Λευκωσία: Σύσκεψη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΚΥΠΡΟΣ

Ενημερώθηκε: 28/05/23 - 09:44

Στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων θα βρίσκεται την ερχόμενη Δευτέρα η Λευκωσία. Εταιρείες κολοσσοί στον τομέα των υδρογονανθράκων, αναμένεται να δώσουν το παρόν τους στο εργαστήριο που διοργανώνει η Κυβέρνηση, όπου θα εξεταστούν τρόποι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Δημοκρατίας.

Όπως μετέδωσε το κανάλι Omega, στο μικροσκόπιο του εργαστηρίου θα τεθεί η πρόταση της Κυβέρνησης για εισαγωγή αερίου στην Κύπρο σε αέρια μορφή για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής και η προοπτική εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό στο Βασιλικό.

Ορόσημο για τις ενεργειακές εξελίξεις αποτελεί και η επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας στο Ισραήλ στις 14 και 15 Ιουνίου, όπου στην ατζέντα θα βρίσκεται τόσο η ηλεκτρική διασύνδεση, όσο και η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο από τα ισραηλινά κοιτάσματα.

Ωστόσο, όπως εξήγησε στο Οmega o Κωνσταντίνος Χατζηστάσου, η κατασκευή χερσαίας μονάδας υγροποίησης για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στο Βασιλικό, αποτελεί χρονοβόρα και κοστοβόρα η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή για θέματα Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηστάσου:

«Είναι και το κόστος που είναι το δύσκολο κομμάτι. Διότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι πιο δαπανηρό, είναι πιο ακριβό σε σχέση με την αέρια μορφή φυσικού αερίου, αλλά το φυσικό αέριο από το Ισραήλ για να έρθει στην Κύπρο πρέπει να υπάρχουν προοπτικές εξαγωγής. Δεν θα έρθει μόνο για τις ντόπιες ανάγκες, διότι θα έχουμε το υγροποιημένο φυσικό αέριο για να καλύψουμε τις ντόπιες ανάγκες, κυρίως της ηλεκτροπαραγωγής».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή, η παρουσία του Ισραήλ στη συμφωνία ενισχύει και την ασφάλεια των υποδομών από τις τουρκικές επιδιώξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Χατζηστάσου «Το κυπριακό φυσικό αέριο έχει το πλεονέκτημα από την άποψη ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αξιοποιηθούν τα πεδία ουσιαστικά, να γίνει παραγωγή από πεδία στην κυπριακή ΑΟΖ ή να εισαχθεί από το Ισραήλ. Μιλούμε εκτός από υγροποιημένο φυσικό αέριο».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Κύπρος πρέπει να τρέξει για να προλάβει το τρένο της πράσινης μετάβασης, αναβαθμίζοντας τις υποδομές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να αποφύγει και ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Χατζηστάσου, δήλωσε ότι το φυσικό αέριο θα χρειαστεί για πολλές δεκαετίες ακόμα μέχρι να γίνει η μετάβαση. Να αναφέρουμε μόνο ότι η ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά δεν είναι εφικτό να καλύψει τις ανάγκες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η συμβατικές μορφές ενέργειας, δηλαδή ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο είναι αυτές που διέπουν την ευστάθεια του δικτύου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση με την ευρωπαϊκή επιτροπή για αναθεωρήσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου μεταξύ άλλων να ενταχθούν οι στόχοι που έθεσε η Κομισιόν για την κλιματική ουδετερότητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ