Κύπρος: Πρώτο στοίχημα για τον Ν. Χριστοδουλίδη ο σχηματισμός κυβέρνησης - Το 50% θα είναι γυναίκες

 
xristodoulidis

Ενημερώθηκε: 13/02/23 - 10:09

Νέος πρόεδρος της Κύπρου εξελέγη, στον δεύτερο γύρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και το πρώτο μεγάλο τεστ είναι ο σχηματισμός της Κυβέρνησης του. Ο ίδιος το χαρακτήρισε ως πρώτο πολιτικό στίγμα της διακυβέρνησής του.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα κλειστά τα χαρτιά του γύρω από το τι σκέφτεται στον σχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου. Έχει μόνο διαμηνύσει πως το 50% θα είναι γυναίκες, αλλά σε κανέναν από τον στενό του περίγυρο δεν έχει μιλήσει για τις σκέψεις του ή να διαβουλευθεί για τις θέσεις. Σύμφωνα με πηγές τόσο από τα συνεργαζόμενα κόμματα όσο κι από το ίδιο το επιτελείο του υπογραμμίζεται πως δεν έχουν συζητήσει διαμοιρασμό υπουργείων. Σύμφωνα επίσης με προεκλογικές του δηλώσεις, θα είναι ως επί το πλείστον, τεχνοκράτες και νέα άτομα.

Το επόμενο διάστημα συνεπώς θα διαφανεί αν το σύνθημα της «κοινωνίας των πολιτών» θα αποτυπωθεί στο υπουργικό σχήμα ή αν θα ακολουθήσει την πεπατημένη του διαμοιρασμού θέσεων με τα κόμματα που τον στήριξαν.

Στην πρώτη δήλωση του μετά την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων και της νίκης του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγγειλε συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό μιας Κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής. Αυτό ήταν ένας από τους κύριους άξονες της προεκλογικής του εκστρατείας από το καλοκαίρι και μετά.

«Ο κυπριακός λαός μίλησε, αύριο είναι μια καινούργια μέρα και όσα προεκλογικά έχω αναφέρει, αυτή είναι και η υπόσχεσή μου προς τον κυπριακό λαό», ανέφερε χτες βράδυ.

«Θα κάνω το παν όχι μόνο για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, αλλά μέσα από μια συνένωση δυνάμεων, και να ξέρετε τις επόμενες μέρες θα ζητήσω να δω όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας Κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής».

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως θα μιλήσει και θα ανταλλάξει απόψεις μαζί τους και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι οι τελικές αποφάσεις εναπόκεινται σε μένα, αλλά θα δουλέψουμε μαζί για, επαναλαμβάνω, μια Κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σαφώς καλύτερα στις προσδοκίες τής κοινωνίας».

«Γιατί στο τέλος της ημέρας», είπε, «το βασικό ζητούμενο για μένα -και είμαι σίγουρος για όλους- είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις, προκλήσεις οι οποίες μόνο αν εργαστούμε μαζί θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία».

Σε ερώτηση πότε αρχίζουν οι διεργασίες για τον καταρτισμό τού Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως αυτό αποτελεί την «πρώτη κορυφαία πολιτική πράξη», προσθέτοντας πως από σήμερα ξεκινούν οι επαφές.

«Όπως προανέφερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχω συγκεκριμένες πλέον σκέψεις, αυτές τις σκέψεις θα τις μοιραστώ με όλους αυτούς που επηρεάζονται και όπως προνοείται θα είμαστε έτοιμοι για να ανακοινώσουμε το Υπουργικό μας Συμβούλιο», συμπλήρωσε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ