Τζακ Στρο: Το τελευταίο πισώπλατο χτύπημα στην Κύπρο από τον «πιστό υπηρέτη της τουρκικής προπαγάνδας»

 
Τζακ Στρο: Το τελευταίο πισώπλατο χτύπημα στην Κύπρο

Ενημερώθηκε: 10/09/23 - 23:38

Του Γιάννη Μιχελάκη

Κάτω από κανονικές συνθήκες κανέναν δεν θα απασχολούσε το άρθρο αυτό. Πρώτον, γιατί ο συγγραφέας του -παρά το γεγονός ότι είναι ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας- οι απόψεις του, γενικώς, δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερης εκτίμησης στην Γηραιά Αλβιώνα και δεύτερον, γιατί, ο περί ου ο λόγος, είναι γνωστό, ότι είναι ένας πιστός υπηρέτης της τουρκικής προπαγάνδας.

Ο λόγος, για τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, τον διαβόητο Τζακ Στρο, ο οποίος προσπάθησε, για μια ακόμα φορά, να χτυπήσει πισώπλατα την Κύπρο.

Με άρθρο του στο Politico, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητά -και αυτό για μία ακόμα φορά- τη δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών στην Κύπρο και -εδώ είναι το καινούργιο και το σημαντικό- ζητά να αναγνωριστεί ως λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Τα περί «πιστού υπηρέτη της τουρκική προπαγάνδας», που προαναφέραμε, δεν τα λέμε μόνο εμείς…

Πρώτος -και δημόσια- το έχει πει ένας συνάδελφος του Τζακ Στρο, πρώην και αυτός, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο εμπνευστής του νεο-οθωμανικού αναθεωρητισμού, που αποτελεί το υπόβαθρο της εξωτερικής πολιτικής, του Ερντογάν! 

Μάλιστα, οι… «κακές γλώσσες» λένε, ότι τις «καλές του υπηρεσίες» τις προσφέρει με το αζημίωτο..!

Και ούτε αυτό το λέμε εμείς…

Είναι γνωστό, ότι η πολιτική καριέρα του Τζακ Στρο τελείωσε άδοξα, όταν είχε κατηγορηθεί, ότι είχε λάβει «χρήματα έναντι χορήγησης πρόσβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Και παρά το γεγονός, ότι ο επιθεωρητής δεοντολογίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που ερεύνησε την υπόθεση, τον αθώωσε, το «Office of Communications», το γνωστό «Ofcom», που είναι το  ρυθμιστικό όργανο για τις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις και έχει θεσμοθετημένο καθήκον να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών και των καταναλωτών, προωθώντας τον ανταγωνισμό και προστατεύοντας το κοινό από επιβλαβές ή προσβλητικό υλικό, εκρινε πως ο Τζακ Στρο πράγματι επιδίωξε να εκμεταλλευτεί «εμπειρία και διασυνδέσεις (…) προς ίδια οικονομικά συμφέροντα»!

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναφέρει, για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Τόνι Μπλερ, ότι «οι στενοί δεσμοί του με την Τουρκία είναι καλά γνωστοί και περιλαμβάνουν πάνω από 27.000 λίρες που είχε δηλώσει από συμφέροντα που συνδέονται με την Τουρκία κατά τα τελευταία του χρόνια ως βουλευτής»!

Και το… «μπαξίσι» του, ο Τζακ Στρο, φαίνεται ότι το ελάμβανε επαξίως…

Να θυμίσουμε, ότι ο διαβόητος αυτός κύριος, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την σύνταξη του «Σχεδίου Ανάν», ήταν υπουργός Εξωτερικών. Η δε αντίδρασή του, στην ετυμηγορία του κυπριακού ελληνισμού για το «Σχέδιο Ανάν», ήταν, κυριολεκτικά, με γλώσσα πεζοδρομιακή, κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους, ότι στέρησαν τη δυνατότητα στους Τουρκοκυπρίους να βγουν από τον απομονωτισμό τους (sic)..!

Από τότε, ο Τζακ Στρο, με άρθρα του, προωθούσε, συνεχώς και με συνέπεια, τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό.

Αποκορύφωμα, το κείμενό του στην βρετανική εφημερίδα «Independent», αμέσως μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μονταν, το 2017… Τότε, ο Τζακ Στρο είχε χαρακτηρίσει τις συνομιλίες, για ομοσπονδιακή λύση, ως «παρωδία» που «πρέπει να τερματιστεί» και θεωρούσε ως μόνη διέξοδο τη διχοτόμηση της Κύπρου και την αναγνώριση του ψευδοκράτους!

Χαρακτηριστική, ήταν η αντίδραση, σε εκείνο το άρθρο, του τότε Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου και σημερινού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη: Είχε καλέσει τους δημοσιογράφους να διερευνήσουν με ποιους συνεργάζεται ο Τζακ Στρο!!!

Θα μου πείτε: «Γιατί πρέπει να ασχοληθούμε με το κατάπτυστο αυτό άρθρο ενός «υπαλλήλου», επί της ουσίας, της τουρκικής προπαγάνδας; Γιατί, δυστυχώς, στη Βρετανία δεν είναι μόνο ο Τζακ Στρο που εμφορείται από τέτοιες απόψεις…

Πρόσφατο είναι το άλλο πισώπλατο χτύπημα, ενός άλλου, εν ενεργεία αυτή τη φορά, Βρετανού επίσημου, του Ύπατου Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο, λίγο πριν από την μαύρη επέτειο του «Αττίλα», επέλεξε να προκαλέσει ανοιχτά την Κυπριακή Δημοκρατία μιλώντας στα Κατεχόμενα απ’ όπου προσπάθησε να προσδώσει «νομιμότητα», όχι μόνο στην βάρβαρη και παράνομη τουρκική εισβολή, αλλά και στην κατοχή του 40% της Μεγαλονήσου, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα, (γενοκτονία, προσφυγοποίηση, εποικισμό, κλπ).

Βέβαια, είναι παρήγορο το γεγονός, ότι ακόμα, επισήμως, η Βρετανία δεν φαίνεται να αποδέχεται τις φιλοτουρκικές αυτές λογικές.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, μέσω του Υπουργού του, αρμοδίου για την Ευρώπη, του Λίο Ντόχερτι, απαντώντας σε επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας, Δρ. Βασίλη Μαύρου, ανέφερε, ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει το βόρειο μέρος της Κύπρου σαν ανεξάρτητο κράτος και ότι η Βρετανία αναγνωρίζει μόνο ένα νόμιμο κράτος στην Κύπρο, αυτό της Κυριακής Δημοκρατίας! 

Παρήγορο είναι αυτό, θα προσέθετα… Αρκεί να κρατήσει και να μην έχουμε καμμία βρετανική «κωλοτούμπα»!!!

Η ιστορία πρέπει να μας κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί…

Στις διαβουλεύσεις, που γίνονται σήμερα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, η Άγκυρα βάζει και το Κυπριακό, προωθώντας με… συνέπεια την λύση των δύο ξεχωριστών κρατών. Δεν είναι, ούτε συμπτωματικό, ούτε τυχαίο, άρθρα και παρεμβάσεις σαν κι αυτά του Τζακ Στρο και του απαράδεκτου Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, ο οποίος παρά το μεγαλοπρεπές «άδειασμα του» από τον πρωθυπουργό του παραμένει στη θέση του! Ίδωμεν…

ΥΓ: Το κατάπτυστο άρθρο του Τζακ Στρο, δεν έπρεπε να μας εκπλήξει… Αυτό όμως, που προσωπικά με εξέπληξε, ήταν η αρθρογραφία συμπατριωτών μας συναδέλφων, που τους προβλημάτισε το άρθρο του -κατά τον Νταβούτογλου «πιστού υπηρέτη της τουρκικής προπαγάνδας»- και τους έκανε να…διερωτώνται «αν τελικά έπρεπε η Κύπρος να μπεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση»..!

Έπρεπε άραγε… Θου κύριε φυλακήν τω στώματί μου!!!

ΠΗΓΗ: Realnews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ