Συναγερμός με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

 
Συναγερμός με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ενημερώθηκε: 23/10/17 - 10:44

Συναγερμό έχει σημάνει στην Τράπεζα της Ελλάδας και την Εθνική Τράπεζα, καθώς η Exin Financial Services Holding B.V. δεν έχει καταθέσει ακόμα στη τράπεζα τα απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρωθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Γιάννης Στουρνάρας και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης περιμένουν να φτάσουν τα απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρωθεί η πώληση στην εντυπωσιακή προσφορά που έκαναν οι Ελληνοαμερικανοί επενδυτές τον Ιούνιο. Θυμίζουμε πως η προσφορά ήταν 718,3 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

αγορά

επιχειρήσεών

Οι προθεσμίες που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι στιγμής έχουν περάσει άπραγες, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη προειδοποιήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για τα προβλήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση που η «πέσει στα βράχια». Παρόλα αυτά ο ιδρυτής της Exin Ματ Φέρφιλντ έχει διαβεβαιώσει ότι «η Exin παραμένει δεσμευμένη να προετοιμάσει την επόμενη φάση για την ανάπτυξη των της στην Ελλάδα». Για την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας κινείται μαζί με τον Ελληνοαμερικανό Τζον Κουδούνης και τον Τζον Κάλαμος.

Η προφορική προειδοποίηση της ΕΤΕ για την καθυστέρηση της Exin αποτελεί συνήθως το ύστατο βήμα πριν η κεντρική τράπεζα δώσει επίσημη φόρμα στις ανησυχίες της και ξεκινήσει η αποστολή εγγράφων. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και την κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ Ιωάννα Σεληνιωτάκη «σχεδόν τρόμαξε» όταν είδε τα έγγραφα που είχε προσκομίσει η Exin. Κατά τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία που προσκόμισε συνιστούσαν «το απόλυτο τίποτα». Παρουσίαζαν εικόνα «παντελώς ανέτοιμων» και «κατέγραφαν ένα θεωρητικό business σχήμα το οποίο, αν έρθει ποτέ, δεν μπορεί να εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος».

καθυστέρηση

Με τις σημερινές συνθήκες η πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς «τα χαρτιά έπρεπε να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος χθες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έγκυρη πηγή για να δείξει τον επείγοντα χαρακτήρα της υπόθεσης. Η ΤτΕ, ως αρμόδια αρχή που εποπτεύει την ασφαλιστική αγορά, εγκρίνει τη φερεγγυότητα των αγοραστών, την προέλευση των κεφαλαίων, το business plan και άλλα ανάλογα στοιχεία. Συνήθως αυτός ο έλεγχος αποτελεί τυπική -γραφειοκρατική, αλλά ταυτόχρονα άκρως ουσιαστική- διαδικασία, ενώ η φερεγγυότητα της Exin είχε διερευνηθεί και από τους συμβούλους του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τις Goldman Sachs και Morgan Stanley. Η αδικαιολόγητη προκαλεί εύλογες απορίες, δεδομένου ότι πρόσφατα σύμβουλοι του σχήματος των αγοραστών ταξίδεψαν ειδικά γι’ αυτό τον λόγο στην Αθήνα.

Αλέξη Τσίπρα

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η καθυστέρηση από την πλευρά της Exin για διαδικαστικά θέματα προκάλεσε την κινητοποίηση της ΤτΕ. Η Exin δεν έχει επιχειρηματική ιστορία που να υπερβαίνει τους 20 μήνες ζωής, αλλά στο σχήμα μετέχει και ο Τζον Κάλαμος, προσωπικότητα με οικονομική επιφάνεια και διεθνείς επαφές. Μάλιστα είναι από τα πρόσωπα που είχαν κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση του ταξιδιού του στην Αμερική.

Ο Τζον Κάλαμος δεν είναι τυχαία περίπτωση, καθώς πρόκειται για αυτοδημιούργητο επιχειρηματία που ξεκίνησε από το μπακάλικο των γονιών του στο Σικάγο, για να φτάσει στην κορυφή. Σπούδασε Οικονομικά και Business στο Illinois Institute of Technology και ενώ έκανε το μεταπτυχιακό του δούλευε ταυτόχρονα στο μπακάλικο του πατέρα του και σε καθαριστήρια. Στη συνέχεια κατατάχθηκε στην Αμερικανική Αεροπορία, όπου υπηρέτησε ως πιλότος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και έφτασε μέχρι τον βαθμό του ταγματάρχη. Το 1977 ίδρυσε την Calamos Asset Management. Το 2006 την εισήγαγε στο αμερικανικό χρηματιστήριο και τότε τον κατέτασσαν ως τον 276ο πλουσιότερο Αμερικανό.

Ο 77χρονος επενδυτής ζει μόνιμα με την οικογένειά του στο Σικάγο, ενώ έχτισε τη διεθνή φήμη του στις αγορές επειδή ήταν ο πρώτος που αξιοποίησε εκτεταμένα τα μετατρέψιμα ομόλογα. Το «Forbes» τον αναφέρει συχνά μεταξύ των πλουσιότερων Αμερικανών, με προσωπική περιουσία που παρουσιάζεται κατά καιρούς από 1 μέχρι και 2,7 δισ. δολάρια. Η Calamos Asset Management υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισ. δολάρια. Ο Ελληνοαμερικανός έχει ειδικό βάρος ως επιχειρηματίας, πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, ενώ έχει γράψει οικονομικά βιβλία, επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα.

Ο Κάλαμος πρωτοεμφανίστηκε επενδυτικά στην Ελλάδα το 2013, όταν ήρθε σε επαφή με την τότε διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με σκοπό να αγοράσει τη Διεθνική ΑΕΔΑΚ, την εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων της Εθνικής. Στην πορεία όμως η συμφωνία ναυάγησε επειδή διαπίστωσε ότι το 70% των κεφαλαίων της Διεθνικής ανήκαν στην Εθνική Ασφαλιστική και αποτελούσαν κεφάλαια ασφαλισμένων υπό διαχείριση.

Επειτα επιδίωξε να δραστηριοποιηθεί στην τραπεζική αγορά εξαγοράζοντας την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος που ανήκε στο συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, η οποία είχε καταρρεύσει. Η γραφειοκρατία τον νίκησε και γρήγορα εγκατέλειψε το εγχείρημα για να διεκδικήσει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας και θυγατρική της Εθνικής, με μερίδιο αγοράς περίπου 18% και συνολικά ασφάλιστρα 578 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2016.

Στην προσπάθεια να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική συνεταιρίστηκε με τον Ματ Φέρφιλντ, ιδρυτή της Exin Group, ενώ στο σχήμα ενεργό ρόλο έχει και ο CEO του Κάλαμος, ο επίσης Ελληνοαμερικανός επενδυτής με ιστορία στη Wall Street Τζον Κουδούνης. Το τίμημα που προσέφεραν Exin/ Κάλαμος για την Εθνική Ασφαλιστική ήταν εκτός ανταγωνισμού και ανέβασε τον πήχη, καθώς αντιπροσωπεύει 1,3 φορές τη λογιστική αξία της εταιρείας και 20 φορές τα κέρδη της. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και τρεις κινεζικοί όμιλοι - συγκεκριμένα, οι Fosun, Gongbao και Wintime. Η Fosun φέρεται να είχε καταθέσει αρχικά την υψηλότερη προσφορά, αλλά στην πορεία Exin και Κάλαμος έδωσαν βελτιωτική προσφορά και επικράτησαν, με τη Fosun να αντιδρά -κρατώντας όμως χαμηλούς τόνους- για τη διαδικασία.