Υπαινιγμοί Καμμένου για το ρόλο του προξένου μας στο Ριάντ για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία

 
Υπαινιγμοί Καμμένου για το ρόλο του πρόξενου μας στο Ριάντ για την πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία

Ενημερώθηκε: 10/11/17 - 12:52

Ψευδές χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» που αναφέρεται στο θέμα της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και της εμπλοκής του Β. Παπαδόπουλου και παρουσιάζει τον υπουργό ψευδόμενο.

Παραλλήλως, ο κ. Καμμένος άφησε βαρείς υπαινιγμούς για τον ρόλο του προξένου της Ελλάδας στο Ριάντ στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, υπερασπιζόμενος τον επιχειρηματία Βασίλειο Παπαδόπουλο που εμφανίζεται σαν ο αντιπρόσωπος του βασιλείου των Σαούντ για την αγοραπωλησία του αμυντικού υλικού με το ελληνικό κράτος. Τέλος πρόσθεσε ότι «ο κ. Παπαδόπουλος εκτελεί χρέη εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στις 12 Ιουνίου του 2017 ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ εμφανίζεται να έχει αποστείλει έγγραφο στο οποίο ανέφερε ότι «Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα Παπαδόπουλου και εξέφρασαν επιθυμία συνομιλίες να γίνονται "Government to Government"», ωστόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα αγνόησε τις παρατηρήσεις του προξένου Ηλία Κλουβάτου και την επομένη, 13 Ιουνίου 2017, προχώρησε στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τον Βασίλειο Παπαδόπουλο.

Ο υπουργός Άμυνας στη σημερινή του συνέντευξη, άφησε υπαινιγμούς για σκιές στους χειρισμούς του προξένου της Ελλάδας στο Ριάντ λέγοντας: «Ο κ. Κλουβάτος επιθυμούσε να να γίνει δια της πρεσβείας και όχι δια του ακολούθου για να εμπλακούν μέσα κάποιοι απ' τους εμίρηδες που έχουν προφυλακιστεί» και συνέχισε λέγοντας: «Ζητήσαμε να πάρουμε πιστοποιητικό από το υπουργείο Άμυνας για να δούμε αν ισχύουν αυτά που λέει ο πρόξενος ή αυτά που λέει το υπουργείο Άμυνας και πήραμε πιστοποιητικό το οποίο ξεκαθαρίζει ότι υπεύθυνος εκ μέρους του κράτους αυτού είναι ο κ. Παπαδόπουλος».

«Απ' την πρεσβεία, το πήραμε αυτό, αυτό το πιστοποιητικό το έχω δώσει στον κ. Κικίλια από πέρυσι» σύμφωνα με τον κ. Καμμένο ο οποίος πρόσθεσε: «Τι γίνεται μετά: Ξαναέρχεται μετά η πρεσβεία και κάνω επιστολή στον κ. Κοτζιά και μάλιστα ο πρέσβης ο κ. Καραγιάννης του διπλωματικού μου γραφείου και ο ΓΔΑΕΕ ο κ. Κυριακίδης λένε στην πρεσβεία αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία περί του το πιστοποιητικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάντε εγγράφως την άρση της εξουσιοδότησης του κυρίου αυτού και υποδείξτε μας ποιος είναι εξουσιοδοτημένος και δεν απάντησαν ποτέ...».

«Η διακρατική συμφωνία είναι αυτή την οποία θα δείτε αναρτημένη στο σάιτ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τώρα στην ιστοσελίδα που αναρτάται» είπε ο Πάνος Καμμένος δείχνοντας το ακόλουθο έγγραφο:

Καμμένος

«Είναι η διακρατική συμφωνία με την άδεια εισαγωγής που υπογράφεται από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας επισήμως και αναφέρει ότι είναι διακρατική συμφωνία, είναι το επίσημο έγγραφο που υπογράφεται από τον αρχηγό της αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας» υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

«Τον Ιούνιο υπεγράφη το συμφωνητικό το οποίο λέει ότι ξεκινάνε οι διαδικασίες καθώς απαιτείται η έγκριση της αμερικανικής πρεσβείας για τον τελικό χρήστη ότι συμφωνεί η παραγωγός χώρα να πάει στη Σαουδική Αραβία για να μην πάει στα χέρια κάποιου τρομοκράτη» υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Πήγαν να κάνουν μπίζνες»

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι «τα χρήματα δεν εκταμιεύτηκαν γιατί κάποιοι πήγαν να κάνουν μπίζνες και να παρακάμψουνε το σαουδαραβικό κράτος τώρα είναι στη φυλακή. Είναι αυτοί που μάζεψαν τώρα τους εμίρηδες οι οποίοι επανειλημμένως πίεζαν μέσω της πρεσβείας αυτοί οι εμίρηδες».

«Το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ είναι ψευδές» συνέχισε ο κ. Καμμένος υποστηρίζοντας ότι ο Βασίλειος Παπαδόπουλος είναι «υπεύθυνος για την εξαγωγή είναι υπεύθυνος ο κύριος αυτός με την επιχείρησή του ο οποίος εκτελεί χρέη εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα».

«Όταν λοιπόν ο κ. Κλουβάτος επιθυμούσανε να να γίνει δια της πρεσβείας και όχι δια του ακολούθου για να εμπλακούν μέσα κάποιοι απ' τους εμίρηδες που έχουν προφυλακιστεί, ζητήσαμε να πάρουμε πιστοποιητικό από το υπουργείο Άμυνας για να δούμε αν ισχύουν αυτά που λέει ο πρόξενος ή αυτά που λέει το υπουργείο Άμυνας και πήραμε πιστοποιητικό το οποίο ξεκαθαρίζει ότι υπεύθυνος εκ μέρους του κράτους αυτού είναι ο κ. Παπαδόπουλος» ήταν η άποψη του κ. Καμμένου.

«Επειδή ακούσαμε και εμείς από την πρεσβεία αυτά, ζητήσαμε πιστοποίηση ότι είναι εξουσιοδοτημένος (σσ. εννοεί ο κ.Παπαδόπουλος από τη Σαουδική Αραβία) και μας την έστειλαν» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

«Ο Παπαδόπουλος πιστοποιείται από τη Σαουδική Αραβία για να κάνει τα δέοντα για την εξαγωγή των συγκεκριμένων βλημάτων. Εξουσιοδοτήσανε έναν Παπαδόπουλο τον οποίο πιστοποίησαν τρεις φορές» συνέχισε και προειδοποίησε: «Αυτοί που βλέπουν σκιές θα τραβήξουν πάλι την ουρά κάτω από τα σκέλια όπως η Μπακογιάννη που είπε "δεν είπα τίποτα για σκιές, μην με πάτε στη Βουλή για τα F-16"».

«Κάθε δημοσίευμα και αγωγή» προειδοποίησε ο κ. Καμμένος.

Το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ»

Τα ΝΕΑ με τίτλο στο βασικό πρωτοσέλιδο θέμα τους: «Άρον – άρον υπέγραψε με αυτόν» και υπέρτιτλο: «Ντοκουμέντο για τα ψεύδη Καμμένου» ισχυρίζονται ότι το υπουργείο Άμυνας αγνόησε τηλεγράφημα της πρεσβείας μας στο Ριάντ που ξεκαθάριζε ότι ο Β. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία.

Στο ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες, με τίτλο: «Τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν τα ψεύδη του Καμμένου» η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ενημέρωσε το «Πεντάγωνο» ότι οι Σαουδάραβες δεν γνώριζαν τον Παπαδόπουλο και την επόμενη μέρα το υπ. Άμυνας έσπευσε να «κλείσει τη δουλειά» μαζί του!

Σύμφωνα με όσα γράφουν τα «ΝΕΑ», με πρωτόγνωρη σπουδή κινήθηκε το υπ. Εθνικής Άμυνας να συνυπογράψει την συμφωνία με τον επιχειρηματία Β. Παπαδόπουλο για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, παρακάμπτοντας ταυτόχρονα, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, με προκλητικό τρόπο την άγνοια που εξέφραζαν οι αραβικές στρατιωτικές αρχές για την ύπαρξη και εμπλοκή του εν λόγω επιχειρηματία. Ακόμη περισσότερο, το «Πεντάγωνο» έσπευσε άρον – άρον να υπογράψει με τον Παπαδόπουλο, αγνοώντας την επιθυμία των Αράβων αποκλειστικά μέσω κυβερνητικών εκπροσώπων.

Η εφημερίδα προσθέτει πως οι βαριές σκιές, μάλιστα, που συνοδεύουν την υπόθεση γίνονται ακόμη βαρύτερες καθώς καθώς το συμφωνητικό που υπεγράφη με τον επιχειρηματία φαίνεται να προλαμβάνει την επίσκεψη αράβων αξιωματούχων στη χώρα μας, προκειμένου να εξετάσουν με τα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχέδια συμφωνιών!

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ακόμη πως τα νέα στοιχεία ουσιαστικά κονιορτοποιούν την επιχειρηματολογία στη Βουλή του υπ. Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, ο οποίος επιμένει να εμφανίζει τον Β. Παπαδόπουλο ως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την επίμαχη αγοραπωλησία.

Τέλος, σε άλλο ρεπορτάζ με τίτλο: «Μεγάλες δουλειές, αλλά χωρίς ισολογισμό» και υπέρτιτλο: «Πλήθος ερωτηματικών και για την εταιρεία από το Κιλκίς» η εφημερίδα σημειώνει πως όταν ο Βασίλης Παπαδόπουλος υπέγραφε τη διακρατική συμφωνία ως εκπρόσωπος της εταιρείας Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ, δεν μετείχε καν στο ΔΣ της εταιρείας.