Επίσκεψη Ερντογάν - Πρ. Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάννης

 
Επίσκεψη Ερντογάν - Πρ. Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάννης

Ενημερώθηκε: 07/12/17 - 13:05

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε νωρίτερα ο Έλληνας ομόλογός του Προκόπης Παυλόπουλος τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνθήκη της Λωζάννης

Στην είσοδο του Μεγάρου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Τον Τούρκο Πρόεδρο συνόδευε πλειάδα διπλωματών και υπουργών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Αυστηρό μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος λίγο μετά την υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος θέλησε να δώσει τη δική του απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο για τις αξιώσεις του γύρω από τη , που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις.

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κανένα κενό και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος επανέλαβε την αμφισβήτησή του στη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνθήκη αποτελεί «θεμέλιο» πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία των δύο χωρών. «Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθέωρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες» υπογράμμισε.

Ανέφερε ακόμη πάντως πως «είμαστε εδώ για να σφίξουμε τα χέρια, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμού» και διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποτελέσει «την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως η επίσκεψη του κ. Ερντογάν μπορεί και πρέπει να είναι ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών, και για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία οι Έλληνες - όπως είπε - «ευνοούμε».

Επανέλαβε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» η οποια θα σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους-μέλλους της Ε.Ε., αλλά και να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων.
«Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι να μείνει ιστορική η επισκεψή σας. Προσυπογράφω αυτό που τονίζετε, ότι όποια διαφορά έχουμε δεν μπορεί παρά να λυθεί με το διεθνές δίκαιο, με τρόπο ειρηνικό. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνια και ήμουν ειλικρινής σε ό,τι σας είπα» είπε ο κ. Παυλόπουλος για να καταλήξει: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς τους καλούς λογαριασμούς ελπίζουμε να χτίσουμε μία καλή φιλία».

Για το Κυπριακό

Για το Κυπριακό, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογο του, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «χρειάζεται λύση δίκαιη και βιώσιμη, που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους-μέλους της ΕΕ. Εδώ είμαστε λοιπόν, όλοι μαζί να φθάσουμε σε μία λύση που ταιριάζει σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μύδροι» για Σκόπια και Αλβανία

«Επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας για το μέλλον των λοιπών χωρών της Βαλκανικής, ισχύουν όσα είπα για την Τουρκία. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας», προσέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας όμως ότι «και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις που απαιτούν τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Ονόματα που προβάλλουν αλυτρωτισμό δεν είναι αποδεκτά από πλευράς Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επίσης, οι χώρες αυτές πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δείχνουν σεβασμό στην ιδιοκτησία και τις μειονότητες».

Για το Προσφυγικό

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του Προσφυγικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και γενικότερα για τον πολιτισμό μας, μάλλον για τον πολιτισμό που έχει ο καθένας μας, αλλά των κοινών αρχών μας, να υπάρξει εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για τους πρόσφυγες. Αφού έλαχε στις χώρες μας να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα, τα δύο Κράτη μας πρέπει να αναδείξουν ταμ ιδεώδη του Ανθρωπισμού και της Δικαιοσύνης, που πιστεύω ότι υπάρχουν και στον τουρκικό λαό και σε εσάς προσωπικά».

«Όποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας δεν μπορεί να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε ειλικρινείς οι Έλληνες. Φρόντισα να σας πω με ποιόν τρόπο μπορούν να γίνουν υποδειγματικές οι σχέσεις μας και νομίζω ότι αυτά ισχύουν και για εσάς και θυμίζω ότι είναι κοινό ρητό και στους δύο λαούς μας ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.