Ο 7ος αγώνας του πρωταθλήματος της Formula 1, που πραγματοποιήθηκε στην πίστα της «Emilia Romagna» στην Ίμολα, μεταδόθηκε ζωντανά, αποκλειστικά, την Κυριακή 18 Μαΐου από τον ΑΝΤ1 και το ΑΝΤ1+. Μεγάλος νικητής του αγώνα ήταν ο Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος πέτυχε μια εντυπωσιακή ανατροπή στην αρχή του αγώνα. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Λάντο Νόρις και στην 3η θέση, ο Όσκαρ Πιάστρι.
Η συναρπαστική δράση των μονοθέσιων πάτησε γκάζι και στην τηλεθέαση σημειώνοντας κατά μέσο όρο στο δυναμικό κοινό 18-54 ποσοστό 13,0% , ενώ σε επιμέρους ανδρικό κοινό σημείωσε μέχρι και 34,6 %, και σε επιμέρους γυναικείο έφτασε το 18,0%.
Η εκπομπή «FORMULA 1 SHOW» είχε απεσταλμένο στην Ίμολα τον Πάνο Σεϊτανίδη, ο οποίος μετέφερε τον παλμό και αποκλειστικό ρεπορτάζ απευθείας από την πίστα. Η Μαρία Θωμά μετέδωσε ζωντανά το κλίμα από τα Village Cinemas @ The Mall Athens, όπου πραγματοποιήθηκε μία exclusive live προβολή του Grand Prix της Εμίλια Ρομάνια από το ΑΝΤ1+ σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, μέλος της Allwyn. Στο τιμόνι της παρουσίασης βρισκόταν ο Τάκης Πουρναράκης και στις περιγραφές των αγώνων F1, F2 και F3, μαζί με τον Τάκη Πουρναράκη, ήταν η Μαρία Ανδρεάδη, ο Γιώργος Ανανίδας και ο Κώστας Λεώνης. Επιπλέον, από τη σκοπιά του οδηγού, σχολίαζε τις προσπάθειες των συναθλητών του ο Σταμάτης Κατσίμης. Καλεσμένος στο studio της εκπομπής ήταν ο Νίκος Βουρλιώτης, ενώ η εκπομπή φιλοξένησε, μεταξύ άλλων, μία αποκλειστική συνέντευξη του επικεφαλής της Cadillac, Γκρέιαμ Λόουντον, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ομάδας ενόψει της παρθενικής της συμμετοχής στη Formula 1 το 2026. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://antenna.gr/watch/1883221/o-graeme-lowdon-epikefalis-cadillack-f1-apokleistika-ston-ant1-ant1-
ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ 7ο GRAND PRIX ΤΗΣ ΙΜΟΛΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΪΟΥ
Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέτυχε μία λαμπρή νίκη, την 4η συνεχόμενη στην Ίμολα, ένα επίτευγμα που κανένας άλλος οδηγός δεν έχει καταφέρει στην ιστορία αυτής της πίστας. Η 65η νίκη του Μαξ Φερστάπεν αποτέλεσε τον ιδανικό τρόπο για να γιορτάσει η ομάδα του, η Red Bull Racing, το 400ο Grand Prix της, ενώ ο Ολλανδός πέτυχε και τον 100ο ταχύτερο γύρο αγώνα για την ομάδα. Στο βάθρο τον πλαισίωσαν οι δύο οδηγοί της McLaren, ο Λάντο Νόρις στη δεύτερη θέση και ο Όσκαρ Πιάστρι, που είχε εκκινήσει από την pole position, στην τρίτη. Ο αγώνας κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στο σικέιν Ταμπουρέλο, όπου ο Φερστάπεν έκανε επίδειξη πυγμής και ακρίβειας στο φρενάρισμα. Αν και εκκίνησε από τη δεύτερη θέση και βρέθηκε πίσω από τον Πιάστρι και δίπλα στον Ράσελ, που εκκινούσε τρίτος, ο Φερστάπεν κατάφερε να αναστρέψει τη δυναμική των πρώτων μέτρων, εκμεταλλευόμενος το λάθος του Αυστραλού. Ο Πιάστρι, πρωτοπόρος της βαθμολογίας, προσπάθησε να αμυνθεί από τον Ράσελ, φρενάροντας νωρίς, κάτι που του κόστισε. Ο ίδιος παραδέχτηκε το λάθος του, δηλώνοντας μετά τον αγώνα: «Φρέναρα νωρίς και ο Μαξ έκανε μία πολύ καλή κίνηση». Ο Φερστάπεν, που καθυστέρησε να φρενάρει και κινήθηκε από την εξωτερική, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και ολοκλήρωσε τη θεαματικότερη προσπέραση της φετινής χρονιάς.
Δείτε ένα βίντεο με τα καλύτερα στιγμιότυπα της θριαμβευτικής νίκης του Μαξ Φερστάπεν εδώ:
Όπως αναμενόταν, οι σκληρές και οι μεσαίες γόμες ήταν οι μόνες δύο που χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα. Για την εκκίνηση, πέντε οδηγοί — οι Χάμιλτον (Ferrari), Τσουνόντα (Red Bull), Αντονέλι (Mercedes), Μπέρμαν (Haas) και Χούλκενμπεργκ (Sauber) — επέλεξαν τη γόμα C4 για το πρώτο stint, ενώ όλοι οι υπόλοιποι χρησιμοποίησαν την C5. Η σκληρή γόμα (C4) κάλυψε συνολικά 812 γύρους (67,39%), ενώ η μεσαία (C5) 393 γύρους (32,61%). Το μεγαλύτερο stint και στις δύο γόμες ήταν 34 γύροι. Τη συγκεκριμένη απόσταση διένυσαν με την C4 οι Ράσελ, Αλόνσο, Γκασλί, Λεκλέρ, Λόσον και Σάινθ, ενώ οι Τσουνόντα και Χούλκενμπεργκ την πραγματοποίησαν με την C5. Από τους οδηγούς που τερμάτισαν τον αγώνα, δύο έκαναν μόνο ένα pit stop — οι Τσουνόντα και Χούλκενμπεργκ — ενώ ο Μπορτολέτο έκανε τρία. Όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί πραγματοποίησαν δύο αλλαγές ελαστικών, εκμεταλλευόμενοι τουλάχιστον μία φορά την παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας.
Το αυτοκίνητο ασφαλείας χρειάστηκε δύο φορές στη διάρκεια του αγώνα. Την πρώτη, όταν εγκατέλειψε ο Οκόν στην έξοδο της Aque Minerali, υιοθετήθηκε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας (VSC). Τη δεύτερη, όταν ο Αντονέλι εγκατέλειψε στο ίδιο σχεδόν σημείο λόγω προβλήματος στο ποτενσιόμετρο του γκαζιού, επιστρατεύθηκε κανονικό αυτοκίνητο ασφαλείας. Στην πρώτη περίπτωση, οι άνθρωποι της πίστας κατάφεραν να σπρώξουν το μονοθέσιο με τα χέρια, καθώς είχε σταματήσει σε προσιτό σημείο. Στη δεύτερη, το μονοθέσιο είχε ακινητοποιηθεί λίγο πιο ψηλά, σε ανηφόρα, και χρειάστηκε η χρήση γερανού. Ο Φερστάπεν επωφελήθηκε από το αυτοκίνητο ασφαλείας, καθώς άλλαξε ελαστικά και στις δύο περιπτώσεις. Αντίστοιχα, ευνοήθηκαν ο Χάμιλτον, ο οποίος ανέβηκε στην τέταρτη θέση, και ο Άλμπον, που τερμάτισε πέμπτος, χάρη στις αλλαγές ελαστικών υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.
Αυτός που ρίσκαρε με μία απροσδόκητη κίνηση στην αρχή του αγώνα ήταν ο Σαρλ Λεκλέρ. Μπήκε νωρίς στα πιτ, μόλις στον 10ο γύρο, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αλλαγές στη στρατηγική πολλών ομάδων. Κάποιοι οδηγοί επέλεξαν να επεκτείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πρώτο stint, στοχεύοντας προφανώς σε έναν αγώνα με μόνο ένα pit stop. Άλλοι, όμως, συνειδητοποίησαν ότι το undercut του οδηγού της Ferrari λειτούργησε πολύ καλά και αναγκάστηκαν να αντιδράσουν άμεσα. Στην πραγματικότητα, με φρέσκα ελαστικά και καθαρή πίστα μπροστά του, ο Λεκλέρ κέρδισε αρκετές θέσεις. Ωστόσο, όσα συνέβησαν στο δεύτερο μισό του αγώνα καθιστούν δύσκολο να εξαχθεί με βεβαιότητα το συμπέρασμα για το κατά πόσο ένα τόσο πρώιμο pit stop θα απέδιδε πλήρως ή αν τελικά θα οδηγούσε αναγκαστικά σε στρατηγική δύο αλλαγών. Χαμένος από μία παρόμοια πρώιμη κίνηση ήταν ο Όσκαρ Πιάστρι, ο οποίος μπήκε στα πιτ στον 13ο γύρο, αλλά έμπλεξε σε κυκλοφοριακό και έχασε πολύτιμο χρόνο στα προσπεράσματα. Στο φινάλε του αγώνα, ο Λεκλέρ έδωσε μάχη με τον Άλεξ Άλμπον, αλλά υποχρεώθηκε να του παραχωρήσει τη θέση, καθώς κατά την άμυνά του στο φρενάρισμα για το σικέιν Ταμπουρέλο τον έσπρωξε εκτός πίστας, παίζοντας υπερβολικά σκληρά.
Μετά το τέλος του αγώνα, ο νικητής Μαξ Φερστάπεν δήλωσε: «Η εκκίνηση από μόνη της δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, αλλά ήμουν ακόμα στη σωστή γραμμή και σκέφτηκα: “Λοιπόν, απλώς θα προσπαθήσω να το ρισκάρω από την εξωτερική." Λειτούργησε πολύ καλά! Αυτό φυσικά απελευθέρωσε τον ρυθμό μας, γιατί μόλις βρεθήκαμε στην πρωτοπορία, το μονοθέσιο ήταν εξαιρετικό. Μπόρεσα να διαχειριστώ σωστά τα ελαστικά μου και είχαμε πολύ καλό ρυθμό σήμερα. Ήταν μία τεράστια βελτίωση σε σχέση με την Παρασκευή και είμαι πολύ ευχαριστημένος γι’ αυτό. Το VSC μάς βόλεψε αρκετά για να κάνουμε pit stop, και ακόμη και με τη σκληρή γόμα, νομίζω ότι ο ρυθμός μας παρέμεινε πολύ δυνατός. Στη συνέχεια, με το αυτοκίνητο ασφαλείας, οι διαφορές μηδενίστηκαν. Όμως, ακόμη και τότε, στην επανεκκίνηση νομίζω ότι κάναμε τα πάντα σωστά και φέραμε το αποτέλεσμα εις πέρας. Είμαι απίστευτα περήφανος για όλους. Ήταν μία πολύ σημαντική εβδομάδα για εμάς, το μονοθέσιο απέδωσε εξαιρετικά και, επίσης, νομίζω ότι όλη η διαχείριση του αγώνα — το πότε να μπούμε στα πιτ, η εκτέλεση των ίδιων των πιτ στοπ — ήταν όλα πολύ καλά». Δείτε τις δηλώσεις των Πιάστρι, Νόρις και Φερστάπεν, μετά το τέλος του αγώνα εδώ: https://antenna.gr/watch/1883269/oi-diloseis-ton-piastri-norris-kai-verstappen
Η τελική κατάταξη του 7ου Grand Prix στην Ίμολα έχει ως εξής:
Τα μονοθέσια δίνουν το επόμενο ραντεβού, στο πιο συναρπαστικό Grand Prix της χρονιάς, την Κυριακή 25 Μαΐου στο Πριγκιπάτο του Μονακό, ζωντανά, αποκλειστικά, στις 16:00 σε ΑΝΤ1 και ΑΝΤ1+. Μη χάσετε στιγμή!
Παράλληλα, μέσα από την ιστοσελίδα antenna.gr/f1 οι φίλοι της Formula 1 μπορούν να ακούσουν το podcast «Καρό Σημαία» με τον Κώστα Ψάρρα και τον Πάνο Σεϊτανίδη, να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους για να διεκδικήσουν πλούσια δώρα στο «Formula 1 Trivia» και, φυσικά, να ενημερώνονται καθημερινά για όλα τα νέα της Formula 1, με ειδήσεις, βίντεο και έγκυρη αρθρογραφία.
f1ant1
Instagram / Facebook
@f1.ant1
Twitter
@f1ant1