Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ - Υπολογίζεται σε 2 έως 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια

 
Cyprus_AOZ

Ενημερώθηκε: 21/12/22 - 12:10

Την ύπαρξη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το κοίτασμα εντοπίστηκε από την κοινοπραξία των εταιρειών ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας:

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Zeus-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης «Cronos-1» και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Η ανακάλυψη «Zeus-1», η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο Τεμάχιο 6, μετά τις «Calypso-1» και «Cronos-1», έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της κι επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής. Ήδη, υπουργείο Ενέργειας και κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, από τις Eni και TotalEnergies, στις μελέτες που διεξάγουν γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Οι απειλές της Τουρκίας

Ο στόχος «Ζευς 1» είναι η πέμπτη κατά σειρά ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ, από το 2011 που το γεωτρύπανο της Noble Εnergy εντόπισε το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 και έρχεται μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανακάλυψη του «Κρόνος 1». Το τεμάχιο 6, στο οποίο εντοπίστηκε και το νέο κοίτασμα, αποτελεί ένα από τα σημεία που η Τουρκία έχει χαρτογραφήσει ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της και πριν από πέντε χρόνια όταν έγινε η αδειοδότησή του απείλησε ακόμη και με casus belli.

Σε κείμενο που κατέθεσε στον ΟΗΕ στις 12 Απριλίου 2017 ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας, χαρακτηριζόταν «προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει την άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων για το λεγόμενο οικόπεδο 6, το οποίο μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο». Επίσης, σημειωνόταν πως η Τουρκία «έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στη δική της υφαλοκρηπίδα». Πρόσφατα εξάλλου, μετά την ανακάλυψη του «Κρόνος 1» τον Αύγουστο του 2022, μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, η Αγκυρα έσπευσε να επαναλάβει ότι δεν αναγνωρίζει την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο κοίτασμα ενισχύει τις προοπτικές της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, που θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της. Στην ίδια γεωλογική λεκάνη βρίσκονται και τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες η ExxonMobil. Οι γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ, ικανά να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ