Φοιτητικό σπίτι: Οδηγός επιβίωσης και άλλα χαριτωμένα

 
Φοιτητικό σπίτι: Οδηγός επιβίωσης και άλλα χαριτωμένα

Ενημερώθηκε: 26/08/16 - 13:04

Με μια εφημερίδα, τοπική με αγγελίες, στο χέρι ή με ένα τάμπλετ στο οποίο έχετε κατεβάσει όλα τα site με ενοικιαζόμενα στούντιο ή σπίτια για φοιτητές, με το κινητό να κοντεύει να πιάσει φωτιά, με την μαμά ή τον μπαμπά να τρέχει πίσω σας, ίσως και τους δύο. Σε μια άλλη πόλη, σε μια άγνωστη πόλη για να βρείτε το σπίτι που θα περάσετε τα φοιτητικά σας χρόνια.

Δύσκολη δουλειά, εκτός αν είστε πολύ τυχεροί. Γιατί το υπέροχο στούντιο στο κέντρο της παλιάς πόλης είναι συνήθως το πλυσταριό με την τουαλέτα έξω ή την κουζίνα να εφάπτεται με το κρεβάτι. Και αν δεν είναι στο κέντρο οι πιθανότητες είναι να πρέπει να κατεβαίνετε ή να ανεβαίνετε τα Ιμαλάια κάθε μέρα για να φτάσετε στη στάση του λεωφορείου.

Να λοιπόν που το βρήκατε το σπίτι σας. Σε καλό σημείο, με κανονικό ενοίκιο, λίγα κοινοχρηστα και σχετικά καλοδιατηρημένο, ελπίζουμε. Για να σιγουρευτείτε ότι όλα είναι καλά, δεν λέμε τέλεια, καλό είναι να προσέξετε τα υδραυλικά--μια μικρή σκουριά στον σωλήνα συνήθως μεγαλώνει αστραπιαία--τα ηλεκτρικά, αν έχει αρκετές πρίζες, αν στο μπάνιο τα φώτα πραγματικά φέγγουν και δεν θα χρειάζεστε φακό. Αν το σπίτι είναι επιπλωμένο, σιγουρευτείτε πως τα έπιπλα "ζουν", πως δεν θα καταρρεύσει το κρεββάτι μόλις καθίσετε, ούτε και οι καρέκλες.

Επίσης, τσεκάρετε τις ηλεκτρικές συσκευές--πολυκουζινάκι και ψυγείο--για να μην γίνει το σπίτι και εσείς παρανάλωμα.

Και οι ιδιοκτήτες; Πονεμένη ιστορία. Αν είναι παντελώς αδιάφοροι και απλώς θέλουν να νοικιάσουν το σπίτι είναι κακό σημάδι, το ίδιο όμως είναι και οι "γλυκούληδες" εκείνοι που "θα σας προσέχουν σαν παιδί τους".

'Ολα καλά; Συνεχίζουμε:

Τα περισσότερα για να μην πούμε όλα σπίτια που νοικιάζονται σε φοιτητές δεν έχουν θέρμανση. Μην σκεφτείτε "δεν πειράζει", ο χειμώνας είναι χειμώνας ακόμα και στην Κρήτη! Φροντίστε να επιλέξετε ένα θερμαντικό σώμα που να ζεσταίνει οικονομικά και φυσικά ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού. Ενα τόσο δα αερόθερμο δεν προσφέρει τίποτε και όταν έρθει ο λογαρισμός θα πάθετε σοκ.

Ακόμα και τα επιπλωμένα σπίτι δεν έχουν πλυντήριο, οπότε αυτό είναι ένα έξοδο που θα πρέπει να κάνετε σίγουρα.

Καλό είναι να αλλάξετε το στρώμα του κρεβατιού. Αν δεν το αντέχετε οικονομικά, επενδύστε σε ένα καλό ανώστρωμα.

Αν το σπίτι έχει τραπέζι, αφήστε κατά μέρος την αγορά γραφείου. Καλύτερα να πάρετε μια ακριβότερη καρέκλα.

Τώρα αν το σπίτι δεν έχει καθόλου έπιπλα, καλό κουράγιο!

Κρεβάτι ναι, τραπέζι ναι, δύο καρέκλες φτάνουν προς το παρόν, καναπές; Μάλλον είναι must, όπως και ένα μικρότερο τραπεζάκι. Και φυσικά οι ηλεκτρικές συσκευές. Φτάνουν και περισσεύουν για αρχή. Εκτός αν στο πατρικό σας υπάρχουν έπιπλα που μπορείτε να μεταφέρετε.

Και μια και μιλάμε για μεταφορές, προτού ξεσηκώσετε τα πάντα και φορτώσετε ένα φορτηγό, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στα καταστήματα της πόλης που θα σπουδάσετε. Σε όλες τις "φοιτητουπόλεις" υπάρχουν μαγαζιά με είδη σπιτιού ειδικά για φοιτητές. Μερικά από αυτά έχουν πραγματικά ωραία πράγματα. Και θα γλυτώνετε το κουβάλημα.

Μια μικρή συμβουλή: Δεν πειράζει να ακούσετε τη μαμά σας σχετικά με τον εξοπλισμό του νέου σας σπιτιού. Το να τσιρίζετε, για παράδειγμα, ότι δεν θέλετε αντικολλητικό τηγάνι, δεν είναι δείγμα ωριμότητας, αφήστε που θα το μετανοιώσετε όταν έρθει η ώρα να πλύνετε τα πιάτα.

Τέλος, επειδή το Ιντερνετ είναι απαραίτητο, να ξέρετε πως όλες οι εταιρίες έχουν ειδικά πακέτα για φοιτητές.

Αυτά προς το παρόν. Περισσότερες συμβουλές σε λίγο.