νέα ένταση προκάλεσαν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη Λευκωσία, καθώς κλιμακώνονται οι προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων. Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, Τούρκοι στρατιώτες εμφανίστηκαν στην περιοχή του Αγίου Δομετίου (στο μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στα Κατεχόμενα) και τοποθέτησαν σε ακατοίκητο κτίριο μεταλλικό ιστό, μαζί με μια περιστρεφόμενη κάμερα, συνοδευόμενη από κεραία.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε ότι πρόκειται για «σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της Νεκρής Ζώνης» και ότι τις προηγούμενες μέρες οι κατοχικές δυνάμεις είχαν προβεί και σε ηλεκτροδότηση του συγκεκριμένου κτιρίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε ότι «συνεργαζόμαστε με την τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποτρέψουμε εντάσεις και να διασφαλίσουμε τη διατήρηση του status quo».

Κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες πως στην περιοχή παρατηρείται «κινητοποίηση του κατοχικού στρατού» και πως «έχουν σπεύσει και δυνάμεις της (σ.σ. κυπριακής) Εθνικής Φρουράς».

Κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν ανησυχία για τις τουρκικές κινήσεις, λέγοντας ότι προχτές το απόγευμα συγκεντρώθηκαν μέσα στη Νεκρή Ζώνη δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες, που παραταγμένοι φώναζαν συνθήματα. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι προκλήσεις συνεχίζονται στην περιοχή εδώ και 2-3 μήνες.

Η κυβέρνηση στη διάρκεια των εντατικών διαβουλεύσεων με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με αφορμή τη νέα πρόκληση των Τούρκων στην νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, έχει δώσει προθεσμία προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών για να υπάρξει αποκατάσταση από πλευράς κατοχικού στρατού. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων στη νεκρή ζώνη. Η Λευκωσία αναμένει ότι πετύχει η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα έχει ετοιμάσει πλάνο αντίδραση σε περίπτωση που – ενδεχομένως και σήμερα – δεν επανέλθει η συγκεκριμένη περιοχή στην προτέρα της κατάσταση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ