Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Οι εξελίξεις στην Κύπρο θα συζητηθούν στην σημερινή κλειστή συνεδρίαση

 
UN SECURITY COUNCIL

Πηγή Φωτογραφίας: United Nations

Ενημερώθηκε: 21/08/23 - 00:07

Σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα, Δευτέρα 21/8, το επεισόδιο στη νεκρή ζώνη της Κύπρου με τις επιθέσεις Τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών και την κατασκευή του παράνομου δρόμου. Τα έργα του ψευδοκράτους για δήθεν ανθρωπιστικούς λόγους στην περιοχή της Πύλας συνεχίζονται, στο έδαφος πάντως των κατεχόμενων.

Το θέμα θα κυριαρχήσει και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης υπό την προεδρία του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα η Λευκωσία έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο και μετά την διεθνή καταδίκη για τις τουρκικές προκλήσεις έρχεται να προστεθεί ανάρτηση του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, ο οποίος εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια στην Πύλα εκ μέρους του κράτους του Ισραήλ.

Την Πέμπτη αναμένεται στη Λευκωσία ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηρίσει “απαράδεκτη και εγκληματική” την επίθεση, ενώ τα επεισόδια καταδίκασε και ο Καναδάς.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. Χαρακτήρισε υπεύθυνο τον Ερντογάν για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και ζήτησε παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου.

“Προτρέπω τον πρόεδρο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη για να διασφαλίσει ότι η κρίση στην Πύλα θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ” τόνισε.

Εξάλλου, όλα τα δημοσιεύματα σήμερα, κυρίως του φιλοκυβερνητικού Τύπου στοχοποιούν την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, την οποία κατηγορούν για μεροληψία υπέρ των Ε/Κ, ενώ αρκετά ανασύρουν παλαιά γεγονότα για τον ρόλο της Ειρηνευτικής Δύναμης, που φτάνουν μέχρι τις διακοινοτικές συγκρούσεις το 1963-64.

ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ