Κύπρος: Ο Ερντογάν έχει δελεάσει χώρες της ΕΕ για να ανοίξουν γραφεία του ψευδοκράτους

 
κασουλιδης

Ενημερώθηκε: 25/10/22 - 18:15

Για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία και για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσαν, μεταξύ άλλων, σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μετά το πέρας της αρχικής τοποθέτησης των Υπουργών ακολούθησαν ερωτήσεις από μέρους των Βουλευτών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι στο Υπουργείο έχει γίνει μια καινοτομία με την ίδρυση τμήματος που θα ασχολείται αποκλειστικά με την Τουρκία. Όσον αφορά το Ουκρανικό, ο Υπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «κατορθώσει να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή και τη δύναμή της στον κόσμο γιατί έχει καταφέρει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή». Πέτυχε, συνέχισε, στην υπόθεση των σιτηρών, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και σε μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων. Παράλληλα, σημείωσε ότι με την πάροδο των χρόνων, η Τουρκία έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το μέγεθός της, τις δυνατότητές της και ασκεί μια εντονότατη εξωτερική πολιτική, η οποία στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων της με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι σε κάθε ευρωπαϊκό συμβούλιο καταγγέλλει την Τουρκία, η οποία δεν τηρεί τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ρωσικά αεροσκάφη που πετούν από τη Ρωσία στην Τουρκία και ακολούθως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε ακόμα ότι, 790 ρωσικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και ότι διεξάγεται εμπόριο ρωσικού χρυσού μέσω της Τουρκίας.

Δυστυχώς, είπε, στην ΕΕ «δεν είχαμε ποτέ κοινή εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την Τουρκία, λόγω περιπλεκόμενων συμφερόντων» εξηγώντας ότι σε αυτό το θέμα «άλλη είναι η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας για την Τουρκία, άλλη της Γαλλίας, άλλη της Αυστρίας και ούτω καθεξής».

Συμπλήρωσε ότι αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ρίξει όλο της το βάρος για να προωθήσει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. «Δεν θα πάρει την αναγνώριση», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ, αλλά αυτός είναι ο στόχος τους. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας ρίχνει το προσωπικό του βάρος προς αυτή την κατεύθυνση, και έχει «δελεάσει ορισμένες χώρες της ΕΕ, πιθανώς δύο, για να ανοίξουν γραφεία του ψευδοκράτους, που θα λειτουργούν με βάση το ιδιωτικό δίκαιο». Αυτό, είπε ο κ. Κασουλίδης, γίνεται σε μια συγκυρία, η οποία συντρέχει με την προσπάθεια της Τουρκίας και του καθεστώτος Τατάρ για αναβάθμιση σε ίδιο διπλωματικό καθεστώς και χωριστή κυριαρχία. Υπογράμμισε ότι «οι εταίροι μας οφείλουν να το αντιληφθούν αυτό» και ότι αυτή δεν είναι η πολιτική των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει με τα ψηφίσματα.

Για το ενδεχόμενο εισβολής της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά, ο Υπουργός Εξωτερικών, επικαλέστηκε υψηλόβαθμο στρατιωτικό στην Ελλάδα, ο οποίος του ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κινητικότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος με αλυσιδωτές επιπτώσεις. Θα πρέπει να ενεργούμε προληπτικά, είπε, όπως στην περίπτωση της καταγγελίας για άνοιγμα και της περιοχής του Αγίου Μέμνωνα στο Βαρώσι, ώστε να υπάρξει αντίδραση.

Αναφορικά με την άρση του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πώληση όπλων στην Κύπρο, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί δεν έχουν πολλή εμπιστοσύνη στην Κύπρο και για αυτό έθεσαν όρο να εγκρίνεται ετησίως, η άρση του εμπάργκο». Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έθεσαν δύο όρους για την άρση του εμπάργκο, την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κάτι το οποίο επετεύχθη, και την απαγόρευση του ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων, το οποίο στο παρελθόν ήταν αδύνατο να γίνει, ενώ σήμερα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εφαρμοστεί.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η Εθνική Φρουρά «βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμών των τελευταίων 20 χρόνων». Σημείωσε επίσης, ότι υπάρχει διαλειτουργικότητα στο Υπουργείο, συνεργασία με άλλα κράτη μέλη και αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα. Από τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε, έγινε η πλήρης άρση του αμερικανικού εμπάργκο, αφού πληρούνταν όλοι οι όροι. Υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, σημείωσε, αποκτούμε περισσότερες επιλογές, αλλά δεν υπάρχει τώρα πλάνο για εξοπλισμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανέφερε ότι λόγω και των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, «θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα για τα ρωσικά οπλικά συστήματα και αναζητούνται τρίτες χώρες για προμήθεια ανταλλακτικών για συντήρηση των οπλικών συστημάτων». Πρόσθεσε ότι, όσον αφορά τη συντήρηση, υπάρχουν συμβόλαια με την Ρωσία και αναζητούνται τρόποι υλοποίησης τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ