Καταλονία: Δίμηνη αναστολή της ανεξαρτησίας για διάλογο η απάντηση Πουτζντεμόν σε Ραχοι

 
Καταλονία: Δίμηνη αναστολή της ανεξαρτησίας για διάλογο η απάντηση Πουτζντεμόν σε Ραχοι

Ενημερώθηκε: 16/10/17 - 11:44

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε σήμερα, με επιστολή που απηύθυνε προς την κυβέρνηση της Ισπανίας, την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή η οποία του ανετέθη από τους Καταλανούς για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, ώστε να ξεκινήσει διάλογο με τη Μαδρίτη.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», γράφει προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, αφού έχει προηγουμένως αναφερθεί στην «αναστολή της εντολής» που του ανέθεσαν οι Καταλανοί, οι οποίοι κατά την άποψή του ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν απαντά με αυτόν τον τρόπο - χωρίς να δίνει ξεκάθαρη απάντηση - στην ερώτηση που του είχε θέσει η ισπανική κυβέρνηση σχετικά με το αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι.

Η επιστολή Πουτζντεμόν δεν αποτελεί απάντηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών 

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας δεν απαντά με σαφήνεια σχετικά με την κήρυξη ανεξαρτησίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ισπανικής κυβέρνησης σχολιάζοντας την επιστολή που απηύθυνε σήμερα ο Κάρλες Πουτζντεμόν προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και την κυβέρνησή του για να απαντήσει εάν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία.

«Είναι σαφές ότι ο κ. Πουτζντεμόν δεν απάντησε, δεν διαφώτισε σχετικά με αυτό που του ζητήθηκε», δήλωσε ο Αλφόνσο Ντάστις. «Θεωρώ ότι δεν αποτελεί απάντηση στην προειδοποίηση» της ισπανικής κυβέρνησης, επέμεινε.

Ανακοίνωση για την καταλανική κρίση από την αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης το μεσημέρι 

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα κάνει ανακοίνωση για την Καταλονία στις 13.30 ώρα Ελλάδος.

Η απάντηση του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλονίας στο αίτημα που διατύπωσε η ισπανική κυβέρνηση, η οποία τον κάλεσε να αποσαφηνίσει εάν έχει κηρύξει ανεξαρτησία ή όχι , στερείται εγκυρότητας, δήλωσε ο υπυοργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Ραφαέλ Καταλά σύμφωνα με τον ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Ο καταλανός ηγέτης δεν έκανε αυτήν την αποσαφήνιση, αντίθετα ζήτησε να συναντηθεί το συντομότερο δυνατόν με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και να υπάρξει περίοδος διαλόγου δύο μηνών.

Ο Μαριάνο Ραχόι είχε δηλώσει ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν καλείται να απαντήσει με ένα απλό «ναι» ή ένα «όχι» στο ερώτημα εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ώστε να διαπιστωθεί ένα υπάρχει έδαφος για την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας μίας ισπανικής περιοχής.