Σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη δυναμική των επαφών για το Κυπριακό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τουφάν Έρχιουρμαν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Λευκωσίας, υιοθετώντας μια άκρως αδιάλλακτη ρητορική.
Ο Έρχιουρμαν έφτασε στο σημείο να υποβαθμίσει προκλητικά τη διαδικασία, δηλώνοντας πως δεν υφίσταται καμία «διαπραγμάτευση», αλλά ένα απλό «τραπέζι συναντήσεων», επιβεβαιώνοντας την εμμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς στην αποφυγή της ουσίας του προβλήματος.
Ο Τ/κ ηγέτης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή ηγεσία για «πρόκληση», επειδή η τελευταία επιμένει να τονίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη ιδιότητά της. Μάλιστα, εμφανίστηκε ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσωπεί το νόμιμο κράτος στο τραπέζι των συνομιλιών, επιχειρώντας να εξισώσει την κυριαρχία της Δημοκρατίας με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων μέσω του όρου «δύο ηγέτες».
Με μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια ελέγχου της ατζέντας, ο Έρχιουρμαν επιτέθηκε στη Λευκωσία για τη διαφάνεια και την ενημέρωση των πολιτών, ισχυριζόμενος ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς «αλλοιώνουν το κλίμα».
Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει μια ειλικρινή και βιώσιμη λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης οχυρώνεται πίσω από «υπομονή και ψυχραιμία», αποφεύγοντας να δεσμευτεί σε μια πραγματική διαπραγματευτική διαδικασία και αμφισβητώντας ευθέως το θεσμικό καθεστώς που αποτελεί τη μοναδική βάση για την επίλυση του εθνικού ζητήματος.